Kolonoskopija, da li mora da bude neprijatna?

Sadržaj teksta

Šanse za izečenje raka debelog creva su mnogo veće ukoliko se ova bolest otkrije na vreme. Najznačajniju ulogu u ranoj dijagnostici ima kolonoskopija, skrining metoda za kancer debelog creva.


Kolonoskopija je endoskopski pregled debelog creva i predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici oboljenja ovog dela gastrointestinalnog trakta. Pomoću ove metode, mogu se blagovremeno i precizno dijagnostifikovati patološke promene na debelom crevu. Uspešnost sprovedene kolonoskopije u velikoj meri zavisi od dobre ispražnjenosti creva, te ova metoda zahteva pripremu pacijenta najčešće 24 h pre same procedure.

Kada se govori o kolonoskopiji, većina pacijenata se slaže da je priprema za ovu metodu, možda i najneprijatniji deo.

Prema  saznanjima Harvardove škole javnog zdravlja, redovna kolonoskopija bi mogla sprečiti čak 40% svih kancera debelog creva a najčešći uzrok zbog kojeg je pacijenti izbegavaju je upravo neprijatna priprema koja ovoj proceduri prethodi.

Medikamenti i dijetetski suplementi koji su namenjeni “čišćenju” creva a koji su sada prisutni na tržištu su veoma neukusni. Vrlo često je potrebno dan pred proceduru popiti po 3, 4 litre ovakvih napitaka, koji su uz to praćeni i  “hik” efektom (neprijatno štucanje, podrigivanje).

Priprema za kolonoskopiju takođe podrazumeva da 24h pre procedure, osim što piju neprijatne napitke, pacijenti mogu da unose samo nezaslađene  čajeve i krišku, dve prepečenog hleba. S obzirom da se često radi o pacijentima koji već imaju simptome nelagode u crevima i mučnine, ovaj način pripreme je veoma težak.

Inovativna Bostonska kompanija Colonary Concepts, koja promoviše zdravlje gastrointestinalnog trakta, postavila je sebi cilj da nađe način da pripremu za kolonoskopiju učini prijatnijom. Njihovi barovi, šejkovi i elektrolitima bogati napici voćnih i čokoladnih ukusa sadrže aktivnu komponentu koja se nalazi u mnogim već odobrenim purgativnim sredstvima. Reč je o polietilenglikolu PEG 3350.

Barovi dolaze u 3 različita ukusa: limun, kokos i bela čokolada, napici bogati elektrolitima su ukusa pomoranže i šumskog voća a na raspolaganju su i dva ukusa šejkova : jagoda-banana i vanila.

Za razliku od trenutno podrazumevanog dvadesetčetvoročasovnog gladovanja u cilju pripreme za kolonoskopiju, priprema pomoću ovih novih proizvoda bi pacijentima dozvoljavala da po jedan bar i elektrolitni napitak konzumiraju za ručak i večeru dan pre procedure, a jutro pred proceduru koriste po jedan šejk.

Novi ukusni barovi i napici su upravo prošli drugu fazu ispitivanja i rezultate je na godišnjem okupljanju gastroenterologa u Las Vegasu “American College of Gastroentherology” 17. oktobra ove godine predstavio Dr Douglas Rex.

Dr Douglas Rex, profesor medicine na Univerzitetu u Indijani vođa je istraživačkog tima koji je proučavao efikasnost ovih proizvoda u odnosu na dva proizvoda popularnih brendova koja su odobrena od strane FDA i čija efikasnost u  “čišćenju” creva je klinički dokazana.

Efikasnost novih proizvoda se, prema informacijama koje su dobijene od strane lekara koji su izvršavali kolonoskopsku proceduru, pokazala čak za nijansu veća: 90% pacijenata u odnosu na 85% pacijenata podvrgnutih pripremi već odobrenim proizvodima je imalo “dobro” i “odlično” očišćena creva.

Ohrabrujuća je činjenjica da je 64% pacijenata koji su koristili nove proizvode bilo zadovoljno načinom pripreme, u odnosu na samo 33% pacijenata koji su koristili druga dva proizvoda koji se već nalaze na tržištu.

Mogućnost da se priprema za kolonoskopiju učini prijatnijom, bila bi veliki korak ka smanjenju broja kancera debelog creva i povećanom procentu izlečenja. Barovi i napici kompanije Colonary Concepts trebalo bi da početkom naredne godine uđu u treću fazu ispitivanja i ukoliko rezultati budu zadovoljavajući i ukoliko budu odobreni od strane FDA, mogli bi se već početkom 2018. naći na Američkom, pa uskoro zatim i nadamo se i na našem tržištu.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696