Homeopatski pristup lečenju gripa

Sadržaj teksta

Homeopatija je naučno zasnovana metoda lečenja koja stimuliše prirodne sposobnosti čovekovog organizma da uspostavi narušenu ravnotežu i dostigne nivo zadovoljavajućeg (optimalnog) zdravlja.


Homeopatski lekovi deluju na osnovu principa sličnosti – Similia similibus curentur – što je osnovni postulat homeopatije. Ako odrđenu supstancu damo zdravoj osobi ona će izazvati određene reakcije, dok ista ta supstanca može izlečiti bolesnika koji pokazuje slične simptome. Npr. čišćenje luka izaziva suze u očima i zapušenje nosa što je slično sa simptomima alergije na polen. Dakle, luk bi bio lek za polensku alergiju kod takvih osoba.

Na osnovu ovog principa, nemački lekar i hemičar Samuel Haneman je došao do otkrića da je kinin lek za malariju, što je i lično isprobao. Uzimao je kinin dva puta dnevno i nakon određenog vremena dobio je simptome identične onima koji se javljaju kod obolelih od malarije. Po prestanku uzimanja kinina simptomi su se povukli. Nastavio je sa eksperimentima, detaljno opisujući reakcije i rezultate. Haneman se smatra začetnikom homeopatske prakse, mada su ideje o homeopatskom načinu lečenja daleko starije i pominje ih još Hipokrat u doba stare Grčke.

Danas se homeopatija primenjuje ne samo u humanoj medicini, nego i u veterini, poljoprivredi, pa i za tretiranje zagađenog zemljišta i u njoj važe univerzalna pravila o etičkom pristupu lečenju koja važe i u konvencijalnoj medicini. Homeopatija zastupa holistički pristup pacijentu gde posmatra sve njegove aspekte: fizički, mentalni, emotivni i duhovni i određuje jedan tzv. konstitucionalni lek koji pokriva čitavu simptomatologiju. Homeopatski lekovi sadrže izuzetno male količine aktivne supstance u specijalno pripremljenom obliku a to znači da moraju biti potencirani, tj. razblaženi. Aktivne supstance u homeopatskim lekovima mogu biti različitog porekla – dobijaju se iz biljaka, životinja, minerala, vitamina, hormona
Homeopatski se mogu tretirati i različita akutna stanja, na osnovu kliničke slike i simptoma.

Na primer, Aconitum je lek biljnog porekla koji je indikovan za lečenje akutnih upala, prehlada i gripoznih infekcija. Dokazano je efikasan u terapiji groznice sa naglim početkom, praćene visokom temperaturom, drhtavicom i drugim simptomima karakterističnim za akutna inflamatorna oboljenja.

Bryonia se koristi za lečenje akutnih i hroničnih upala disajnih puteva praćenih suvim, nadražajnim kašljem i oštrim bolom pri udisanju.
Eupatorium brzo uklanja bolove u kostima, mišićima i zglobovima u početnoj fazi prehlade.
Gelsemium deluje u gnojnom stadijumu infekcije i utiče na migraciju leukocita. Koristi se kod upala praćenih glavoboljom, osećajem opšte slabosti i malaksalosti.
Ipecacuanha je efikasna u lečenju oboljenja disajnih puteva koja su praćena stvaranjem velike količine sekreta. Deluje kao ekspektorans, pomaže da se disajni putevi oslobode od velike količine viskoznog sekreta.

Phosphorus je mineral koji obezbedjuje nespecifičan imunitet. Koristi se za lečenje inflamacije sa iritiranom, upaljenom sluznicom. Takođe je dokazano efikasan u slučaju otežanog oporavka ili trajne iscrpljenosti posle teške prehlade.

Navedeni lekovi se mogu naći u jednom kombinovanom preparatu, koji se zove Influcid i dostupan je u svim apotekama. Sinergija ovih šest prirodnih sastojaka deluje na simptome gripa i prehlade, pojačava telesnu otpornost i na taj način pomaže oporavak. Kliničke studije su pokazale pojačano stvaranje interferona – Gamma, koji predstavlja nespecifični imunitet i nastojanje organizma da se sam izbori sa infekcijom. Klinički se to može manifestovati povišenom telesnom temperaturom od 37,5 – 38,5°C, pri čemu ne bi trebalo dodavati antipiretike, izuzev kod skoka temperature na 39°C i više.

Homeopatski lek Influcid se može kombinovati sa drugim preparatima, npr. antibioticima, što omogućava terapijsku širinu. U toku primene Influcida nisu zabeležene neželjene reakcije. Kliničko dejstvo i podnošljivost Influcida-a su dobro proučeni i dokazani brojnim kliničkim studijama. Sprovedeni in-vitro eksperimenti su pokazali značajnu inhibiciju replikacije kod različiih tipova virusa (adenovirus, herpes, influenca), kao i širok spektar protektivnog dejstva, nezavisno od vrste virusa.

Za uspešno lečenje, treba početi sa terapijom pri pojavi prvih simptoma gripa (ili prehlade) i pridržavati se uputstva o doziranju i načinu aplikacije leka. Influcid se može primeniti i profilaktički, u toku epidemije gripa, gde se preporučuje uzimanje leka tokom 10 dana. Kao podrška imunom sistemu, na početku zimske sezone, preporučuje se uzimanje Influcid tableta tokom 6-8 nedelja. Influcid je, zahvaljujući blagom, a efikasnom dejstvu i odličnoj podnošljivosti, izuzetno pogodan za primenu kod dece starije od 2 godine, starijih osoba i hroničnih bolesnika.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696