Rak debelog creva je izlečiv

Sadržaj teksta

Rak debelog creva je izlečiv čak i ako postoje metastaze u jetri ili plućima. Ključ izlečenja je dobro osmišljena strategija sistemske terapije u kombinaciji sa hirurgijom i radioterapijom.


Karcinom debelog creva jedan je od najčešćih karcinoma. Kod muškaraca je po učestalosti na drugom mestu, odmah iza raka pluća, a kod žena na trećem, iza raka dojke i pluća. U svetu godišnje oboli 1.4 miliona ljudi, a u Srbiji ima oko 4500 novih slučajeva godišnje.

Simptomi raka debelog creva

Među simptomima najčešće je krvarenje u stolici i mikrocitna anemija sa niskim nivoom gvožđa u serumu. Ukoliko je kod nekog pacijenta prisutno ovo krvarenje, to ne znači odmah da ima rak debelog creva, jer se ovo krvarenje može javiti i kod venskih bolesti (hemoroida). Bez obzira na postojanje hemoroida pojava krvi u stolici i anemija je alarm da treba uraditi totalnu kolonoskopiju. Veoma su česti slučajevi da se zbog hemoroida ova bolest otkrije tek u kasnoj fazi, kada se ne može govoriti o izlečenju, pa je od velike važnosti javiti se lekaru na vreme.

Od drugih simptoma može se javiti izmena crevnog pražnjenja, nadutost, gasovi, sužena stolica (tzv. izgled olovke koji potiče od suženog lumena creva zbog prisustva tumora).

Kako se ostavlja dijagnoza raka debelog creva

Dijagnoza se postavlja kolonoskopskim pregledom i histopatološkim nalazom, ali je obavezno uraditi i skener grudnog koša, trbuha i male karlice, kao i tumorske markere pre odluke o  algoritmu lečenja.

Kolonoskopski pregled je veoma značajan i u prevenciji, jer se tim pregledom mogu otkriti i ukloniti polipi koji predstavljaju prekancerogeno stanje.

Skrining kolonoskopija se preporučuje svim gradjanima posle 45. godine starosti, posebno ako je u porodici bilo karcinoma debelog creva.

Kako se rak debelog creva leči

U slučaju potvrđene dijagnoze lečenje zavisi od stadijuma bolesti. Ukoliko se tumor nalazi u ranoj fazi, tako da se nije raširio u druge delove organizma, lečenje je hirurško sa postoperativnom hemioterapijom koja treba da smanji rizik od vraćanja ili diseminacije bolesti. Međutim, ukoliko se radi o metastatskoj fazi bolesti, u lečenje se uvodi i sistemska terapija uz eventualnu hiruršku resekciju metastaza u jetri ili plućima.

Sistemska terapija je u najvećem broju slučajeva hemioterapija, a danas postoje i novi biološki lekovi koji se daju za ovu namenu, prema određenim karakteristikama bolesti.

Sve odluke o lečenju donose se u okviru multidiscipliniranog tima (onkološkog konzilijuma), koji čine medikalni onkolog, hirurg, radijacioni onkolog i radiolog.

Za pacijente koji imaju metastatsku bolest, značajan je izbor terapije u prvoj terapijskoj liniji, a takođe i kontinuitet u lečenju (dostupnost što više terapijskih opcija) da bismo imali najbolji mogući ishod. Ukoliko vam postave dijagnozu kolorektalnog karcinoma, ne očajavajte jer to nije smrtna presuda!

Veoma je važno da se pre operacije javite na konsultaciju kod iskusnog digestivnog medikalnog onkologa, koji će osmisliti strategiju uspešnog lečenja i dopuniti dijagnostiku pre operacije. U slučaju da je karcinom u rektumu (završnih 15 cm debelog creva), obavezno je preoperativna radioterapija uz hemioterapiju, koja značajno popravlja ishod bolesti i preživljavanje.

Rak debelog creva je izlečiv, čak i ako postoje metastaze u jetri ili plućima. Dobro smišljena strategija sistemske terapije u kombinaciji sa hirurgijom i radioterapijom vodi ka izlečenju!

Mart mesec je mesec borbe protiv raka debelog creva i služi nam svima kao podsetnik da treba da proverimo zdravlje svog digestivnog sistema. Uradite kolonoskopiju, jer rak debelog creva je izlečiv!

Dr sci. med. dr Nenad Mijalković, gastroenterolog-onkolog, Šef digestivne onkologije Klinički centar Srbije.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
antiox-696x696
CG-19-INSTA-696x696