Letnja apoteka

Sadržaj teksta

Dobra putna apoteka može da reši ili olakša manje zdravstvene probleme koji mogu da pokvare letovanje.Vreme je godišnjih odmora i putovanja. Planiramo i radujemo se. Niko, naravno, i ne pomišlja da bi se mogao povrediti ili razboleti, ali takve stvari se dešavaju. Zato uz papuče, kupaći kostim, šešir i sunčane naočare obavezno spakujte i putnu apoteku. Da se nađe.

Redovna terapija

Ukoliko imate propisanu redovnu terapiju ponesite je obavezno i u dovoljnoj količini. Sve više lekova ne možete kupiti u domaćim apotekama bez recepta, a u inostranstvu je to praktično nemoguće. Lekove je najbolje nositi u orginalnom pakovanju, naročito ako putujete avionom zbog rigoroznih aerodromskih kontrola. Posavetujte se sa lekarom i farmaceutom da li je uz vašu terapiju dozvoljeno izlaganje suncu. Hronični bolesnici,trudnice i osobe sa invaliditetom takođe treba da se pre puta posavetuju sa lekarom u vezi doza pojedinih lekova i ponašanja na odmoru (sunčanje, fizički napori…)

Prva pomoć

Bilo da vas nažuljaju japanke, oderete koleno na steni, stanete na morskog ježa ili nešto slično prva pomoć treba da vam je pri ruci. Vodo otporni flasteri u nekoliko veličina, neko sredstvo (antiseptik) za čišćenje rana, sterilne gaze i lepljiva traka, makazice i pinceta rešiće problem.

Repelenti i zaštita od insekata

Repelenti služe da rasteraju insekte, leti su to uglavnom komarci, mada ne treba zaboraviti ni krpelje. Najčešće se nanose na kožu u obliku tečnosti raspršivačem ili su u obliku stika. Postoje preparati posebno namenjeni za bebe i decu. Za prostorije koriste se u obliku tečnosti u posebnim aparatima. Ukoliko se putuje u tropske krajeve gde postoji opasnost ne samo od malarije nego i drugih tropskih bolesti neophodna je temeljna zaštita po preporuci epidemiologa ili infektologa.

Alergije i ubodi insekata

Alergije nisu retke na letovanju. Menjamo naše uobičajene deterdžente, sapune, probamo novu hranu i začine. Sve je češća alergija na sunce, može vam se destiti da vas opeče meduza ili kopriva… Alergijske reakcije su akutne i treba brzo odreagovati antihistaminicima.

Ovi lekovi se nalaze u obliku tableta za odrasle, sirupa za decu i krema za spoljašnju upotrebu kod promena na koži. Lekovi protiv alergije uzimaju se prema preporuci lekara. Kod osoba koje su prethodno reagovale alergijom na sunce terapija se može započeti i nekoliko dana pre izlaganja suncu. Sredstva koja se koriste nakon uboda najčešće su u obliku gela koji prijatno hladi i sprečava crvenilo, otok i svrab na mestu uboda.

Lekovi protiv bolova i temperature

Analgetici i antipiretici su lekovi koji istovremeno smanjuju bol i snižavaju povišenu telesnu temperaturu. Nalaze se u obliku tableta za odrasle i sirupa ili čepića za decu. Mogu biti korisni u raznim situacijama od zubobolje do istegnuća tetive pa sve do povišene telesne temperature. Koriste se i kod sunčanice uz povećan unos tečnosti. Najbolje je poneti lek koji i inače koristite u ovakvim situacijama i za koji znate da je za vas i vaše saputnike delotvoran.

Mučnina i povraćanje tokom vožnje

Ukoliko opšte mere (lagan obrok pre putovanja uz malo tečnosti i voda tokom putovanja u češćim, a malim količinama) ne pomognu preporučuju se antiemetici. Tablete protiv mučnine mogu koristiti i odrasli i deca u dozi po preporuci lekara. Obavezno se uzimaju oko pola sata pre početka vožnje da bi delovale u toku same vožnje. Nema velike koristi od uzimanja kada se javi mučnina jer se tada najčešće i povrate. Kod straha od letenja ove tablete mogu pomoći zbog svog blago opuštajućeg efekta.

Prehlada

Letnje prehlade češće su kod dece. Zapušen nosić smeta uzimanju hrane i vode, a može doći i do zapaljenja srednjeg uha. Fiziološki rastvor ili sterilni rastvor morske vode koristi se za ispiranje nosa ne samo kod dece nego i kod odraslih. Kapi za nos prilagođene uzrastu pomoći će da prehlada „lakše prođe” i obezbediće dobar san. Kapi za nos ne bi trebalo koristiti duže od 4 do 5 dana, a to je obično i dovoljno da letnja prehlada prođe.

Antibiotici

Antibiotike ne treba davati kao prevenciju, „napamet” i bez pregleda lekara. Možda ćete se sigurnije osećati ako sa detetom na rekreativnu pošaljete sirup sa antibiotikom širokog spektra ili ponesete sa vama kapsule. Međutim, pre započinjanja terapije obavezno bar konsultujte lekara.

Prevencija i lečenje proliva

Na putovanju često nismo u mogućnosti da operemo ruke pre jela ili posle odlaska u toalet i zato je dobro imati antibakterijski gel za suvo pranje ruku i vlažne maramice i koristiti ih redovno u ovim prilikama. Najčešći uzročnici letnjih proliva, koji mogu biti praćeni i povraćanjem, su trovanja hranom i virusne infekcije. Osnov lečenja, bez obzira na uzrok, predstavlja nadoknada tečnosti. Nadoknada se najbolje vrši rehidratacionim sredstvima koja sadrže šećer i potrebne elektrolite.

Multilac

Obično se nalaze u obliku praha koji se rastvara u prokuvanoj ili flaširanoj vodi prema uputstvu na kesici. Kod davanja važi pravilo – u malim količinama (deca kašičica, odrasli kašika) na svakih nekoliko minuta. Ukoliko nema povraćanja ili kad ono prestane za zaustavljanje proliva i formiranje normalne stolice koriste se probiotici i medicinski ugalj. Probiotici sadrže takozvane dobre bakterije koje pomažu uspostavljanju fiziološke crevne flore, normalizuju stolicu i pomažu varenje. Aktivni ugalj, koji apsorbuje toksine, može se uzeti i kod pojave prvih simptoma kao što je na primer mučnina.

Zašto je Multilac drugačiji, pročitajte: Probiotici i prebiotici

Zaštita kože od sunca

Najbolja zaštita kože je izbegavanje dužeg boravka na suncu i prekomerno sunčanje. Šeširi, sunčane naočare, suncobrani i krošnje drveća učiniće vaš boravak napolju prijatnijim. Za zaštitu je neophodno koristiti i vodootporna sredstva sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 25 i više). Nalaze se u obliku krema, losiona ili ulja za sunčanje. Postoje preparati prilagođeni dečijoj koži. Za negu kože posle sunčanja koriste se hidratantni losioni ili mleka koji vraćaju vlagu i elastičnost.

Dodajte i vaše razno

Ukoliko nosite sočiva ili ste skloni iritaciji očiju dodajte i veštačke suze ili antibiotske kapi sa ili bez kortikosteroida. Veštačke suze možete koristiti prema potrebi više puta na dan, a antibiotske kapi prema preporuci lekara. Kod osetljivijih ušiju čepići za uši mogu se koristiti kod plivanja, a antibiotske kapi u slučaju potrebe samo nakon preporuke lekara. Ako na stres ili promenu načina ishrane reagujete zatvorom dobro je da vam se nađe i neki laksativ.

Preporučuje se blaže sredstvo, najbolje isto koje ste ranije koristili. U putnu apoteku ubacite i gel za vene ako ga uobičajeno koristite, dobro će doći za umorne noge. Sredstva za ublažavanje gorušice u obliku tableta ili suspenzije pomoći će ako pojedete „nešto što vam iritira želudac”. Sami sebe najbolje poznajete i lako ćete dodati još nešto što može da zatreba.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048