Kako lečiti bol u grlu?

Sadržaj teksta

Kod odraslih zapaljenje i bol u grlu javlja se, u proseku, 2-3 puta godišnje, dok kod dece školskog  ipredškolskog uzrasta koja su u kolektivu, ove tegobe mogu biti prisutne i više puta godišnje, tokom svih godišnjih doba.

Bol u grlu kao posledica virusne respiratorne infekcije

Ukoliko virusna infekcija napreduje ka zadnjim strukturama nosne šupljine, može zahvatiti i sluznicu nazofarinksa (nosnog sprata ždrela). Ova sluznica ima sličnu građu kao i sluznica nosne šupljine, a zapaljenje se zove akutni virusni nazofaringitis (rinofaringitis).

Prouzrokovači su isti kao i oni koji izazivaju akutni virusni rinosinuzitis, pa osim virusa prehlade (rinovirusi, adenovirusi) i virusa gripa (influence), ovaj oblik zapaljenja izazivaju često i novi sojevi SARS-CoV-2.

Osim zapušenosti nosa, ovde je glavni simptom bol u grlu, koji može biti različitog intenziteta. Pacijent ima otežano gutanje, malaksao je i često ima povišenu telesnu temperature i nadražaj ka suvom kašlju. Kao i kod rinosinuzitisa, ovo stanje zapaljenja sluznice ždrela treba odležati, uz simptomatsku terapiju, a uzimanje biljnih lekova koji se koriste i kod zapaljenja nosne sluznice se takođe pokazalo kao delotvorno. Primena antibiotika ni ovde nije potrebna.

Kako umanjiti bol u grlu, neprijatnost i peckanja?

Terapijski pristup zavisi od simptoma, da li su akutni, hronični, i kog su inteziteta.

Lekovi za lokalnu terapiju sluznice ždrela se u apotekama izdaju/kupuju bez neophodnog lekarskog recepta, ali baš kao i u slučaju svake druge terapije poželjno je da se pacijent pre upotrebe konsultuje sa ekspertom za lekove, farmaceutom, o izboru leka, dužini primene, doziranju, kako bi uspešnost terapije, svakako, bila veća.

Bol u grlu – prva pomoć: pastile, lozenge, oriblete 

Lekovi koji se postepeno otapaju u ustima – pastile, lozenge, oriblete – deluju lokalno, na samu sluznicu grla, olakšavajući tegobe. Sadrže lokalni anestetik (koji umanjuje osećaj bola), kao i lokalni antiseptik (sa širokim antimikrobnim delovanjem).

Doziranje i primena su vrlo jednostavni – lek se postepeno rastapa u ustima, više puta u toku dana.

Terapija je dozvoljeno da traje 3-4 do maksimalnih 7 dana, nakon toga ako su simptomi i dalje prisutni, ili gori, neophodno je javiti se lekaru.

Ovaj način primene leka dozvoljen je starijoj deci i odraslima. Kada su trudnice i dojilje u pitanju neophodno je da se konsultuju sa lekarom i farmaceutom koji lek (iako lokalnog delovanja) je dozvoljen u ovom periodu.

Ovi lekovi obogaćeni su i biljnim ekstaktima koji im daju različite ukuse i takođe potpomažu antiseptički i analgetički efekat, doprinoseći osećaju prijatnosti i svežine u ždrelu i ustima.

Antiseptičke tečnosti

Antiseptičke tečnosti u obliku sprejeva za usnu sluznicu i rastvora za grgljanje – sadrže antiseptike kao što su heksetidin ili povidon-jod u količinama koje deluju znatno antimikrobno, a male količine antiseptika koje eventualno dospevaju u digestivni trakt ne izazivaju štetne efekte.

Rastvorima se ispire upaljeno grlo više puta u toku dana, dozvoljeni su starijoj deci i odraslima.

Sprejevi su, naravno, veoma lakši i jednostavniji za upotrebu, i dozvoljeni su i kod mlađe dece (prilagođeno doziranje). Za pojedinačnu dozu raspršivač treba da se pritisne jednom do dva puta, i da se postupak ponovi više puta u toku dana.

Lokalni antibiotik u obliku lozengi 

U apotekama dostupan je i lokalni antibiotik u obliku lozengi – tirotricin, koji deluje isključivo lokalno u grlu i usnoj duplji, i nema sistemski efekat, ne prelazi kroz kožu i sluzokožu, niti kroz digestivni trakt. Rešenje je u slučaju bakterijske infekcije grla udružene sa gorepomenutim simptomima. Iako je antibiotik ovaj lek se ne mora uzimati u tačno određeno vreme, pa je upotreba daleko jednostavnija. Tirotricin lozenge takođe se izdaju bez lekarskog recepta.

Ne preporučuje se konzumiranje većih količina napitaka neposredno nakon primene ovih lekova, jer se na taj način aktivna supstanca može prebrzo ukloniti sa sluzokože usne duplje i ždrela.-izdvojiti

Koji čajevi pomažu kada postoji bol u grlu

Čajevi – kod upale grla preporučuje se povećan unos tečnosti, jer bol u grlu sa otežanim gutanjem može lako dovesti do dehitratacije, posebno ako je prisutna i temperatura. Čajevi hidriraju, umiruju osećaj peckanja i žarenja u grlu, omogućavaju osećaj prijatnosti i svežine, i svakako čajevi koji se preporučuju u ovim stanjima imaju protivupalno i antimikrobno delovanje, čime utiču samu osnovu oboljenja.

Preporučuje se svakodnevno, dok traju simptomi, 3 do 4 šolje mlakog čaja (vreo čaj može dodatno da ošteti, iziritira upaljenu i otečenu sluzokožu i da pogorša postojeće simptome).

Preporučuju se:

Cvet kamilice (Chamomillae flos) deluje antiinflamatorno i antiseptično i smiruje iritaciju sluzokože. Čaj dozvoljen je kod dece, trudnica i doji.

Cvet zove (Sambuci flos) sadrži sluzi, ima antiinflamatorni efekat i ublažava iritaciju. Čaj podstiče preznojavanje i bronhijalnu sekreciju;

Herba majčine dušice (Serpylli herba) moćan je antiseptik, pospešuje iskašljavanje i daje osećaj svežine u ustima;

Koren belog sleza (Althaeae radix) usled sadržaja sluzi oblaže nadraženu sluzokožu grla, ublažava iritaciju, smanjujući osećaj grebuckanja i nadražaj na kašalj. Dozvoljen je kod dece i tokom dojenja;

List bokvice (Plantaginis majoris folium) sadrži sluzi koje oblažu grlo, smanjuju iritaciju, a čaj ima i antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo;

List crnog čaja (Theae folium) usled sadržaja tanina deluje adstringentno i ublažava upalu sluzokože. Čaj je u ograničenoj količini, kraći broj dana dozvoljen tokom trudnoće i perioda dojenja;

List nane (Menthae piperitae folium) usled sadržaja mentola, deluje blago anestezirajuće čime se ublažava osećaj bola. Ovaj čaj nije dozvoljen tokom trudnoće i ne preporučuje se tokom dojenja, kao ni mlađoj deci;

List žalfije (Salviae folium) sa antiviralnim i antibakterijskim svojstvima deluje kao moćan antiseptik. Takođe ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Med i propolis

Preparati na bazi meda i propolisa – med, super-hrana, poseduje brojna nutritivna i lekovita svojstva. U sastavu meda pored ugljenih hidrata nalaze se i aminokiseline, organske kiseline, brojni minerali, vitamini.

Lekovita delovanja meda su mnogobrojna, med je prirodni antibiotik i aktivirotik i izuzetan antioksidans. I upravo zato dobar saveznik u borbi protiv bolnog i upaljenog grla, i oslabljenog imuniteta.

Propolis nije samo smola, baš poput meda vrlo je kompleksnog sastava i takođe snažno deluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Propolis je prirodni antiseptik za sluzokožu usne duplje! Ima i protivupalno i antioksidativno delovanje.

Pored antiinflamatornog i antioksidativno delovanje je izuzetno važno za zdravlje sluzokože usne duplje. Usta predstavljaju „ulazna vrata“ organizma za različite štetne materije iz zagađene životne sredine, što je posebno intenzivirano štetnim navikama, kao što je pušenje cigareta, čime se pojačava produkcija slobodnih radikala. Stoga su med i propolis dobro rešenje za smanjenje svih smptoma bolnog grla, ali i sigurna pomoć u očuvanju oralnog zdravlja (tretman afti, upaljene desni).

U apotekama dostupni su mnogobrojni preparati sa medom i/ili propolisom – pastile, oriblete, sprejevi, prilagođeni uzrastu, posebno za decu (pojedini sprejevi dozvoljeni su deci od godinu dana i više), posebno za dijabetičare, preparati bez alkohola dozvoljeni su i trudnicama i dojiljama.

Islandski lišaj

Pastile islandskog lišaja – preporučuju se kod iritacije sluzokože usne duplje i ždrela, promuklosti i suvog nadražajnog kašlja. Pomažu i u ublažavanju bola u grlu.

Mekani ekstrakt islandskog lišaja sadrži sluzi koje oblažu i štite sluzokožu usne duplje i ždrela.
Doziranje zavisi od uzrasta i dozvoljena je kontinuirana primena do 14 dana.

Sluz kao aktivni princip islandskog lišaja može dovesti do smanjenja resorpcije lekova. Preporuka je da se proizvod koristi pola sata do 1 sat pre ili posle uzimanja druge terapije.

Usled nedovoljnih podataka nije preporučena upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Fitopreparati sa etarskim uljima i ekstraktima lekovitog bilja

Ostali fitopreparati za grlo – pastile, oriblete, sprejevi sa etarskim uljima ili ekstraktima odabranog lekovitog bilja. Odlikuju se produženim antiseptičkim i protivupalnim delovanjem.

Većina ovih preparata jača imunološki odgovor, oblaže usnu duplju i stvara prirodni zaštitni film. Često su obogaćeni cinkom koji doprinosi sprečavanju vezivanja virusa za sluznicu grla i podizanju imuniteta, kao i vitaminom C. Dodatno i cink i vitamin C potpomažu obnavljanje epitela usta i ždrela.

Hijaluronska kiselina i pantenol

Pastile/oriblete sa hijaluronskom kiselinom, pantenolom – hijaluronska kiselina stvara zaštitni film i prekriva nadraženu sluznicu, koja ostaje zaštićena i hidrirana. Smanjuje se osećaj grebuckanja, nadržaja na kašalj, promuklost.

Preparati za otapanje u ustima sa pantotenskom kiselinom (vitamin B5, pantenol) prijatno hlade sluznicu usne duplje, ždrela i desni. Stimulišu i regeneraciju sluznice kod nadražaja različitog porekla, mogu se upotrebljavati svakodnevno.

Dozvoljene su trudnicama i dojiljama, takođe svakodnevno, kao i starijoj deci.

Oralna terapija bola

U slučaju da je bol u grlu jači i da lokalni lekovi ili dijetetski preparati nemaju zadovoljavajući efekat, pacijent se može odlučiti na primenu oralnih analgetika.

To su najčešće ,,osnovni” analgetici paracetamol i ibuprofen, u dozama prilagođenim uzrastu, i eventualno dodatnoj ili hroničnoj terapiji kod odraslih pacijenata. Posebno se preporučuje primena analgetika kod male dece kod koje nije dozvoljena primena lokalnih lekova poput pastila, oribleta, lozengi. Detetu treba olakšati prisutan bol sirupima paracetamola ili ibuprofena. Iako se ovi sirupi najčešće primenjuju za snižavanje telesne temperature oni deluju i na ublažavanje bola.

Odraslim pacijentima, ako ne postoje kontraindikacije, preporučuje se i terapija acetilsalicilnom kiselinom, koja vrlo uspešno rešava inflamaciju i osećaj bola u grlu. Naravno, pacijent pre odluke o oralnoj analgetičkoj terapiji neophodno je da se obrati lekaru ili farmaceutu, iako se ovi lekovi kupuju ,,na slobodno”, bez neophodnog lekarskog recepta.

Za kraj

Ne naprežite grlo, izbegavajte kofein, gazirane napitke, alkohol, veoma začinjena, ljuta jela, svakako cigarete.

I odmarajte se, pomozite svom telu u borbi sa ovim vrlo neprijatnim simptomima, da prođu što pre.

Načelnik apoteke Filly pharm u Banatu, svojim raznovrsnim temama omogućila je da saveti farmaceuta budu dostupni i kroz PharmaMedicu. Aktivno učestvuje u radu Farmaceutske komore Srbije. Deo je tima koji se bavi kontinuiranom edukacijom farmaceuta i farmaceutskih tehničara. Tamara ja aktivna i na društvenim mrežama a njen profil – Pitaj farmaceuta obiluje korisnim savetima.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696