Saveti za nošenje i održavanje sočiva

Sadržaj teksta

Uklanjanje iz oka pre spavanja– Ukoliko sočiva nisu napravljena za višednevno nošenje obavezno je uklanjanje sa oka pre spavanja.

Obavezno redovno održavanje sočiva – održavanje sočiva služi da se očuva kvalitet optike, sprečava oštećenja površine sočiva, odstranjuje već nastale depozite, redukuje broj patogenih mikroorganizama i produžava život sočiva. Neophodno je svakodnevno čišćenje, ispiranje, dezinfekcija i enzimski tretman (odstranjivanje depozita) kako bi se predupredile komplikacije. Kontaktna sočiva ne treba propisivati osobama koje nemaju i ne žele da steknu naviku svakodnevne higijene kontaktnih sočiva.

Redovna zamena sočiva – sočiva imaju svoj rok trajanja i potrebno ih je redovno zameniti novim da ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija (alergija, infekcije). Pojedina sočiva su dizajnirana za česte zamene. Oftalmolog preporučuje pacijentu režim nošenja i čišćenja, kao i režim zamene kontaktnih sočiva.

Redovna kupovina preporučenih rastvora za održavanje sočiva – vrlo je važno da pacijenti poštuju preporuku lekara prilikom kupovine rastvora. Neadekvatni rastvori za održavanje sočiva indukuju toksične ili alergijske reakcije

Veštačke suze i ovlaživanje sočiva – sve što uzrokuje suvoću oka, može učiniti sočiva neudobnim i povećati rizik od infekcija (upotreba kompjutera, čitanje, gledanje TV, zagađenje vazduha – dim od cigareta, suva klima, vetar, centralno grejanje, vožnja, alkohol, trudnoća i dojenje, pilule za kontracepciju, putovanje avionom, antihistaminici). Potrebno je ovlaživati sočiva stavljanjem veštačkih suza bez konzervansa preko sočiva. Upotreba veštačkih suza dovodi do rehidratacije mekih sočiva, poboljšanja kvaliteta suza i komfora.

Redovne kontrole – prilikom nošenja sočiva obavezne su redovne kontrole da bi se proverilo privikavanje na sočiva, vidna oštrina (povećanje dioptrije) i izbegle moguće komplikacije koje mogu nastati prilikom neadekvatnog nošenja i održavanja sočiva.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, poštujete pravila za nošenje i korake za održavanje sočiva kako bi ste zaštitili svoje oči od infekcije i povrede. Ukoliko niste spremni da se prilagodite higijenskom režimu za vas su naočare bolji izbor.

Koraci za zdravo održavanje kontaktnih sočiva

održavanje sočiva

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696