Antioksidansi i sindrom kompjuterskog vida

Sadržaj teksta

Visionace je jedina sveobuhvatna formula, koja sadrži 23 bio-elementa, sa dokazanim blagotvornim dejstvom na oko i vid.


Sindrom kompjuterskog vida (Computer Vision Syndrome – CVS) je stanje oka uzrokovano dužim, neprekidnim periodima gledanja u ekran digitalnih uređaja – kompjutera, mobilnih telefona, tableta…

Prema najnovijim istraživanjima, između 65 i 90 odsto ljudi koji rade za računarom duže od 3 sata, imaju predispoziciju da razviju CVS. To se dešava usled povećane ekspozicije izvorima plave svetlosti uz smanjen broj treptaja (i do 5 puta!) prilikom fokusiranja slike.

Plava svetlost je visoko energetska vidljiva svetlost, koja ima dva puta veću energiju od crvene svetlosti, koja u kasnom životnom dobu može dovesti do zamućenja sočiva (katarakte), kao i do oštećenja na mrežnjači, izazivajući oksidativni stres“,

kaže specijalista oftalmolog dr Vesna Džambasanović.

„Oksidativni stres je stanje u organizmu u kome postoji neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i njihovog neutralisanja od strane antioksidativne zaštite organizma. Povećan oksidativni stres je stanje visokog rizika za nastajanje najrazličitijih poremećaja i bolesti, koji mogu da zahvate sve sisteme organa, pa tako i oči.

Najčešći simptomi povezani sa CVS-om su: naprezanje očiju, glavobolja, zamagljen vid, duple slike, osetljivost na bljesak, slabiji vid na daljinu, slabije raspoznavanje boja i problem sa fokusiranjem slike“, pojašnjava dr Džambasanović.

Naravno, uvek postoji nešto što sami možemo da uradimo kako bismo umanjili mogućnost nastanka ovog sindroma. Jedan od osnovnih poteza koje možemo da povučemo jeste adekvatno osvetljenje.

„Kada govorimo o faktorima važnim za sprečavanje i/ili smanjenje simptoma CVS, to je svakako adekvatno osvetljenje, što praktično znači da svetlost u radnom prostoru ne treba da bude prejaka i treba da pada sa strane, a ne ispred i iza ekrana.

Zatim, važno je i smanjeno zablještavanje (antirefleksna zaštita ekrana ili naočare sa BLUE filterom i HMC naočare), optimalna svetlost na ekranu i veličina slova. Koliko god da vam smešno zvuči – učestalo treptanje je od izuzetne važnosti za sve koji mnogo vremena provode pred ekranima. Treptanje uz primenu veštačkih suza se posebno odnosi na nosioce kontaktnih sočiva.

Ne zaboravimo na pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta, potrebno je 20 sekundi fokusirati pogled na predmet koji je udaljen 20 stopa tj. oko 6 metara)“, navodi dr Džambasanović i dodaje da je bitna i „unutrašnja briga“ kroz primenu dijatetskih suplementarnih preparata sa antioksidativnim dejstvom.

Visionace plus

 

„Preparati Visionace i Visionace PLUS (plus se odnosi na kapsule sa omega 3 masnim kiselinama) sa odgovorajućim sadržajem antioksidanasa (vitamin A, B, D, C, cink, selen, ekstrakt borovnice, lutein i dr.) štite od oksidativnog stresa, sprečavaju oštećenja sočiva i retine, i pomažu oporavak kada do oštećenja dođe, a učestvuju i u stabilizaciji suznog filma.

 

 

Visionace je jedina sveobuhvatna formula, koja sadrži 23 bio-elementa, sa dokazanim blagotvornim dejstvom na oko i vid. Ono što je važno istaći jeste da, pored pozitivnog dejstva na oko i vid, dijetetski suplemeti sa važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima istovremeno mogu biti od značaja i u prevenciji različitih drugih oboljenja, koji se dovode u vezu sa oksidativnim stresom“, podvlači dr Džambasanović.

Više o proizvodu možete saznati: http://www.inpharm.rs/sr/dijetetski-suplementi-proizvodi/

 

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696