Vakcina za Alchajmerovu bolest korak bliža testiranju na ljudima

Sadržaj teksta

Kako prenosi američki časopis Medical News Today,  vakcina za Alchajmerovu bolest biće testirana na humanoj populaciji za 3 – 5 godina. Tim eminentnih stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije iz oblasti medicine, hemije i molekularne biologije formulisao je kombinovanu vakcinu koja ciljano deluje na proteine mozga koji igraju glavnu ulogu u razvoju i progresiji Alchajmerove bolesti.


Studija na koju se potpisuju profesor Nikolai Petrovsky (Flinders University School of Medicine, Australia), profesor Michael Agadjanyan (Institut for Molecular Medicine, California) i kolege pokazuje kako kombinovana vakcina čiju su formulaciju unapređivali nekoliko godina generiše antitela na beta-amiloid i tau protein u mozgu koji su poznati kao markeri Alchajmerove bolesti ali i kao uzročnici razvoja i progresije bolesti.

Amiloid beta nakuplja se u tkivu mozga formirajući plakove dok tau protein nakupljanjem u mozgu formira čvorove. Smatra se da ovako formirani plakovi i čvorovi ometaju prenos signala između nervnih ćelija i pospešuju smrt nervnih ćelija.

Rezultati studije tima profesora Petrovsky-og pokazuju bezbednost, efikasnost i dobru podnošljivost vakcine na populaciji miševa bez prijavljenih neželjenih efekata kao i uspešno targetovanje/ciljano vezivanje antitela koja se formiraju nakon primene vakcine za beta-amiloid i tau protein u tkivu humanog mozga izolovanog iz pacijenata sa dijagnostifikovanom Alchajmerovom bolešću.

Istraživači smatraju da se efikasna imunizacija može izvršiti kod pacijenata sa početnim stadijumom bolesti kao i kod pacijenata sa povećanim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti.

Veliki broj istraživača već decenijama pokušava da pronađe formulaciju za tretman i prevenciju Alchajmerove bolesti. Između 2002. i 2012. godine sprovedeno je 413 kliničkih istraživanja širom sveta koje su ispitivale efikasnost u bezbednost 244 jedinjenja.

Samo jedan lek je ugledao svetlost dana i došao do pacijenata. Nažalost, uspešnost pomenutog leka je samo 0,4% i to u kratkotrajnom olakšavanju simptoma bolesti.

Prema rečima američke asocijacije za Alchajmerovu bolest, oko 5,4 miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama živi sa Alchajmerovom bolešću a očekuje se da se ovaj broj utrostruči do 2050. godine i stoga se velike nade polažu u formulaciju kombinovane vakcine.

Istraživači će u narednom periodu raditi sa 4 kompanije kako bi se što efikasnije sprovela predklinička istraživanja koja su obavezna prema regulativi i zahtevima američke agencije za hranu i lekove (FDA) i evropske agencije za lekove (EMA) a kojima se dokazuju efikasnost i netoksičnost leka. Nakon predkliničkih istraživanja, ako budu uspešna kao što se očekuje, formulacija će biti testirana na humanoj populaciji.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696