MeTro, lepak koji zatvara rane za samo jedan minut

Sadržaj teksta

MeTro je hirurški lepak napravljen od prirodnog proteina-tropoelastina, koji zatvora rane za menje od jednog minuta. Ovaj lepak je izuzetne elastičnosti pa se može koristiti pri operacijama na organima koji menjaju oblik i veličinu.


Zatvaranje rane ušivanjem i flasterima uskoro bi moglo da postane prošlost zahvaljujući australijskim i američkim bioinženjerima koji su razvili elastični hirurški lepak koji može zatvoriti ranu najbrže do sada (za samo jedan minut).

Ovaj revolucionarni lepak koji je nazvan MeTro napravljen je od prirodnog proteina tropoelastina i može se direktno ubrizgati u ranu. Kada se osvetli UV svetlom, ranu zatvara za manje od jednog minuta formirajući svojevrstan pečat i to čak i na vlažnom tkivu. Na ovaj način prestaje potreba za šavovima i flasterima.

Zahvaljujući elastičnosti lepak se može koristiti i pri operacijama na organima koji menjaju oblik i veličinu  kao što su srce i pluća. Lepak se rastapa za nekoliko sati što smanjuje vreme neophodno za oporavak bolesnika.

Profesor Veis lepak poredi sa onim od silikona, koji se koristi za popunjavanje praznina između pločica i sanitarija u kupatilu.

Kada gledate MeTro, možete videti da deluje kao tečnost, popunjava praznine i odgovara obliku rane. Potencijalne primene su brojne – od lečenja ozbiljnih unutrašnjih rana nastalih u automobilskim nesrećama i ratnim zonama pa do poboljšanja bolničkih operacija„, navodi profesor.

Očekuje se da će ovaj lepak biti dostupan u naredne tri godine.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696