Ehinacea, kraljica imuniteta

Sadržaj teksta

Nemačka komisija je odobrila oralnu upotrebu ehinacee za lečenje nazeba i infekcija respiratornog sistema. Ehinacea pored toga što pojačava imunitet, skraćuje trajanje i ublažava simptome bolesti. Najbolje je preparate primenjivati pri pojavi prvih simpotma bolesti pa do prestanka svih simptoma, što znači 7-14 dana a nakon toga praviti pauzu.

autor: mr ph Saška Bogavac


Ehinacea je višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz Severne Amerike. Njena lekovita svojstva otkrili su Indijanci koji su je koristili za tretiranje bolesti i povreda uključujući: rane, ujede zmija, zubobolju, bolove u kostima, groznicu.

Ehinacea je danas vrlo popularana, koriste je milioni ljudi širom sveta.

Kako Ehinacea deluje

Ehinacea povećava prirodnu odbrambenu sposobnost organizma tako što utiče na povećanje broja T-limfocita i leukocita, kao i na povećanje kapaciteta fagocitoze.

Fagocitoza je proces kojim ćelije našeg imunog sistema (makrofage) uništavaju infektivne agense (bakterije) na mestu zapaljenja.

Ovaj proces je veoma značajan i to je tzv. nespecifični imuni odgovor.

Zahvaljujući ovakvom dejstvu Ehinacea pored toga što pojačava imunitet, skraćuje trajanje i ublažava simptome bolesti.

Kada se preporučuje upotreba ehinacee

Danas se najčešće preporučuje primena preparata ehinacee preventivno i kao dopunska terapija kod prehlade, nazeba i dugotrajnih infekcija respiratornih organa i urinarnog trakta.

Spoljna upotreba ehinacee se preporučuje kod ulceracija kože i za terapiju rana koje sporo zarastaju.

Kako odabrati preparat ehinacee

Na tržištu se nalaze brojni preparati koji sadrže ekstrakte ehinacee. Najčešće se ekstrakti dobijaju iz osušenih podzemnih delova nekoliko vrsta Ehinacea (E.angustifolia, E.pallida i E.purpurea).

Sastav svake od ovih biljaka je sličan sa malim varijacijama u količini aktivnih supstanci.

Danas se smatra da imunostimulativna svojstva ehinacee potiču od kombinacije aktivnih supstanci koje biljka sadrži a ne od jednog jedinog sastojka pa je vrlo važno da prilikom izbora preparata prednost date onima koji sadrže ekstrakte standardizovanog sastava.

Dijetetske suplemente koji su namenjeni poboljšanju imuniteta možete pogledati na: https://apotekarka.rs/kategorije/imunitet/

Da li ehinacea može imati i neka neželjena dejstva

Podaci o bezbednosti ehinacee su veoma ubedljivi, ova biljka ne izaziva neželjene posledice.

Potrebna je opreznost kod osoba alergičnih na biljke iz familije Asteraceae (kamilica, neven, hajdučka trava).

Preparate na bazi ehinacee ne treba da koriste osobe sa progresivnim sistemskim bolestima (kao što su multipla skleroza, eritematozni lupus, tuberkuloza, AIDS) i tokom trudnoće i laktacije jer nisu rađene kliničke studije na ovim grupama odrasle popoulacije.

Koliko dugo se smeju koristiti preparati ehinacee

Najčešća pitanja upućena farmaceutima i lekarima je kada i koliko dugo preparate ehinacee mogu da koriste deca.

Najnovija preporuka Evropske Agencije za lekove je da se preparati sa ehinaceom ne koriste kod dece mlađe od 12 godina jer ne postoje klinička ispitivanja na deci mlađeg  uzrasta o efektima I pravilnom doziranju.

Preparati sa ehinaceom ranije su bili u masovnoj upotrebi  kod dece već od druge godine života ali današnja racionalna fitoterapija preporučuje da se sa imunostimulansima i imunomodulatorima kreće tek kada se dostigne potpuna zrelost imunološkog sistema a to je u proseku oko 12. godine života.

Ako lekar proceni i preporuči a naročito kod dece koja su sklona čestim prehladama i upalama gornjih respiratornih puteva ehinacea se može primeniti i u mlađem uzrastu od 12 godina.

Najbolje je preparate primenjivati pri pojavi prvih simptoma bolesti pa do prestanka svih simptoma, što znači 7-14 dana. Po potrebi ponoviti ovaj tretman više puta tokom godine.

U apotekama se uglavnom mogu nabaviti preparati za decu na bazi ehinacee u kombinaciji sa još nekim imunostimulansom (npr. sa propolisom, vitaminom C, cinkom, probioticma).

U svakom slučaju treba se pridržavati principa da se i biljni preparati ehinacee kao i klasični lekovi primenjuju ograničeno tj. racionalno do prestanka simptoma bolesti.

Jedino po preporuci lekara ili farmaceuta kada je to opravdano treba uzimati imunostimulanse preventivno u dužem vremenskom periodu najčešće 6-8 nedelja ako je jako narušeno stanje imunog sistema.

poslednja revizija teksta: 14.12.2016.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
Post 2.2