Da li su mikrotalasne rerne opasne po zdravlje ?

Sadržaj teksta

Sigurno više od decenije mikrotalasne rerne su nezaobilazan deo svakog savremenog domaćinstva. S druge strane, briga o ishrani je postala imperativ zdravog života, pa se logično nameće pitanje da li su mikrotalasne rerne opasne po naše zdravlje?

autor: Aleksandra Marković


 Odgovor nam je dao dr Miloš Davidović, istraživač saradnik u Institutu Vinča:

-Mikrotalasne rerne funkcionišu tako što u svojoj radnoj zapremini stvaraju elektromagnetsko polje. U slučaju njihovog uobičajenog korišćenja do moguće opasnosti može doći jedino ukoliko se javi tzv. curenje ovog polja u okolni prostor.

Ovo se, međutim, ne dešava sa ispravnim mikrotalasnim rernama, jer su sa svih strana dobro elektromagnetski oklopljene (naravno i sa prednje strane jer ona sadrži provodnu mrežu koja zaustavlja veliki deo zračenja).

Dodatno, te rerne imaju sigurnosne mehanizme koji prekidaju rad izvora polja ukoliko se rerna otvori. Pri uobičajenom korišćenju, podrazumevamo da se poštuju saveti proizvođaća o tipu posuda koje smemo koristiti u rerni.

Dr Miloš Davidović dodaje da je bitno napomenuti da ukoliko mikrotalasnu rernu koriste osobe sa ugrađenim pejsmejkerima, savetuje se da budu bar 30cm udaljene od rerne kako bi se izbegla štetna interferencija, jer polje koje se nađe van radne zapremine može u nekim slučajevima da izazove električne smetnje.

Da li su mikrotalasne rerne opasne po zdravlje ?Kada je reč o promeni sastava namirnica koje se stavljaju u mikrotalasnu rernu, dr Davidović ističe da je elektromagnetsko polje koje se koristi u ovim rernama nejonizujuće polje pa tako ne narušava direktno strukturu molekula, ali kako se te iste namirnice zagrevaju pod dejstvom elektromagnetskog polja, to zagrevanje menja njihov proteinski sastav.

Međutim, kako se isti proces dešava i pri klasičnom kuvanju i prženju, to nije razlog za zabrinutost.

Kako se hrana zagreva u mikrotalasnoj rerni ?

Za razliku od klasičnih rerni gde zagrevanje ide od spolja prema unutra i zato čitav proces duže traje, u mikrotalasnim rernama se spoljni i unutrašnji, dublji slojevi hrane zagrevaju istovremeno i ravnomerno, pri čemu se samo zagreva hrana dok sama rerna ostaje hladna.

Posuđe za mikrotalasne rerne koje se najčešće koriste su: vatrostalno staklo, vatrostalni porcelan i vatrostalna keramika.

MALI SAVETI ZA KORIŠĆENJE MIKROTALASNE RERNE

Pripremanjem jela u mikrotalasnoj rerni postiže se velika ušteda vremena što je posebno značajno zaposlenim ženama, pa je pametno podsetiti se malih saveta za njeno pravilno korišćenje. -Prvo i osnovno pravilo kod korišćenja mikrotalasnih rerni je: Nikada ne koristite posude koje nisu pogodne za mikrotalase – rekla nam je Ivana Bojanović, koordinator prodaje BSH Kućni aparati d.o.o. – Jela zagrevana u posudama zrače toplotu i tako zagrevaju i posude, pa postoji opasnost od opekotina! Zbog toga, posudu i pribor uvek vadite iz mikrotalasne rerne uz pomoć odgovarajuće kuhinjske krpe.

  • Napitke nikada ne zagrevajte u čvrsto zatvorenim posudama. Prisutna je opasnost od eksplozije!

  • Nikada prejako ne zagrevati alkoholna pića. I ovde postoji opasnost od eksplozije!

  • Nikada u mikrotalasnoj pećnici ne kuvati jaja u ljusci. Isto tako ne podgrevati tvrdo kuvana jaja. Kod pripremanja jaja na oko ili u staklenoj posudi mora se prethodno razbiti žumance.

  • U mikrotalasnom uređaju nikada ne sušite prehrambene artikle.

  • Sa mikrotalasima nikada ne zagrevati isključivo samo jestivo ulje.

Da li su mikrotalasne rerne opasne po zdravlje ?Što se tiče čišćenja udubljenja u prostoru za zagrevanje/kuvanje, najbolje je koristiti vlažnu krpu jer voda ne sme da prodre u unutrašnjost uređaja kroz mehanizam za pokretanje obrtnog tanjira.

Ne koristite sprejeve za rerne, niti druga sredstva za čišćenje rerni ili abraziona sredstva. Nepogodni su i grubi sunđeri, grebalice za led i žice za čišćenje. Ova sredstva mogu izgrebati površinu.

Pravilnom upotrebom i održavanjem, korisna upotreba vaše mikrotalasne rerne će duže trajati.

Sastojke koji imaju ljusku ili omot (npr. viršle, kobasice, paradajz, jabuke) najpre probušite viljuškom kako bi para, koja može da dovede do pucanja, mogla da se oslobađa. Kada odmrzavate hranu, pazite da mikrotalasnu rernu podesite pravilno (30-40% od ukupne snage), kako bi se namirnice odmrzavale lagano i ujednačeno. U suprotnom, može se desiti da namirnice počnu da se kuvaju iako su unutra još uvek zaleđene.

Da li su mikrotalasne rerne opasne po zdravlje ?ISTORIJAT MIKROTALASNIH RERNI

Davne 1945. godine američki marinac Persi Spenser dok je stajao pored radara, primetio je da se čokoladica koja je bila u njegovom džepu istopila. Kako je već iza sebe imao nekoliko izuma, rešio je da istraži ovu pojavu.

Sledeći dan je stavio kukuruz kokičar pored radara i dobio – kokice! Eksperimenti su se ređali i njegova firma je 1947.godine plasirala na tržište prvu mikrotalasnu rernu.

Bila je džinovska, visoka skoro 2 m, a teška oko 340 kg i koštala je čitavo bogatstvo, oko 3000 dolara! Serijska proizvodnja ovih rerni počela je 1962. godine, a kompanija SHARP je 1966. godine plasirala na svetsko tržište prvu mikrotalasnu rernu sa tanjirom koji se okreće i tako ravnomerno zagreva jelo. To su rerne koje se i danas nalaze u upotrebi.

Grejpfrut, rajski citrus

Latinski naziv grejpfruta, Citrus paradisi u potpunoj je suprotnosti sa efektima koje može da izazove istovremena primena sa različitim lekovima. Grejpfrut, blokira enzime jetre koji su zaduženi za metabolizam mnogih lekova, povećavajući na taj način nivo ovih lekova u krvi što može dovesti do predoziranja i pojave neželjenih efekata.

Da li su mikrotalasne rerne opasne po zdravlje ?

Ukoliko uzimate: lekove za snižavanje pritiska, za lečenje raka, antidepresive, za sniženje masnoće, lekove protiv aritmije, za lečenje epilepsije, antibiotike… izbegavajte grejpfrut!

Interakcije sa različitim lekovima nastaju posle uzimanja i samo jedne čaše soka, a efekt traje i nekoliko dana.

Najjači negativni efekti ispoljavaju se ukoliko se grejpfrut uzima istovremeno ili 4 sata pre leka. Drugi predstavnici citrusa (narandža, limun) nemaju takve efekte. Međutim utvrđeno je da nar kao i neko egzotično voće (stela, banpej, hasaku, takaoka-buntan i kinkan) ima slična dejstva kao i grejpfrut.

Utvrđeno je da se interakcije dešavaju samo kada je lek unet oralno (na usta) dok kod lekova koji se unose putem injekcija ove interakcije nisu utvrđene.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px