Odobren prvi „živi lek“ za terapiju raka

Sadržaj teksta

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je odobrila prvi lek koji redizajnira imunološki sistem samog pacijenta tako da može da napadne ćelije raka. Živi lek se priprema tako da je specifičan za svakog pacijenta ponaosob, za razliku od konvencionalne terapije, tj. operativnog zahvata ili hemoterapije.


Prvi „živi lek“ se zove CAR-T i pravi se izdvajanjem belih krvnih zrnaca iz krvi pacijenta. Ćelije se zatim genetski reprogramiraju da traže i ubijaju ćelije raka. Takve “ubice raka” se zatim vraćaju nazad u telo pacijenta i kada pronađu svoju metu počnu da se umnožavaju.

Farmaceutska kompanija Novartis naplaćuje 475.000 dolara za ovu terapiju “živim lekom” koji čak 83% pacijenata oslobađa jedne vrste raka krvi.

Zaista izvanredno!

Dr Scott Gottlieb iz FDA-a kaže: “ Sa ovom mogućnošću da reprogramiramo ćelije pacijenta kako bi one same napadale rak mi prelazimo jednu novu granicu u medicinskim inovacijama. Nove tehnologije, kao što su genska i ćelijska terapija imaju potencijal da transformišu medicinu i stvaraju prelomnu tačku u našoj sposobnosti da lečimo, pa čak i izlečimo mnoge uporne bolesti.”

Nova terapija, koja će biti plasirana na tržište pod imenom Kymriah, deluje kod akutne limfoblastne leukemije i odobrena je za primenu kod onih pacijenata kod kojih normalna terapija ne daje rezultate.

 

Dr Stephan Grupp, koji je u Dečijoj bolnici u Filadelfiji ovom tehnologijom tretirao prvo dete, kaže da je novi pristup „izuzetno uzbudljiv“. “Nikada do sada nismo videli ništa slično,” dodaje on. Taj prvi pacijent je bio na samrti, a sada je u remisiji duže od 5 godina.

Od 63 pacijenta podvrgnuta CAR-T terapiji 83% je u potpunoj remisiji tri meseca,

a dugoročni rezultati se još uvek sakupljaju.

Ipak, terapija nije bez rizika. Usled brze proliferacije CAR-T ćelija u organizmu, može doći do masivnog oslobađanja citokina, tj. sindroma potencijalno opasnog po život. Ovo se, pak, može kontrolisati lekovima.

Nova era

Potencijal CAR-T tehnologije daleko prevazilazi samo jednu vrstu kancera.

 

Dr David Maloney, medicinski direktor ćelijske imunoterapije u “Fred Hutchinson” Centru za onkološka istraživanja kaže da je odluka FDA “prekretnica”. “Verujemo da je ovo samo prvi, od puno novih tretmana zasnovanih na imunoterapiji koji će se u budućnosti pojaviti.”

CAR-T tehnologija najviše obećava kod različitih vrsta raka krvi. Međutim, daje rezultate i kod solidnih tumora kao što se rak pluća i melanom.  Dr Prakash Satwani, dečiji onkolog na Columbia University Medical, kaže: „U poređenju sa akutnom limfoblastnom leukemijom rezultati nisu tako sjajni, ali verujemo da će u bliskoj budućnosti tehnologija napredovati.”

Jačanje imunog sistema je kamen temeljac moderne terapije karcinoma. Širom sveta su već prihvaćeni brojni lekovi koji “skidaju kočnice” sa imunog sistema kako bi mu omogućili da lakše napadne rak. CAR-T tehnologija, koja ide korak dalje i redizajnira imuni sistem, je na mnogo užem i specifičnijem nivou. Prof. Peter Johnson, glavni lekar pri humanitarnom udruženju Cancer Research UK, kaže: „Prva genetski modifikovana ćelijska terapija koju odobrava FDA je uzbudljiv korak napred. Još uvek imamo mnogo toga da naučimo o njenoj bezbednoj primeni, pa je važno prepoznati da je ovo samo prvi korak.”

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696