Odbojka na pesku

Sadržaj teksta

Smatra se da je beach volleyball odnosno odbojka na pesku „rođena” dvadesetih godina prošlog veka iz klasične odbojke, na plažama Santa Monike. Danas, to je jedan od najatraktivnijih sportova. Prvi put se kao olimpijski sport pojavljuje u Atlanti 1996. godine.

Poslednjih godina, sve više je ljubitelja odbojke na pesku što nimalo ne čudi jer ova sportska aktivnost uključuje druženje i ima veliki uticaj na postizanje i održavanje tela u top formi. Mogu je igrati svi, nezavisno od starosne dobi a od rekvizita potrebni su samo sportska odeća (ne i obuća) i lopta.

Odbojka na pesku igra se na otvorenom prostoru, uz more, jezero, šumu, bazen…Iako na prvi pogled deluje kao lagana aktivnost, reč je o sportu koji od igrača zahteva veliki napor i intenzivan rad svih mišića. Pesak kao podloga pruža veliki otpor i težak je teren za brzo kretanje i trčanje pa odbojka na pesku zahteva i 50% intenzivniji rad mišića u odnosu na druge slične sportove. Za samo pola sata moguće je potrošiti i do 600 kalorija što je čini saveznikom vitke linije.

Uticaj na zdravlje

Odbojka kao aerobna vežba jača i srce i pluća, utiče na razlaganje masnoća nakupljenih na kritičnim mestima. Takođe pospešuje razvijanje i jačanje različitih grupa mišića a posebno mišića leđa, ruku, stomaka i nogu, jer svaki igrač mora neprekidno pokrivati svoje područje trčanjem, skakanjem, čučnjevima, hvatanjima, blokiranjima i udaranjem lopte. Svakodnevnim igranjem već za nekoliko nedelja možete značajno poboljšati kondiciju.

Isto tako, poboljšava koordinaciju između očiju i ruku. Igrači moraju neprekidno pretpostavljati u kom smeru će ići lopta kako bi pravovremeno reagovali, što je odličan trening za instiktivne refleksne pokrete kao i za poboljšanje koordinacije i usklađenost pokreta.

Savet: obavezno pri ruci imajte bocu vode i svakih desetak minuta popijte nekoliko gutljaja. Izbegavajte igranje u najtoplijem delu dana kako biste izbegli pregrevanje i sunčanicu. Zaštitite kožu kremom sa UV filterima. Pre početka igre obavezno uradite set vežbi istezanja kako bi pripremili mišiće i zglobove za brze i nagle pokrete i trzaje koji su osnova ove igre, što će umanjiti rizik od povređivanja.

Uključi se, neka lopta leti!

Većina pravila odbojke na pesku preuzeta su iz klasične odbojke. Ključna razlika je u vrsti terena (pesak umesto parketa ili betona) i broju igrača. Odbojku na pesku igraju dva tima od po dva igrača. Kod rekreativnog igranja odbojke na pesku, broj igrača u timu može da varira. Dovoljno je da postoji grupa ljudi raspoložena za igru pa da zabava počne. Igrači prebacuju loptu sa jedne na drugu stranu mreže bilo kojim delom tela. Cilj svakog tima je da pošalje loptu na tlo protivničkog tima i istovremeno odbrani svoj deo terena. Lopta u igru ulazi servis udarcem jednog igrača.

Kao i u klasičnoj odbojci, članovi ekipe imaju pravo da tri puta dotaknu loptu pre nego je prebace preko mreže ali ni jedan od članova je ne sme udariti dva puta za redom (sem prilikom bloka). Nadmetanje, se nastavlja sve dok lopta ne dodirne tlo, ode u aut ili je tim ne uzvrati pravilno. Tim koji prvi osvoji dva seta, dobija meč. Prva dva seta igraju se do 21. poena a treći ukoliko se uopšte igra, do 15. Za sve setove neophodna su dva poena prednosti.

Odbojka kao aerobna vežba jača i srce i pluća, utiče na razlaganje masnoća nakupljenih na kritičnim mestima. Takođe, pospešuje razvijanje i jačanje različitih grupa mišića a posebno mišića leđa, ruku, stomaka i nogu…

Dimenzije terena su nešto manje nego kod klasične odbojke,16x8m dok je visina mreže ista. Lopta za odbojku na pesku je mekša i neznatno veća od odbojkaške.
 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048