Slana soba istina ili zabluda ?

Sadržaj teksta

Poljski lekar Felix Bockowski je još davne 1843. godine primetio i zabeležio blagotvorno dejstvo soli na disajne organe. Zapazio je da radnici u rudnicima soli nemaju oboljenja disajnih organa. Tako su i prvi pacijenti od astme, oboljenja gornjeg i donjeg respiratornog trakta počeli da se leče u tada još aktivno eksploatisanom rudniku Wielizika u Poljskoj.

Početkom prošlog veka, ljudi su došli na ideju da imitiraju prirodno okruženje pećina, kako bi se iskoristilo blagotvorno dejsto soli. Tako se razvila haloterapija kao prirodni metod lečenja suvim aerosolom soli. U poslednjih 20 godina, nastalo je mnogo slanih soba i pećina u Evropi, Kanadi, Rusiji pa i kod nas.

Šta je to – slana soba?

Slana soba je zatvoren aseptičan prostor koji je ispunjen suvim aerosolom različitih soli. Zahvaljujući inženjerskoj domišljatosti, kreirana je tako da njen izgled zadovoljava i naša čulna, posebno vizuelna očekivanja. Osim različitih soli koje u obliku aerosola ispunjavaju prostoriju, osvetljena je himalajskim lampama što boravak čini jako ugodnim.
Boravak u slanoj sobi od 45 min. Jednak je boravku od tri dana na moru!

Vazduh slane sobe obogaćen je jodom, koji dezinfikuje, bromom i magnezijumom, korisnim protiv stresa, kalcijumom-deluje antialergijski, kalijumom i selenom koji uništavaju slobodne radikale. Za optimalno dejstvo minerala, neophodna je optimalna vlažnost, temperatura i naročito količina aerosola u zapremini vazduha.

Suvi slani aerosol, ima antibakterijska svojstva, olakšava razvodnjavanje i izbacivanje sekreta, svojim antiinflamatornim dejstvom ublažava zapaljenske procese u čitavom respiratornom traktu, smanjuje otok sluzokože disajnih puteva čime se oni proširuju i olakšava disanje. Omogućava normalan transport sluzi, lakšu i bržu evakuaciju sekreta iz sinusa i disajnih organa. Kod dečijih infekcija ušiju, popravlja odnos pritiska sa obe strane bunbne opne, smanjuje otok sluzokože i dovodi do normalizacije stanja.

Mobilizacijom imunoloških snaga organizma, skraćuje se vreme oporavka kod hroničnih i posle akutnih bolesti, a kod alergija smanjuje se njihova učestalost i intenzitet.
Haloterapija se preporučuje, kako bolesnima, tako i zdravima kao moćni preventivni tretman koji podstiče imuni sistem, naročito respiratornih organa.
Sportistima se preporučuje zbog povećanja fizičkih sposobnosti i izdržljivosti kao i nakon treninga u cilju bržeg opuštanja muskulature.

Ova vrsta terapije nije u suprotnosti sa savremenim medicinskim lečenjem, ne predstavlja zamenu za lek ili lekara. Pravilno primenjena, dobro vođena i kontrolisana nema neželjenih efekata. Može se primenjivati od najranijeg detinjstva do duboke starosti. Boravak u slanoj sobi je spoj relaksacije u opuštajućoj atmosferi i predstavlja blagodet za ceo organizam. Svaka slana soba ima svoju pozitivnu energiju koja je dopunjena ugodnom muzikom i rasvetom.

Slane sobe nisu pogodne za ljude koji imaju povišenu temperaturu, boluju od neke maligne bolesti, tuberkuloze, imaju akutno krvarenje, infarkt ili moždani udar. Slane sobe se ne preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak kao ni onima sa akutnom bolešću srca. Trudnice ne treba da borave u slanoj sobi.

Slana soba, da ili ne?

Pravilno primenjena, uz kontrolu indikacija i eventualnih kontraindikacija, sa pravilno primenjenom koncentracijom soli, odnosno terapijskim nivoom kod određenih stanja i bolesti, uz određeni kontinuitet, daje jedan novi kvalitet lečenju i životu .

Boravak u slanoj sobi posebno je preporučljiv kod:

• Astme – ne predstavlja zamenu za lek ali se intenzitet napada smanjuje i oni postaju ređi.
• Bronhitisa – ubrzava se eliminacija sluzi, poboljšava rad pluća, ublažava se zapaljenje.
• Čestih upala uha posebno kod dece
• Alergija – alergijske reakcije se ublažavaju i smanjuje učestalost
• Hroničnih upala sinusa – gust sekret nagomilan u sinusnim šupljinama se „razmekšava“, njegovo izbacivanje je olakšano samim tim i disanje je manje problematično, bolovi u predelu sinusa se ublažavaju.
• Problema sa kožom – ekcemi, psorijaza, hronični dermatiti.
 

napisala: Dr Gordana Pantelić, Poliklinika Egzakta Medika, Bežanijska 5 Zemun. 011-630-11-54, 011-630-11-64

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048