Cupping, rešenje enigme velikih crvenih pečata na telu sportista u Riju

Sadržaj teksta

Olimpijske igre u Riju već do sada obeležili su mnogobrojni “padovi” svetskih rekorda, neočekivano loši rezultati vrhunskih sportista, skandali i propusti organizatora ali i enigma velikih crvenih pečata koji su uočeni na telu velikog broja sportista u Riju a među “najšarenijim” takmičarima nalazi se i najbolji plivač svih vremena, Amerikanac Michael Phelps.


Crveni pečati izazvali su veliku pažnju javnosti od prvog dana Igara i celokupna svetska javnost bila je zaintrigirana značenjem ovih neobičnih obeležja koja su prvenstveno bila primećena u timu gimnastičara i plivača iz tima SAD-a. Ako ste pomislili da su se zaigrali na paintball-u ili da su u pitanju “ljubavni” ujedi, grešite – crveni pečati su posledica drevne kineske terapijske metode poznate kao cupping .

KAKO SE IZVODI CUPPING?

Tehnika, koja je oblik akupunkture, u kojoj se zagrejane čaše postavljaju na kožu sprovodi se svetlećom tečnošću koja gori u staklenoj čaši. Vatra sagoreva kiseonik koji se nalazi u čaši i na taj način stvara vakuum. Kada se plamen ugasi, vakuum stvara negativan pritisak koji omogućava čaši da se “zalepi” za kožu. Uz pad temperature, ovo usisava kožu u čašu i na taj način povlači krvotok na površinu tela. Crveni pečati, koje se uglavnom povuku za tri četiri dana, prouzrokovani su pucanjem kapilara ispod kože.

ZAŠTO SPORTISTI KORISTE CUPPING?

Sportisti kažu da koriste cuppping kako bi smanjili bol i grčeve, olakšali i ubrzali oporavak tela od napornog treninga i konstantnih takmičenja. Postoji veliki broj tehnika za oporavak koje sportisti koriste: sportske masaže, sauna, ledene kupke i kopresiona odeća ali prema rečima američkog gimnastičara Alexa Naddoura cupping je bolji od bilo koje druge metode na koje je trošio velike količine novca.

Kapiten gimnastičkog tima SAD-a Chris Brooks kaže da je većina sportista iz njegovog tima počela sama sebi da primenjuje cupping tehniku ali unapređenu verziju metode gde se vakuum formira izvlačenjem vazduha iz caše specijalnom pumpom.

DA LI JE CUPPING ZAISTA EFIKASAN?

Majstori cupping-a tvrde da metoda pomaže kod širokog spektra oboljenja kao što su problemi sa mišićima, bol, artritis, nesanica, infertilitet i celulit iako ni jedna od ovih tvrdnji nije naučno dokazana.

Kineski capping majstor Long, koji primenjuje ovu metodu više od 20 godina, kaže da je ideja cupping-a pokretanje toka energije u telu poznate u tradicionalnoj kineskoj medicine kao “qi” i uspostavljanje pravog balansa harmonije tela odnosno “ying” i “yang”. Kako kaže majstor Long, što je tačka na telu tamnija to je postignut bolji protok krvi kroz taj deo tela.

Farmakolog prof David Colquhoun sa univerzitetskg koledža u Londonu, ima potpuno suprotan stav i kaže da je cupping hokus pokus metoda kojom se samo povlači deo kože i da nema nikakav značajan uticaj na mišiće.

Ali nisu samo sportisti zaluđeni cupping-om: 2004. godine Gwyneth Paltrow se na premijeri filma pojavila sa znakovima cupping-a na leđima, a crvene tačke više puta su primećene na telu Victoria-je Beckham i Jannifer Aniston dok je poslednjih godina cupping sve češće u ponudi salona za lepotu širom sveta koji primenjuju tradicionalnu kinesku medicinu.

Loša strana cupping metode je što je to relativno bolna i ne preporučuje se samostalna primena kod kuće već samo na specijalnizovanim mestima kod profesionalaca koji se ovom metodom  bave dugi niz godina.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696