Lekovi putuju sa vama

Sadržaj teksta

Vreme je godišnjih odmora i putovanja. Planiramo i radujemo se. Niko, naravno, i ne pomišlja da bi se mogao povrediti ili razboleti, ali takve stvari se dešavaju. Zato uz japanke, kupaći kostim, šešir i sunčane naočare obavezno spakujte i putnu apoteku. Da se nađe!

Dobra putna apoteka može da reši ili olakša manje zdravstvene probleme koji mogu da pokvare letovanje.

Redovna terapija

Ukoliko imate propisanu redovnu terapiju ponesite je obavezno i u dovoljnoj količini. Sve više lekova ne možete kupiti u domaćim apotekama bez recepta, a u inostranstvu je to praktično nemoguće. Lekove je najbolje nositi u originalnom pakovanju, naročito ako putujete avionom zbog rigoroznih aerodromskih kontrola. Posavetujte se sa lekarom i farmaceutom da li je uz vašu terapiju dozvoljeno izlaganje suncu.

Prva pomoć

Bilo da vas nažuljaju japanke, oderete koleno na steni, stanete na morskog ježa ili nešto slično prva pomoć treba da vam je pri ruci. Vodootporni flasteri u nekoliko veličina, neko sredstvo (antiseptik) za čišćenje rana, sterilne gaze i lepljiva traka, makazice i pinceta rešiće problem.

Repelenti i zaštita od insekata

Repelenti služe da rasteraju insekte, leti su to uglavnom komarci, mada ne treba zaboraviti ni krpelje. Najčešće se nanose na kožu u obliku tečnosti raspršivačem ili su u obliku stika. Postoje preparati posebno namenjeni za bebe i decu. Za prostorije koriste se u obliku tečnosti u posebnim aparatima. Ukoliko se putuje u tropske krajeve gde postoji opasnost ne samo od malarije nego i drugih tropskih bolesti neophodna je temeljna zaštita po preporuci epidemiologa ili infektologa.

Alergije i ubodi insekata

Alergije nisu retke na letovanju. Menjamo naše uobičajene deterdžente, sapune, probamo novu hranu i začine. Sve je češća alergija na sunce, može vam se desiti da vas opeče meduza ili kopriva… Alergijske reakcije su akutne i treba brzo odreagovati antihistaminicima. Ovi lekovi se nalaze u obliku tableta za odrasle, sirupa za decu i krema za spoljašnju upotrebu kod manifestacija na koži. Kod osoba koje su prethodno reagovale alergijom na sunce terapija se može započeti i nekoliko dana pre izlaganja suncu. Sredstva koja se koriste nakon uboda insekata najčešće su u obliku gela koji prijatno hladi i sprečava crvenilo, otok i svrab na mestu uboda.

Lekovi protiv bolova i temperature

Analgetici i antipiretici su lekovi koji istovremeno smanjuju bol i snižavaju povišenu telesnu temperaturu. Nalaze se u obliku tableta za odrasle i sirupa ili čepića za decu. Mogu biti korisni u raznim situacijama od zubobolje do istegnuća tetive pa sve do povišene telesne temperature. Koriste se i kod sunčanice uz povećan unos tečnosti. Najbolje je poneti lek koji i inače koristite u ovakvim situacijama i za koji znate da je za vas i vaše saputnike delotvoran.

Kod mučnine i povraćanja tokom vožnje

Ukoliko opšte mere (lagan obrok pre putovanja uz malo tečnosti i voda tokom putovanja u češćim, a malim količinama) ne pomognu preporučuju se antiemetici. Tablete protiv mučnine mogu koristiti i odrasli i deca. Obavezno se uzimaju oko pola sta pre početka vožnje da bi delovale u toku same vožnje. Nema velike koristi od uzimanja kada se javi mučnina jer se tada najčešće i povrate. Kod straha od letenja ove tablete mogu pomoći zbog svog blago opuštajućeg efekta. U slučaju dužih putovanja imajte na umu da dejstvo ovih tableta traje oko 4 sata, na vreme uzmite dodatnu dozu.

Prehlada

Letnje prehlade češće su kod dece. Zapušen nosić smeta uzimanju hrane i vode, a može doći i do zapaljenja srednjeg uha. Kapi za nos prilagođene uzrastu pomoći će da prehlada „lakše prođe“ i obezbediće dobar san. Kapi za nos ne bi trebalo koristiti duže od 4 do 5 dana, a to je obično u slučaju letnjih prehlada i dovoljno.

Antibiotici

Antibiotike ne treba davati kao prevenciju, „napamet“ i bez pregleda lekara. Možda ćete se sigurnije osećati ako sa detetom na rekreativnu pošaljete sirup sa antibiotikom širokog spektra ili ponesete sa vama kapsule. Međutim, pre započinjanja terapije obavezno bar konsultujte lekara.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048