Štene – novi ravnopravni član porodice

Sadržaj teksta

Pronašli ste napušteno štene na ulici i odlučili da mu spasite život. Odlučili ste se za određenu rasu psa i kupili štene kod odgajivača.

U oba slučaja ste stekli novog člana porodice i dalji sled događaja je potpuno isti.

Higijena

Najčešće prvo pitanje vlasnika je upravo o higijeni odnosno kada prvi put mogu da okupaju štene naročito kada ono dolazi sa ulice. Prvo kupanje je obično u terapijske svrhe i cilj je odstranjivanje buva i njihovih razvojnih stadijuma.

U prvih nekoliko meseci, vaš ljubimac stiče fiziološku mikrofloru kože tj. formira se balans između saprofitnih bakterija i gljivica koje štite integritet kože. Zbog toga se ne preporučuje često kupanje šamponima (u česćem intervalu od 3 meseca) niti korišćenje kozmetičkih sredstava poput parfema u ovom uzrastu.

Naredna poteškoća sa kojom se susreće svaki vlasnik je nemogućnost izvođenja ljubimca napolje u cilju vršenja fizioloških potreba zbog visokog rizika od izloženosti infektivnim agensima koji su u ovom uzrastu obično fatalni.

Zbog ovoga je neophodno obezbediti pelene u vidu prostirke gde će vaš ljubimac obavljati fiziološke potrebe, a postoje posebni sprejevi koji svojim mirisom privlače pse tako da nuždu ne vrše van ovih prostirki.

Način držanja

Štenci ne smeju da budu u kontaktu sa drugim nevakcinisanim psima i neophodno je obezbediti karantin sve dok se ne završi program vakcinacije što obično podrazumeva boravak u kućnim uslovima tokom prva 3 meseca života.

Ishrana

Na tržištu postoji impresivan asortiman hrane namenjene psima, međutim to postavlja pitanje koja je najbolja hrana za štene.

Pojedini vlasnici su spremni da u kućnim uslovima prave obroke za ljubimca, međutim to se ne preporučuje zato što je izuzetno zahtevno sastaviti izbalansirani obrok. Zbog toga se preporučuje primena komercijalne suve i vlažne hrane namenjene za pse uzrasta do godinu dana.

U ovako formulisanoj hrani se nalazi izbalansirana količina svih hranljivih materija tako da primena drugih suplemenata poput vitamina nije neophodna, a naročito minerala poput kalcijuma i fosfora – koji su ponekad čak i kontraindikovani.

Prilikom promene granula, preporučuje se da uvođenje novih bude postepeno po 25% obroka što podrazumeva da prvog dana obrok čini 75% starih granula, drugi dan 50%, treći dan 25%. Na ovaj način se sprečava poremećaj crevne flore koji često dovodi do pojave meke ili čak vodene stolice, sa mogućnošću pojave oportunističkih infekcija.

Veterinarska nega

Dužnost veterinara je da vlasniku šteneta ukaže na značaj dehelmintizacije i vakcinacije koje su krucijalne za dalji napredak psa.

Dehelmintizacija predstavlja uništavanje potencijalno prisutnih unutrašnjih parazita pasa i u prva tri meseca starosti se vrši na 2 nedelje. Preparati su praktični za primenu i postoje u formi paste, sirupa ili tableta. Od trećeg do šestog meseca, ova radnja se obavlja na mesec dana a od šestog meseca pa nadalje 2-3 puta godišnje.

Psi se najčešće vakcinišu protiv sledećih bolesti: štenećaka, infektivnog hepatitisa, parainfluence, parvoviroze i leptospiroze. Osim što na ovaj način štitimo zdravlje ljubimca, ujedno utičemo i na naše jer je leptospiroza opasna zoonoza (bolest koja se prenosi i na ljude).

Prvu vakcinaciju je kontraindikovano izvršiti pre 2 meseca starosti zato što u tom periodu štene još uvek poseduje antitela poreklom od majčinog kolostruma koja bi u slučaju vakcinacije umanjila dejstvo vakcine.

Prva revakcinacija se vrši 4 nedelje kasnije kada je naročito potrebno obratiti pažnju na potencijalnu alergijsku reakciju na primenjenu vakcinu koja iako nije česta ne treba da bude zanemarena. Cilj revakcinacije je drastično umnožavanje antitela na pomenute bolesti. Nakon 7-10 dana od primenjenog zaštitnog sredstva protiv buva i krpelja, štene je spremno za prve korake napolju i socijalizaciju sa drugim psima.

Druga revakcinacija se obavlja 4 nedelje nakon prve revakcinacije. Ona nije neophodna ali je poželjna jer se pomoću nje postiže takozvani booster efekat- mnogostruko povećanje koncentracije antitela.

Pomenute vakcine štite imunitet psa narednih godinu dana i zbog toga je neophodno proces ponavljati jednom godišnje.

Možda će vas zanimati i:

Kako zaštititi psa od spoljašnjih parazita

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048