Hemioterapija-kako preživeti neželjene efekte

Sadržaj teksta

Hemioterapija predstavlja primenu određenih antitumorskih lekova (citostatika), koji su prilagođeni lečenju različitih malignih (zloćudnih) bolesti. Ovi lekovi se daju u okviru takozvanih protokola, pod kojima se podrazumevaju precizno definisane kombinacije različitih citostatika, kao i broj ciklusa (ponavljanja) i vremenski intervali između njih, a imaju za cilj  da u potpunosti zaustave ili uspore brz i nekontrolisan rast malignih ćelija.

autor: ass.dr Marija Elez spec.interne medicine, subspec. hematolog


Nažalost, dejstvo citostatika nema isključivo antitumorski potencijal, već dovodi i do oštećenja zdravih ćelija i tkiva, naročito onih koja se brzo dele (deluju na kostnu srž, dovode do opadanja kose, oštećuju sluznice digestivnog trakta).

Upravo delovanje na zdrave ćelije i tkiva dovodi do neželjenih efekata hemioterapije.

Prioritet je što uspešnije lečenje ovih bolesti i po mogućnosti, izlečenje pacijenta.

Savremeni principi lečenja onkoloških pacijenata sa novim lekovima, kao i individualizacija pristupa koji podrazumeva prilagođavanje svakom bolesniku i odlikama njegove bolesti, tome značajno doprinose. U želji da se postigne cilj, biranjem „najjačih oružja“, subjektivne smetnje pacijenata koje se odnose na podnošenje terapije, smatraju se manje važnim. Možda one i nisu presudne za ishod lečenja, ali dobrom uspehu istog, svakako će doprineti i bolje stanje pacijenta kako u fizičkom, tako i u psihičkom aspektu.

Mučnina

Najčešće tegobe izazvane primenom citostatika se odnose na mučninu i povraćanje. Danas na raspolaganju imamo moćne lekove, antiemetike, koji se daju u formi injekcija ili tableta, pri čemu izvesni preparati imaju i produženo delovanje, pod čijim dejstvomse  ove tegobe ublažavaju ili potpuno uklanjaju.

Promena ukusa hrane

Primena hemioterapije može dovesti do izmene ukusa hrane, pa čak i do izvesnog osećaja metalnog ukusa u ustima. Prepopručuje se da pacijenti imaju 5 manjih obroka, da se izbegava hrana koja je jakog mirisa i jako začinjena, jer to može povećati mučninu. Takođe, savetuje se izbegavanje slatkiša, prženih i izrazito masnih namirnica. Ukoliko se razvije osećaj gađenja na određene namirnice, čak i one koje su bile omiljene u periodu pre lečenja, treba ih izbegavati, kako se ne bi razvio trajni animozitet. Ponekad pacijenti navode da im takozvana „crvena“ mesa ne prijaju, pa se preporučuje da konzumiraju ribu i živinu, jer isključivo vegetarijanska ishrana nije dovoljna. Čak i „obična“ voda može biti izmenjenog ukusa, ali pacijente treba podsticati  da se piju što više, minimum 2 litra tečnosti dnevno.

U prevazilaženju ovakve situacije, savetuju se aromatizovane vode ili dodatak nekoliko kriški limuna. Zeleni čaj (bez zaslađivača), ali ne više od 1-2 šolje dnevno je takođe dobra opcija, kao i đumbir. Đumbir je moćan antiemetik (sredstvo protiv povraćanja), te se može uzimati i svež, narendan kao dodatak hrani ili u formi čaja.

Crevno pražnjenje

Crevno pražnjenje može biti promenjeno i to bilo da se javi opstipacija (zatvor), bilo da dođe do učestalih, vodenih stolica. Adekvatan unos tečnosti, parafinsko ulje (2 supene kašike dnevno) ili laktuloza sirup (ukoliko pacijenti nemaju pridruženu šećernu bolest) su rešenje prvog problema. U borbi sa dijarealnim sindromom, koriste nam probiotici i određeni antibiotici za takozvanu crevnu dekontaminaciju.

Opadanje kose 

Opadanje kose je čest pratilac lečenja. Javlja se uglavnom tokom treće nedelje i mada će svaki lekar reći da će kosa ponovo porasti, da je to privremeno i „samo“ estetski problem, to jeste možda ponajviše psihološki problem. Naime, nakon saznanja o teškoj dijagnozi, pacijentima koji su u početnoj fazi lečenja, još uvek uplašeni i nesigurni, opadanje kose predstavlja drugi momenat sučeljavanja sa teškom realnošću. Jedno rešenje, barem osobama ženskog pola, jesu perike. Drugo rešenje su takozvane hladne kape koje se nose po nekoliko sati tokom dana kako bi se sprečilo ili umanjilo opadanje kose.

Nokti

Izvesni lekovi, poput Taxotere koja se primenjuje u lečenju pojedinih tumora dojke, mogu dovesti do tamne prebojenosti nokatne ploče. Drugi pak, mogu dovesti do različitih promena kvaliteta nokatne ploče. Rešenje je lakiranje noktiju, pri čemu se preporučuju tamniji tonovi.

Saveti

Opšta stručna saglasnost kada govorimo o režimu ishrane se odnosi na konzumiranje žitarica, semenki, koštunjavog voća, zelenog čaja, probiotika, vitamina D i B, dok namirnice poput belog luka, đumbira i aloje vere dokazano smanjuju inflamaciju (upalu) sluznica digestivnog trakta.

Što se tiče fizičke aktivnosti i odmaranja, zlatni savet jeste da se osluškuje organizam i poštuju vlastite potrebe. Seksualni kontakti nisu zabranjeni, ali je kontracepcija imperativ.

I kao u svemu, psihička stabilnost jeste moćan saveznik. Zato, savet pacijentima je da rade samo ono što im prija i da pokušaju da izbegnu danas sveprisutnog Dr Googla jer je polu-znanje gore od neznanja.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
antiox-696x696
CG-19-INSTA-696x696