Kako su otkriveni neki lekovi-8 zanimljivih priča

Sadržaj teksta

Lekovita svojstva biljaka su poznata još od pamtiveka. 2500. p.n.e. kineski imperator Šen Nung je napisao knjigu o lekovitom korenju i travama, da bi do danas naučnici otkrili ogroman broj lekova, kako onih koji se zasnivaju na prirodnim supstancama, tako i onih koji imaju sintetske komponente. I jedni i drugi su neizmerno važni, jer poboljšavaju zdravlje ljudi i leče mnoge bolesti.
Verujemo da će vas naredne pričice o poreklu nekih lekova iznenaditi.

1. Salicilna kiselina

Preteča aspirina, salicilna kiselina, je izolovana iz kore breze 1874. godine. Još u antičko doba biljke koje sadrže salicilnu kiselinu, kao što je breza, su široko korišćene za ublažavanje bolova i groznice.

2. Kinin

Ovaj lek protiv malarije je izolovan iz kore drveta kinčona. Davno pre nego što je kinin počeo sintetski da se proizvodi plemena Južne Amerike su kinin pravili tako što su mleli koru ovog drveta i prah sipali u vodi.

3. Antibiotici

Selman Waksman je 1941. godine prvi upotrebio reč “antibiotik” da opiše svaki mali molekul koji je stvoren od strane mikroba, a koji sprečava rast drugih mikroba. Od 1945. do 1955. godine razvoj penicilina, koji proizvode gljivice, a zatim i streptomicina, hloramfenikola i tetraciklina, koje stvaraju bakterije iz zemljišta su omogućili terapiju i lečenje velikog broja široko rasprostranjenih bakterijskih infekcija.

4. Morfin

Morfin je sintetisao nemački farmaceut Fridrih Sertirner 1803. godine. Sredinom 19. veka je napravljen prvi hipodermalni špric i omogućeno je korišćenje morfina putem injekcija za ublažavanje bolova, da bi tokom Američkog građanskog rata došlo i do prvog talasa morfinske zavisnosti u Americi. 1895. godine Hajnrih Dreser je, radeći u farmaceutskoj kompaniji Bayer, sintetisao heroin, koji se ranih 1900-tih smatrao rešenjem problema morfinske zavisnosti.

5. Heparin

Antikoagulantni efekat heparina otkrio je Jay McLean 1915. godine tokom traganja za prokoagulantnim molekulom u jetri pasa.

6. Dikumarol

Karl Paul Link je 1939. godine utvrdio da je dikumarol uzročnik hemoragijskog poremećaja koji se javlja kod životinja, pre svega goveda, koja konzumiraju velike količine pokvarenog sena velike deteline (Melilotus officinalis). Dikumarol spada u grupu antikoagulantnih lekova odnosno lekova koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

7. Hirudin

Ekstrakt hirudina dobijen iz medicinskih pijavica je prvi put upotrebljen za parenteralnu antikoagulaciju još 1909. godine, ali je usled neželjenih efekata i nemogućnosti da se dobije visoko prečišćeni ekstrakt, njegova upotreba dugo bila ograničena.

8. Insulin

Otkriće insulina se umalo nije dogodilo! 1920. godine, John McLeod, načelnik odeljenja fiziologije pri Univerzitetu u Torontu, je odbio pronalazača insulina, Frederika Bantinga, tako što mu nije odobrio korišćenje laboratorije u istraživačke svrhe.
Strpljenje, istrajnost i neke srećne okolnosti doveli su do otkrića brojnih lekova. Tehnologija danas ubrzano napreduje, a mi se radujemo novim velikim otkrićima koja će biti bazirana na dostignućima i pronalascima farmaceutskih istraživača iz prošlosti.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696