Nazalni dekongestivi. Kako otpušiti zapušen nos?

Sadržaj teksta

Lokalni nazalni dekongestivi – grupa lekova koja se primenjuje u lečenju nazalne kongestije. Nazalna kongestija u kliničkoj praksi opisuje se kao skup simptoma: začepljenost nosnih puteva (zapušen nos), smanjen/ograničen protok vazduha, osjećaj punoće u nosu, svrab u nosu sa čestim kijanjem.

Lokalni lekovi za zapušen nos (lokalni nazalni dekongestivi) tj. farmaceutski oblici u kojima se nalaze su kapi i sprejevi za nos.

Kapi su klasični oblik nazalne primene leka koji se postepeno napušta u korist novog oblika – spreja za nos. Sprej za nos se može, za razliku od kapi, primenjivati u stojećem položaju, što je mnogo lakše i praktičnije. Pored toga mlaz iz raspršivača ravnomernije oblaže nosnu sluznicu, a da ne prelazi iz nosne šupljine u ždrelo.

Kod kongestije (zapušenosti nosa) alergijske prirode prvenstveno se propisuju kortikosteroidi i antihistaminici za nazalnu upotrebu.

Kada je u pitanju ,,zimska“ kongestija propisuju se simpatomimetičke kapi za nos.

Simpatomimetici za lokalnu nazalnu primenu

U ovu grupu lekova spadaju (registrovani kod nas):

  • efedrin;
  • ksilometazolin;
  • nafazolin;

U apotekama simpatomimetici za lokalnu nazalnu upotrebu su dostupni kao OTC lekovi (Over-the-counter), čiji je režim izdavanja bez neophodnog lekarskog recepta. Ipak, iako se mogu kupiti ,,na slobodno” pre odluke i upotrebe veoma je poželjno konsultovati eksperta za lekove, farmaceuta, o pravilnoj upotrebi ovih (i svih drugih) lekova.

Efedrin kapi za nos

Kako ostvaruje dejstvo: Efedrin se vezuje i za alfa i za beta adrenergičke receptore na krvnim sudovima u nosnoj sluznici, stimuliše ih, što dovodi do sužavanja krvnih sudova, čime se postiže smanjenje otoka sluzokože, smanjenje osećaja zapušenosti nosa, olakšano izbacivanje sekreta i smanjenje pritiska na otvor Eustahijeve tube u nosnom delu ždrela.

U kojim jačinama se nalazi u apotekama: Efedrin kapi dolaze u koncentracijama od 0,25%, 0,5%, 1%, 2% rastvor. Kapi od 1% i 2% namenjene su odraslim pacijentima, kapi koncentracije od 0,5% osetljivijim osobama i starijoj deci, a najniža koncentracija maloj deci kod kojih fiziološki rastvor u nazalnoj upotrebi ne daje odgovarajući terapijski efekat.

Efedrin kapi spadaju u galenske lekove, koji se proizvode u galenskim laboratorijama, u sklopu apotekarskih ustanova, a prema odgovarajućoj monografiji iz važećih farmakopeja, u skladu sa Smernicama Dobre proizvođačke prakse.

Efedrin kapi imaju kratko vreme delovanja, i smatraju se najblažim lokalnim nazalnim dekongestivom, stoga se i primenjuju kod mlađe dece (uz obaveznu konsultaciju pedijatra!).

Neželjena dejstva: Moguće su nuspojave ukoliko se kapi neracionalno upotrebljavaju, jer određena količina ukapavanjem dospeva u digestivni trakt i resorbuje se. Dolazi do mogućeg lupanja srca, nesanice, povišenog krvnog pritiska.

Indikacije: Efedrin kapi se propisuju kod akutnih zapaljenja nosne sluzokože kod prehlade ili alergijske i vazomotorne kijavice, kao i upale paranazalnih šupljina (sinuzitis), kod zapaljenja srednjeg uha, za zaustavljanje krvarenja iz nosa.

Nažalost, efedrin kapi se i zloupotrebljavaju u izradi ilegalnih supstanci, stoga farmaceuti zahtevaju na uvid lekarski recept ili izveštaj pri kupovini.

Ksilometazolin, nafazolin i oksimetazolin

Ksilometazolin, nafazolin i oksimetazolin spadaju u alfa simpatomimetike.

Ksilometazolin

Indikacije: Ksilometazolin se propisuje kod kongestije nazalne sluznice, perenijalnog i alergijskog rinitisa (uključujući polensku groznicu) i sinuzitisa. Olakšanje simptoma nastupa za 5 do 10 minuta nakon primene i održava se tokom nekoliko sati (u proseku 6 – 8 sati), te ksilometazolin spada u jake dekongestive.

U kojim jačinama se nalazi u apotekama: Koncentracija od 1 mg/mL namenjen je odraslima i deci starijoj od 12 godina, dok je koncentracija od 0,5 mg/mL namenjen deci uzrasta od 6 do 12 godina.

Ksilometazolin dolazi u obliku kapi i sprejeva, često je rastvoru dodat dekspantenol, derivat pantotenske kiseline (vitamin B5), koji potpomaže normalnu funkciju epitela, zarastanje sluzokože nosa. Delovanjem dekspantenola osetljiva nosna sluzokoža se brže oporavlja i obnavlja zaštitnu ulogu filtracije vazduha.

Kapi i sprej ksilometazolina ne treba primenjivati duže od 7 dana. Ukoliko nakon 3 dana ne dođe do poboljšanja stanja ili se ono pogorša, neophodno je javiti se lekaru.

Ksilometazolin se može primenjivati u trudnoći posle pažljive procene odnosa korist/rizik, poželjno u obliku spreja, u minimalnoj koncentraciji i dozi, tokom najkraćeg vremena kojima se postiže terapijski efekat. Tokom dojenja ksilometazolin nije dozvoljen.

Neželjena dejstva: Dugotrajna ili česta upotreba ksilometazolina može dovesti do intranazalnog peckanja i sušenja sluzokože, kao i reaktivne kongestije sa medikamentoznim rinitisom. Ovaj efekat može nastupiti već posle petodnevnog lečenja, i nakon produžavanja primene može da izazove trajno oštećenje sluzokože nosa.

Predoziranje ksilometazolinom moguće je posebno tokom neracionalne primene kapi. Simptomi su ozbiljni (smenjivanje perioda stimulacije i perioda depresije centralnog nervnog sistema i kardiovaskularnog sistema) i zahtevaju bolničko lečenje.

Nafazolin

Indikacije za lokalnu nazalnu upotrebu nafazolina su akutni i hornični rinitis, rinosinuzitis, krvarenje iz nosa, priprema za rinološki pregled, prevencija otoloških komplikacija kod rinitisa.

Nafazolin je jak dekongestiv koji uspešno smanjuje otok nazalne sluznice, smanjuj pritiska na otvor Eustahijeve tube u nosnom delu ždrela.

U kojim jačinama se nalazi u apotekama: Kod nas nafazolin je dostupan u obliku kapi, dok je u obliku spreja dostupan kao galenski lek. Za odrasle namenjen je rastvor koncentracije 0,1%, a za decu od 7 godine i više 0,05%.

Kako se koristi nafazolin: Nafazolin se koristi nekoliko puta u toku dana po dve kapi u svaku nosnicu. Razmak između pojedinih aplikacija ne treba da bude manji od 4 časa (poželjno je 6h). Terapija ne treba da traje duže od 5 dana uzastopno kako ne bi došlo do rebound efekta.

Ukoliko nakon 3-5 dana simptomi i dalje traju, treba prekinuti primenu leka i obratiti se lekaru.

Nafazolin nije dozvoljen tokom trudnoće i dojenja.

Najčešće neželjeno dejstvo nafazolina jeste iritacija sluzokože sa simptomima kao što su peckanje, kijanje, osećaj žarenja u nosu, oštar bol u nosu.

Kao i u slučaju ksilometazolina, neracionalna primena, zloupotreba, nafazolina može dovesti do ozbiljnih sistemskih efekata usled nadražaja simpatičkog nervnog sistema, kao što su nervoza, pojačano znojenje, glavobolja, vrtoglavica, nesanica, umor, tremor, lupanje srca, ubrzani puls, hipertenzija, što se posebno može ispoljiti kod predoziranja lekom, i to pre svega kod dece.

Oksimetazolin

Indikacije: koristi se za brzo ublažavanje simptoma zapušenog nosa kod zapaljenja sluznice nosa i sinusa.

Dejstvo oksimetazolina počinje za 15 minuta (treba mu nešto više vremena u odnosu na nafazolin i ksilometazolin) i traje 6 do 8 sati, maksimalno 12 sati (najduži terapijski efekat u odnosu na ostale dekongestive), s tim što dejstvo postepeno opada nakon 6 sati od primene. Dostupan je u obliku kapi i spreja.

U kojim jačinama se nalazi u apotekama: Rastvor koncentracije 0,05% namenjen je za primenu kod odraslih i dece starije od 12 godina, a koncentracije 0,025% za decu uzrasta od 6 do 12 godina kao OTC lek, dok za decu od 2 do 6 godine neophodna je konsultacija pedijatra (i poželjno recept pri kupovini).

Takođe i oksimetazolin ne treba koristiti duže od 5 dana u kontinuitetu, i ukoliko nakon 3-5 dana primene simptomi i dalje traju, treba prekinuti terapiju i obratiti se lekaru.

Neželjena dejstava: može se javiti prolazni osećaj suvoće i peckanja u nosu, suvoća usta i ždrela, kijanje. Neracionalna primena dovodi do istih tegoba kao u i slučaju drugih lokalnih nazalnih simpatomimetika.

Oksimetazolin se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja.

Kome se ne preporučuje upotreba loklnih nazalnih dekongestiva?

Upotreba lokalnih nazalnih vazokonstriktora, posebno u obliku kapi, zahteva oprez kod pojedinih pacijenata jer izvesna količina, iako se lek primenjuje lokalno, biva resorbovana i može izazvati sistemske neželjene efekte.

Upotreba se isključuje ili svodi na minimalnu dozu najkraći vremenski period kod pacijenata:

  • koji su na terapiji inhibitorima monoaminooksidaze ili drugim lekovima sa potencijalnim hipertenzivnim dejstvom;
  • sa povišenim intraokularnim pritiskom, naročito kod glaukoma zatvorenog ugla;
  • sa teškim kardiovaskularnim oboljenjima;
  • sa hipertireozom;
  • sa hiperplazijom prostate.

Kontraindikovana je istovremena primena dva dekongestiva bez obzira na način primene, oralni i/ili nazalni, npr. simpatomimetičkih nazalnih dekongestiva i oralnih dekongestiva kao što su fenilefrin, pseudoefedrin, koji ulaze u sastav višekomponentnih lekova (pročitajte više o ovim višekomponentnim lekovima) koji se propisuju/preporučuju za simptomatsku terapiju prehlade i stanja sličnih gripu!

Kako se koriste lokalni lekovi (sprej/kapi) za zapušen nos? Nazalni dekongestivi.

Sprejevi se koriste u stojećem položaju, dok se kapi pravilno kapaju u ležećem ili sedećem položaju, zabačene glave.

Poželjno je pre upotrebe nazalnih vazokonstriktornih dekongestiva, radi što bolje aplikacije leka, i time i terapijskog efekta, nos očistiti fiziološkim rastvorom ili rastvorom morske soli, izduvati ga tako da se prvo začepi jedna nosnica, te blago izduva druga i obrnuto. Nije potrebno snažno duvanje nosa jer se tako samo vrši pritisak na unutrašnje uho, a ne dobija se željeni efekat boljeg čisćenja nosa.

Medikamentozni rinitis – ,,zavisnost od kapi za nos”

Iako postoje jasna pravila za korišćenje vazokonstriktornih kapi za nos, usled nepravilne, neracionalne upotrebe medikamentozni rinitis nije retkost. Karakterišu ga iritacija i sekundarna hiperemija nosne sluznice, te slabljenje efekta leka.

Pacijentu čim prestane sa upotrebom kapi zapušen nos i smetnje pri disanju ponovo se javljaju. Ovakvo stanje korisnika navodi da opet počne sa primenom leka i ulazi se u začarani krug.

Smatra se da je nastanak ovog stanja posledica rebound fenomena – dugotrajna upotreba kapi dovodi do smanjenog oslobađanja endogenog norepinefrina, neophodnog za normalno funkcionisanje simpatičkog nervnog sistema. Tako se, nakon početnog uspostavljanja prohodnosti nosa i olakšanog disanja, kod dugotrajne upotrebe vazokonstriktornih dekongestiva, ponovo, zbog otoka sluznice, javlja opstrukcija.

Patološke promene izazvane neracionalnom upotrebom vazokonstriktornih kapi narušavaju normalne funkcije nosa. Stoga, dugotrajni medikamentozni rinitis dovodi do nastanaka hroničnog zapaljenja sluzokože nosa i paranazalnih sinusa, te atrofijskog rinitisa.

Posebno je opasna duža primena nafazolina, koji ima jako svojstvo izazivanja zavisnosti!

Kako otpušiti zapušen nos kada kada primena nazalnih dekongestiva nije moguća?

Kada vas muči zapušen nos a ne smete da koristite nazalne dekongestive to ne znači da ste osuđeni da trpite ovu vrlo neprijatnu tegobu. U apotekama su dostupni sprejevi izotoničnog i hipertoničnog rastvora morske soli, samostalno ili uz dodatak etarskog ulja (eukaliptus, nana, bosiljak, čajevac – sprečavaju razvoj patogena), predviđeni za ispiranje, redovnu higijenu i vlaženje sluznice nosa u stanjima prehlade, zapušenosti nosa, alergijskog rinitisa, upale sinusa.

Hipertonični rastvor deluje poput dekongestiva, tako što izvlači višak tečnosti iz kapilara i na taj način smanjuje otok sluznice i povećava prohodnost disajnih puteva. Njihova primena je dozvoljena kod kardiovaskularnih bolesnika, trudnica, dojilja i dece.

Načelnik apoteke Filly pharm u Banatu, svojim raznovrsnim temama omogućila je da saveti farmaceuta budu dostupni i kroz PharmaMedicu. Aktivno učestvuje u radu Farmaceutske komore Srbije. Deo je tima koji se bavi kontinuiranom edukacijom farmaceuta i farmaceutskih tehničara. Tamara ja aktivna i na društvenim mrežama a njen profil – Pitaj farmaceuta obiluje korisnim savetima.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Post 2.2
alergije-eBook
pressing pharmamedica