Makula ili žuta mrlja-tačka jasnog vida

Sadržaj teksta

Makula ili žuta mrlja je tačka na očnom dnu koja je najsenzitivnija za prijem slike iz spoljašnjeg sveta. Zato se zove i tačka jasnog vida jer drugi delovi očnog dna nemaju takve mogućnosti.

Doc.dr Vesna Jakšić, specijalista oftalmolog


Makula-da li su promene neminovne?

Najčešće se radi o senilnoj ili staračkoj degeneraciji makule kod osoba koje su starijeg životnog doba, a kod mlađih osoba to su distrofije makule, koje su nasledna oboljenja. Međutim, i kod mnogih drugih oboljenja (dijabetes, bolesti bubrega, tromba oka isl.) javlja se otok u makuli koji se odmah mora lečiti.

Makula strada i usled neželjenih uticaja nekih lekova, nakon zračenja. Makulu mogu ošetiti i neke naizgled bezazlene situacije, kao što je primena lasera u kozmetičkom salonu, povrede u igri loptom itd.

Kako prepoznati da je makula oštećena?

Osnovni simptom je krivljenje slike (metamorfopsija) i to najčešće u centru vidnog polja. Osobe koje imaju problem sa makulom, u kasnim fazama bolesti, ne mogu da čitaju jer im u centru vidnog polja postoji velika mrlja ili je slika kriva. Na primer, osoba vidi konture i eventualno brojeve na satu ali ne može da vidi koliko je sati jer ne vidi kazaljke .

Testirajte svoj vid

Zatvarajte jedno pa drugo oko, gledajte poznate predmete u daljini (na primer natpis na nekoj radnji ili reklami) i to prvo desnim pa onda levim okom.

Potom, čitajte neki tekst ali opet samo jednim okom, drugo oko zatvorite. Uporedite da li je oštrina likova na oba oka podjednaka. Sem toga, vidite da li su ivice posmatranih predmeta oštre i jasne.

Naravno, ništa ne menja oftalmološki pregled, tako da je najbolje da redovno idete na kontrole kod očnog lekara.

Šta je amslerova  rešetka?

Amsler je naziv za test koji je odličan za samoproveru makule.

Udobno sedite na dobro osvetljenom mestu. Ukoliko nosite naočare za čitanje, stavite ih. Zatim uzmite rešetku i fiksirajte crnu tačku koja se nalazi u centru tog polja. Svako krivljenje slike i bilo kakav nedostatak u tom rešetkastom polju, ukazuje na problem sa makulom. Potražite ovu rešetku od svoga očnog lekara, na internetu ili u bolje snabdevenim apotekama.

Vrlo često, Amsler dobijate uz kupljene vitaminske suplemente za makulu.

Šta makula „voli“?

Za makulu je najvažnija nega. Ne izlažite sebe, a posebno ne decu, sunčevim zracima a da niste stavili zaštitine naočare. Osobe ženskog pola i osobe sa svetlim očima su posebno ugrožene. Izbegavajte ili odmah ostavite pušenje. Obavezno jedite sveže povrće i voće, i to najbolje ono zelene boje (spanać, brokoli isl).

Da li je opravdano uzimati vitamine „za oči“ u obliku dijetetskih suplemenata?

Pigmenti koji su sastavni deo makule nalaze se u voću i povrću ali u izuzetno malim količinama. Te količine dovoljne su za održavanje makule mladih osoba koje imaju zdrave oči i čija makula nije „istrošena“. Strarem kao i usled bolesti pigmenti se troše i ishranom koliko god ona bila pravilna nije ih moguće nadoknaditi. Zato, makuli treba pomoći unosom ovih supstanci putem dijetetskih suplemenata odnosno vitamina za makulu.

Vitamine za makulu, preporučljivo je piti uz jelo jer je tada iskoristljivost ovih materija najveća. Lečenje bolesti makule je domen očnog lekara i ove tablete nisu dovoljne jer one neće izlečiti makulu već će joj „pomoći“ da bolest bude pod najboljom kontrolom, ili pak da se ne razvije do mere u kojoj daje teško oštećenje makule.

Kako odabrati prave vitamine za makulu?

Prvo, slušajte savet svog očnog lekara i apotekara. Dobra tableta za makulu MORA da sadrži lutein koji je biljni pigment.

Njega ima u biljkama, a biljka koja ga nema je uvela. Tako je i sa makulom: ona makula koja nema dovoljno luteina – “uvene“.

Dobra tableta mora da sadrži i zeaksantin koji pospešuje dejstvo luteina, omega 3 masne kiseline koje imaju dokazano neuroprotektivno dejstvo, zatim vitamin C i E, koji su, između ostalog, korisni i za očno sočivo).

Ako vam bilo ko savetuje da je svaki vitamin dobar za makulu, nemojte poslušati jer za makulu postoje posebni pravljeni preparati, koje možete kupiti u apotekama.


Visionace plusPreparat Visionace plus zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji sastojaka predstavlja kompletnu nutritivnu podršku oku i preporučuje starijim osobama kod kojih je primećena senilna degeneracija makule.

U istom pakovanju Visionace plus nalaze se tablete koje sadrže kombinaciju vitamina i kapsule sa omega 3 masnim kiselinama uz dodatak luteina.

Preporučena primena: jedna tableta i jedna kapsula dnevno uz glavni obrok.

 

 

 

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696