Leto, vreme za sport i gubitak kilograma

Sadržaj teksta

Leto je idealno godišnje doba za skidanje viška kilograma. Pored velike raznovrsnosti hrane, leti su posebno aktuelne i sportske aktivnosti na otvorenom, kojima se sagorevaju kalorije bolje od bilo kakvog dahtanja u teretani. Najsigurniji način da istrajete i postignete željene rezultate je da izaberite aktivnost koja najviše odgovara vašem karakteru.

Da ne bi došlo do zasićenja, tu osnovnu aktivnost povremeno zamenite nekom drugom. Važno je da ne krenete odmah snažnim intenzitetom jer ćete se iscrpeti i brzo odustati. Zadatke povećavajte postepeno. Nemojte vežbati na visokim temperaturama ili kada je vlažnost vazduha visoka, sačekajte večernje sate.

Sportovi gutači kalorija

Trčanje je dobar izbor ne samo zato što se po satu troši dosta kalorija već i zato, što je jedna od idealnih aktivnosti za oblikovanje i učvršćivanje tela posebno mišića nogu i zadnjice. Odlični rezultati postižu se ukoliko u svoju rutu, uvedete i blage uspone. Ukoliko želite da učvrstite mišiće ramena i grudnog koša na trčanje idite sa umereno popunjenim ruksakom. Tokom trčanja u mozgu se luče endorfini, popularno nazvani hormoni sreće jer pružaju osećaj zadovoljstva, opuštenosti i ispunjenosti pozitivnom energijom pa, ukoliko ste neraspoloženi još jedan razlog više da umesto čišćenja frižidera izađete na trčanje.

Planinarenje

Leto je savršeno godišnje doba za istraživanje prirode. Planinarenje je odličan aerobni trening a uz to jedan je od najboljih načina za opuštanje i oslobađanje od stresa. Da biste osetili pozitivne učinke, svaki vikend organizujte turu sa prijateljima ili porodicom a da se izlet ne bi pretvorio u patnju, ne zaboravite da ponesete doovoljno vode, lagani ali energetski bogat obok kao i sredstvo za zaštitu od uboda insekata.

Vožnja bicikla

je odlična aktivnost za učvršćenje mišića nogu i zadnjice kao i za zdravlje srca i krvnih sudova. Takođe je dobra i za jačanje leđnih mišića i kičme ali i kao zamena za trčanje jer manje opterećuje kolena. Analize studija govore da je samo deset minuta vožnje na dan dovoljno za poboljšanje mišićnog tonusa, cirkulacije i zdravlje zglobova dok za poboljšanje zdravlja srca treba ovu aktivnost upražnjavati 30 minuta na dan.

Ukoliko je gubitak kilograma motiv, vožnja treba da traje bar 50 minuta. Vremenom produžavajte ture i tražite zahtevnije (uzbrdice na primer) pa će se i potrošnja kalorija povećati.

Plivanje

je jedina aktivnost koja rashlađuje, što je posebno prijatno na letnjim vrućinama. U toku plivanja rade svi mišići a voda štiti kosti i zglobove od opterećenja i stresa pa je mogućnost povrede svedena na minimum. Tokom plivanja, ne zaboravite da zaštitite kožu proizvodom za sunčanje (odaberite vodootporne).

Vožnja rolera

je zabavan sport u kojem je celo telo u pokretu, podižu se izdržljivost i kondicija, vežba pravilno disanje i popravlja držanje tela što je podjednako važno za lep izgled kao i vitka linija. Takođe, nije nevažna i činjenica da se voženjem rolera razvija i osećaj ravnoteže i povećava sposobnost brzog reagovanja. Veoma brzo se skidaju suvišni kilogrami.

Dva puta nedeljno ove aktivnosti u periodu od mesec dana dovoljno je da se metabolozam ubrza, mišići na nadkolenicama, butinama, zadnjici i donjem delu leđa učvrste i kilogrami počnu da padaju. Vožnja rolera je, kada njom ovladate, siguran sport. Mogućnost povreda je mala i svodi se na ogrebotine i masnice dok kod jačih padova postoji opasnost od povrede glave. Zato, početnici, dok dobro ne ovladaju ovom veštinom, treba da nose zaštitnu kacigu kao i štitnike za zglobove, laktove i kolena.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048