Onaceron forte, pomoć kada zglobovi zaškripe

Sadržaj teksta

Gotovo da nema osobe starije od 30 godina koja se ne požali na bolove u zglobovima i, s godinama, na manje ili više otežano kretanje. Bol u zglobu, naročito ako se javlja pri prvim pokretima nakon mirovanja, a potom pri dužoj upotrebi zgloba, ukazuje na najčešću reumatsku bolest zglobova – na osteoartritis (osteoartrozu).

Zašto nastaje osteoartritis

Osteoartritis nastaje kao posledica oštećenja hrskavice zgloba. Hrskavica je sunđerasto tkivo koje prekriva kost u zglobu i koja služi da “amortizuje” pritisak koji nastaje tokom raznih pokreta koje pravimo. Međutim ona je relativno tanka pa se tokom života neprestano oštećuje, ali se i neprestano obnavlja.

Ravnoteža između oštećenja i obnavljanja hrskavice ponekad biva poremećena u srednjem životnom dobu (kod starijih često) i sposobnost obnavljanja hrskavice počinje da slabi. Ona se vremenom tanji, gubi elastičnost, postaje hrapava i gruba. Tokom upotrebe zgloba, oštećena hrskavica povećava mehaničko opterećenje i oštećenje kosti. Vremenom, kako bolest napreduje, zglobne kosti se međusobno taru, kosti zadebljavaju i stvaraju se izrsline (osteofiti). Osteofiti mogu ometati normalnu funkciju zgloba uzrokujući bol.

onaceron forte

Ko je osetljiva populacija

Bolest zahvata podjednako i muškarce i žene, s tim što kod muškaraca bolest nastupa nešto ranije.

Počinje sa oko 30 godina. Sa povećanjem životne dobi populacije, raste broj obolelih. Kod generacije 50-o godišnjaka 80% je obolelih. U kategoriji od 65 do 74 godine, 90% je obolelih. U sedmoj deceniji praktično 100% populacije ima degenerativne promene, ali samo mali broj klinički manifestovano.

Pogađa i mlade, sportiste, ljude koji rade teške fizičke poslove, ljude koji najviše radnog vremena provode u sedećem položaju.

Simptomi

Kao prvi simptom javlja se bol u zglobu a zatim jutarnja ukočenost, osećaj umora, deformacija zgloba sa promenama mekih tkiva, reaktivni sinovitis, krepitacije (pucketanje), osetljivost zgloba na dodir.

Simptomi se razvijaju postepeno pogađajući na početku samo jedan ili nekoliko zglobova. Obično su zahvaćeni zglobovi prstiju, baza palca, ruke, vrat, donji deo leđa, palac noge, kukovi, kolena. Prvi simptom je bol koji se obično pogoršava vežbanjem. Kod nekih ljudi zglobovi mogu biti ukočeni nakon spavanja ili nakon mirovanja, ali ukočenost obično prolazi u prvih pola sata nakon početka kretanja.

Kako lečiti osteoartritis

Cilj terapije je da se smanji bol i poboljša pokret zgloba. Pre svega treba smanjiti telesnu težinu, korigovati držanje tela, vežbati. Uvodi se i fizikalna terapija i lekovi protiv bola i otoka (nesteroidni antiinflamatorni lekovi). Često je neophodno uvesti i hondroprotektore. To su proizvodi koji sadrže glukozamin i hondroitin – sulfat (koji se normalno nalaze u zdravoj hrskavici).

Ali nije samo pitanje oštećenja i habanja hrskavice veći i subhondralna kost, sinovijalna tečnost i periartikularna tkiva (mišići i ligamenti), igraju ključnu ulogu u razvoju patoloških stanja u zglobu.

Zato je potreban terapijski pristup koji deluje na sve strukture zgloba.

Kako Onaceron forte može da pomogne

ONACERON® FORTE zahvaljujući svom sastavu (glukozamin hidrohlorid, hondroitin sulfat, patentirani Mobilee®) deluje na sve zglobne strukture tako što:

–         Smanjuje bol,

–         Popravlja funkcionalnost,

–         Popravlja sinovijalnu tečnost,

–         Smanjuje resorpciju kostiju,

–         Smanjuje degradaciju zglobova.

onaceron forte

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Vitabiotics-Osteocare-baner-1200x1200px-1-696x696
CG-19-INSTA-696x696