Prva pomoć, mali podsetnik za nezgodne situacije

Sadržaj teksta

Prva pomoć, mali podsetnik. Čak i osnovna pravila prve pomoći kada se nađete u situaciji da ih primenite, zbog straha i panike najčešće zaboravimo. Zgodno je, zato, imati pri ruci mali podsetnik.


Povraćanje 

Povraćanje je snažno izbacivanje želudačnog sadržaja na usta. Gotovo uvek, prethodi mu mučnina. Najčešće se povezuje sa „lošom“ hranom i alkoholom a može se javiti i kao posledica različitih digestivnih bolesti, povreda u području trbušne duplje, zloćudnih bolesti itd. Gotovo da nije moguće nabrojati sve moguće uzroke nastanka povraćanja. Ali, bez obzira na uzrok, najvažnije je sprečiti dehidrataciju!
Ukoliko je povraćanje u navratima, dok se želudac ne smiri nemojte uzimati hranu ni piće. Nakon toga, preporučuje se uzimanje vode, gutljaj po gutljalj.

Kako bi se nadoknadili izgubljeni elektroliti i ubrzao oporavak možete piti rastvore za rehidrataciju. U periodu oporavka izbegavajte masnu i začinjenu hranu, voćne sokove i pića koja sadrže proste šećere.
Obratite se lekaru ako povraćanje traje duže od 12 sati, u ispovraćanom sadržaju primetite krv, jako ste malaksali, urin je taman i neprijatnog mirisa, imate jake bolove, temperatura je povišena.

Šta kada nas proliv iznenadi

Pod prolivom se podrazumeva pojava većeg broja neformiranih, kašastih stolica u toku dana. Proliv je često praćen mučninom, grčevima u stomaku i nadutošću. Najvažniji deo lečenja proliva je nadoknada tečnosti i elektrolita. Za ovu namenu preporučuju se preparati koji se kupuju se u apotekama, praškastog su oblika i rastvaraju se pre upotrebe u vodi. Odlična alternativa su i ohlađeni, nezaslađeni biljni čajevi, negazirana mineralna voda, nemasne supe dok gazirane napitke i voćne sokove treba izbegavati.

U borbi protiv proliva pomaže i ishrana. Savetuje se upotreba banana, barenog pirinča, krompira, šangarepe, kompota od jabuka. Treba izbegavati slatkiše, mleko i mlečne proizvode, masna i začinjena jela. Od velike pomoći u lečenju proliva su i probiotici u kapsulama koji pomažu obnavljanje crevne flore. Probiotici se mogu uzimati i bez lekarskog saveta u dozi koju preporuči apotekar, do formiranja stolice. Proliv u najvećem broju slučajeva prolazi za dva do tri dana. Ukoliko duže traje, imate povišenu temperaturu, osećate opštu slabost, malaksalost, ili ukoliko primetite krv u stolici obavezno se obratite lekaru.

Povraćanje

Zatvor kako sanirati-prva pomoć

Opstipacija ili zatvor česta je tegoba savremenog čoveka. Najčešće je posledica životnog stila koji podrazumeva nedovoljan unos voća i povrća pa samim tim i biljnih vlakana, nedovoljan unos vode, nedostatak fizičke aktivnosti, napetost i stres. Normalnim se smatra da od unosa hrane u organizam do pražnjenja creva protekne 12-48 sati, kod nekih osoba i do 72h ali da se to dešava u relativno jednakim vremenskim razmacima.

Za saniranje opstipacije najčešće je dovoljno promeniti životne navike, hraniti se redovno, više šetati, povećati unos tečnosti, u jelovnik ubaciti više fermentisanih mlečnih proizvoda. Korisnim su se pokazli i suvo voće, posebno smokve i šljive. Važno je osluškivati svoje telo i pražnjenje obaviti čim se oseti potreba odnosno, ne suzbijati ga. Ukoliko promena navika ne pomogne potražite savet lekara koji će vam propisati neki od laksativa, u tabletama ili čaju. Prilikom korišćenja ovih sredstava treba biti oprezan, mogu izazvati neugodne grčeve. Imate li problema sa srcem ili retinopatiju odnosno oštećenje mrežnjače, napinjanje prilikom obavljanja velike nužde treba izbegavati. Potražite savet lekara!

Prva pomoć mali podsetnikKako pružiti prvu pomoć osobi koja je kolabirala

Privremeni pad krvnog pritiska, kolaps, dešava se i potpuno zdravim ljudima. Čest je u letnjem periodu kada su temperature visoke. Može nastati i usled boravka u zagušljivim prostorijama, kada dugo stojimo, kao posledica stesa ili neprijatne situacije. Nastanku kolapsa jako pogoduje dehidratacija.

Malaksalost, zujanje u ušima, slabost, mučnina, bledilo kože, znojenje znaci su pada krvnog pritiska. Ne paničite! Ukoliko ste u mogućnosti legnite na ravnu površinu i podignite noge. Ako niste, sedite, raširite noge i glavu spustite što niže između njih. U ovom položaju ostanite bar 15-tak minuta odnosno dok ne osetite poboljšanje. Dišite polako i smireno. Zamolite nekoga da vam donese vode i pijte gutljaj po gutljaj. Raskomotite se i pokušajte da se rashladite.

Isti saveti važe i u slučaju da pomažete osobi koja je kolabirala pod uslovom da nije izgubila svest. Kod gubitka svesti ili ako imate utisak da će se svakog trena desiti postavite je da legne na leđa, okrenite glavu u stranu, raskomotite je i rashladite. Kada se malo „povrati“ postupak je isti kao za kolabirale bez gubitka svesti.
Posle svakog gubitka svesti bar telefonom bi trebalo potražiti savet lekara a najbolje bi bilo zakazati pregled. Hitnu pomoć neophodno je pozvati kada se osoba ne budi, ako je prilikom pada povredila glavu ili ima neku drugu povredu koja krvari, ima grčeve čitavog tela, posle kolapsa se žali na bolove u grudima, dijabetičar je.

Prva pomoć mali podsetnikOpekotine prva pomoć

Svako se bar jednom u životu susreo sa opekotinama, bar kad je reč o njihovom blažem obliku. Bez obzira na način nastanka vrlo su neprijatne. Neprijatnost je dodatno pojačana faktorom iznenađenja. Prva pomoć kod opekotina je hlađenje. Opečeni deo staviti pod mlaz hladne vode 15-tak minuta. Na ovaj način sprečava se dalje širenje i ublažava bol. Sa povređenog dela ukloniti odeću, sem u slučaju da je zalepljena za telo. Takođe, nakit treba skinuti kako bi se sprečile dodatne povrede u slučaju da dođe do otoka.

Kada ste opekotinu ohladili, preporučuje se dezinfekcija, najbolje antibiotskim gelom Tirosur koji sprečava razvoj infekcije i hladi kožu.

Stavljanje kuhinjskih melema poput krompira, kafe, jestivog ulja na opečeno mesto je potpuno pogrešno i može uzrokovati razvoj infekcije.

Takođe, pogrešno je i tretiranje opekotine različitim mastima jer nanonošenjem masti i melema sprečava disanje kože i zatvaraju izvodni kanalići kako znojnih žlezda tako i folikula dlake što stvara pogodnu sredinu za razvoj infekcije.

Povreda se može a ne mora pokrivati. Ukoliko je pokrivate, koristite sterilnu gazu. Vatu ne, jer se lepi za ranu i može dovesti do dodatnog povređivanja. Na mestu opekotine često nastaju plikovi koji su ispunjeni tečnošću. Oni štite ranu od vazduha i bakterija pa ih ne treba bušiti. Ukoliko je opekotina ozbiljnija ili primetite znake infekcije, potražite pomoć lekara.

Pravilnim tretmanom rana pa i opekotina spečićete nastanak ožiljaka. 

visoka temperatura

Visoka temperatura 

Visoka telesna temperatura siguran je znak da se organizam bori protiv izazivača bolesti. Praćena je glavoboljom, malaksalošću, bolovima u mišićima i zglobovima, pojačanim znojenjem.
Povišena telesna temperatura se skida primenom farmakološke terapije (lekovima), antipireticima kao i oblogama sa mlakom vodom, tuširanjem, provetravanjem i hlađenjem prostora u kome boravi pacijent.
Antipiretik treba dati ako je temperatura kod dece iznad 38,5°C i kod odraslih iznad 39°C. U pedijatrijskoj praksi najčešće se koriste paracetamol i ibuprofen dok kod odraslih acetil salicilna kiselina. Bolesniku s temperaturom treba skinuti višak odeće i davati mu dovoljno tečnosti. Osim praćenja same temperature, važno je brinuti se i o poremećaju disanja i svesti, bolu, krvnom pritisku.

Masiranje mlakom vodom je za pacijenta najpogodnija metoda, dok je masaža hladnom vodom i alkoholom nepoželjna. Skidanje temperature alkoholom nije ništa efikasnije od vode, a pri tom naročito kod dece može doći do iritacije kože, kao i do trovanja alkoholnim parama.

Prva pomoć mali podsetnikKrvarenje iz nosa prva pomoć

Krvarenje iz nosa deluje jako uznemiravajuće ne samo na osobu koja krvari već i na njenu okolinu. Važno je, ne paničiti. Ukoliko je krvarenje slabog intenziteta ponekad je dovoljno samo par puta jako udahnuti na nos i izdahnuti na usta. Ovim forsiranim disanjem dolazi do skupljanja krvnih sudova u sluznici nosa što je dovoljno da se mala krvarenja zaustave. Kod obilnijih krvarenja, palcem i kažiprstom potrebno je stisnuti nozdrve i u tom stanju ih držati najmanje pet minuta. Ovo vreme je obično dovoljno da se stvori ugrušak koji će zatvoriti krvni sud u nosu koji je pukao i da krvarenje prestane. Pri tome, glava mora da bude nagnuta ka napred a ne zabačena unazad.

Kada je glava zabačena unazad krv se sliva u ždrelo i provocira kašljanje i gutanje krvi. Na vrat se preporučuje stavljanje hladnog obloga. Kod većine pacijenata primena ovih mera je dovoljna da se krvarenje zaustavi.

Pomoć lekara treba potražiti ukoliko je krvarenje intenzivno i ne može se zaustaviti primenom mera prve pomoći, pacijent oseća slabost, ima temperaturu ili glavobolju. Hitna medicinska pomoć je neophodna kod krvarenja koja su izazvana povredom glave pogotovu ukoliko je krv svetle boje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048