Kako prepoznati i lečiti kašalj

Sadržaj teksta

Jesen je kritičan period za mnoge bolesti disajnih organa. Velike promene u tempe­raturi i smeni hladnijih i toplijih dana, pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, zbog čega je neophodno objasniti kako nastaje kašalj, koje vrste kašlja postoje, odnosno koji su najbolji načini lečenja.

autor: dr Goran Vukomanović, pedijatar

Kako nastaje kašalj

Kašalj je pre svega odbrambena reakcija, refleks! Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja, a ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Postoje dve osnovne vrste kašlja: „suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i „vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razumevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

Suvi kašalj

Suvi kašalj se naziva i nadražajni ili nepro­dukti­vni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada „ranjena” sluzokoža disajnih puteva. Zato su krajevi nervnih završetaka koji „prenose” nadražaj, receptori za kašalj, ogoljeni pa se često kašlje u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa u grlo i dušnik gde se sekret praktično zalepi, nakon čega organizam pokušava da ga izbaci. Kašlje se u napadima a nema šta da izbaci i ponekad zbog ovog nadražajnog napinjanja dođe do povraćanja. Što se više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Ovaj začarani krug traje sve dok ga ne prekinemo i dok se ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Produktivni „vlažni” kašalj

Ova vrsta kašlja se javlja kada su pluća, odnosno bronhije, puni sekreta pa se kašljem sekret „ispumpava”. Zbog toga se naziva „produktivni”. Obično se radi o bronhitisu, a mnogo ređe o upali pluća. Često se postavlja pitanje da li svaki vlažan kašalj dolazi iz pluća. Dobra vest je da ne dolazi. Obilan sluzav sekret iz nosa i „gornjih partija” grla može da se zaglavi u grlu i dušniku pa se „vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima. Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa „vlažnim” prizvukom.

Lečenje

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja! Upravo zbog toga je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći.

U lečenju značajno pomažu sirupi na biljnoj osnovi. Oni se mogu koristiti i bez pregleda ukoliko je prisutan kašalj bez povišene temperature, i bez otežanog i ubrzanog disanja.

Tada se skoro sigurno radi o „slivajućem” kašlju zbog virusne upale nosa i grla. Sirupi na biljnoj bazi sadrže jedan ili više biljnih ekstrakata.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Banner-Hemofarm-Presing
Post 2.2
05-300x300