Oboleli od reumatoidnog artritisa pod povećanim su rizikom od srčanog i moždanog udara

Sadržaj teksta

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest koja može uticati na zglobove, mišiće, kožu, oči, pluća, srce i druge organe. Najčešće se manifestuje bolom i upalom u zglobovima, ali i deformacijom i gubitkom njihove funkcije.

Reč je o hroničnoj bolesti koja narušava kvalitet  života i povećava rizik od drugih zdravstvenih problema. Tako oboleli od reumatoidnog artritisa, pokazuju istraživanja, imaju čak 21% veći rizik od srčanih i kardiovaskularnih problema.

Veza

Nova studija pokazuje da osobe s reumatoidnim artritisom imaju veći rizik od bolesti srca i krvnih sudova u odnosu na opštu populaciju i to čak za 21%.

Uz to, rizik je veći kod osoba koje imaju aktivno zapajenje u zglobovima. Između ostalog, reumatoidni artritis može izazvati koronarnu arterijsku bolest, srčanu insuficijenciju, perikadrditis i miokarditis.

Dr Joan Marie Bathon, profesor na Columbia University College of Physicians and Surgeons i glavni autor ove studije tvrdi da osobe koje pate od reumatoidnog artritisa imaju mnogo veći rizik od srčanih oboljenja jer ova bolest izaziva zapaljenski proces u organizmu koji je zapravo glavni faktor rizika za kardiovaskularna oboljenja.

Ukoliko osoba koja ima reumatoidni artritis uz to ima i metabolički sindrom, rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti se udvostručuje. Upala koja je karakteristična za reumatoidni artritis može uzrokovati oštećenje krvnih sudova, što dovodi do arteroskleroze i formiranja masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, a sve to povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Pušenje povećava rizik

Ne treba izostaviti još jedan važan faktor rizika – pušenje. Pušenje izaziva sužavanje krvnih sudova i agresivno uništavanje zglobova. Pored toga povećava se i nivo slobodnih radikala koji dodatno doprinose oštećenju svih ćelija u organizmu.

Čak 50% je veća verovatnoća da ljudi koji puše, a imaju reumatoidni artritis, dožive kardiovaskularne probleme u odnosu na nepušače kojima je dijagostifikovana ova autoimuna bolest.

Zbog toga što spadaju u rizičniju grupu, pacijenti sa reumatoidnim artritisom treba više pažnje da posvete prepoznavanju simptoma koji ukazuju na kardiovaskularne bolesti poput lupanja srca, kratkog daha, umora, bola u grudima ili u gornjem delu leđa i vratu, otečene vene, loše varenje, gorušicu, mučninu i povraćanje. Sve ovo je alarm da je neophodno obratiti se lekaru.

RA treba lečiti!

Lekari tvrde da agresivni pristup lečenju reumatoidnog artritisa daje odlične rezultate, smanjuje bol i otok u zglobovima, pa se samim tim smanjuje rizik za eventualne srčane i moždane udare. Dakle, lečenje reumatoidnog artritisa može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Terapiju ordinira lekar u skladu sa stanjem bolesti a u skladu sa važećim preporukama lečenja.

Pravilna ishrana i vežbanje

Osobe sa reumatoidnim artritisom moraju više pažnje posvetiti zdravim životnim stilovima. Pravilna ishrana, redovno vežbanje, prestanak pušenja, praćenje nivoa šećera u krvi i kontrola krvnog pritiska i holesterola samo su neke mere koje moraju postati rutina kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Za početak, u svakodnevnu ishranu je neophodno uvesti namirnice bogate vlaknima, poput voća, povrća i celih zrna žitarica. Važno je unositi i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, a najviše je ima u lososu i morskim plodovima. Generalno, mediteranski način ishrane utiče na smanjenje zapaljenja u organizmu.

Vežbanje je takođe važno za zdravlje srca i zglobova. Osobe sa reumatoidnim artritisom se mogu suočiti s izazovima prilikom odabira vrste vežbi, ali postoje mnogobrojne aktivnosti koje su bezbedne i delotvorne. Hodanje, plivanje i vožnja bicikla su dobre opcije.

Bez stresa

Iako su nam životi prepuni stresnih situacija na koje ne možemo uticati, važno je naučiti kako kontrolisati stres. Stres je i inače okidač za mnogobrojne bolesti, pa i reumatoidni artritis. Zato je poželjno pronaći odgovarajuće tehnike opuštanja kroz upražnjavanje joge, meditacije, tehnike dubokog disanja ili pak lagane šetnje uz opuštajuću muziku.

I zdrav san je veoma važan za revitalizaciju tela. Osobe sa reumatoidnim artritisom često imaju problem sa snom zbog bolova i nelagodnosti u zglobovima. Mali jastučići mogu mnogo pomoći kao potpora bolnim zglobovima.

Važno je ne odlagati posetu lekaru kada se osete prvi bolovi ili nelagodnost u zglobovima. Pravovremena dijagnostika i početak lečenja smanjiće mogućnost razvoja kako osnovne bolesti tako i njenih komplikacija i pridruženih bolesti.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Vitabiotics-Osteocare-baner-1200x1200px-1-696x696
CG-19-INSTA-696x696