Da li je bebi hrana koja se priprema kod kuće zaista zdravija od gotove bebi hrane kupljene u prodavnicama?
Ako se nalazite u situaciji odvikavanja bebe od dojenja i prilagođavanja na čvrstu hranu a niste dobri u kuhinji, nemojte se plašiti. Najnovija istraživanja pokazuju da bebi hrana pripremljena kod kuće nije neophodno zdravija i kvalitetnija od hrane koja se može naći na rafovima supermarketa.
Odvikavanje bebe od dojenja i prilagođavanje na čvrstu hranu može biti veoma konfuzan period za roditelje propraćen velikim brojem različitih mišljenja i saveta sa interneta i od članova šire porodice, rodbine i prijatelja. Američka akedemija za pedijatriju (AAP) preporučuje dojenje kao glavni izvor hranljivih materija za bebu do starosti od 6 meseci posle čega glavni nutrijenti treba najvećim delom da potiču iz čvrste hrane.
Iako je uvođenje čvrste hrane veliki korak u razvoju deteta i može biti zabavno za dete koje otkriva nove ukuse i teksture, roditelji su zabrinuti jer ne znaju da li njihovo dete dobije prave nutrijente u pravim količinama?
Nova studija objavljena u časopisu Archives of Disease in Childhood koji se bavi bolestima najzastupljenijim u detinjstvu, pokušava da pomogne roditeljima da naprave izbor između domaće pripremljene hrane i gotovih formulacija za bebe. Tim stručnjaka u pomenutoj studiji procenjivao je da li gotova bebi hrana odgovara preporukama za nutritivni unos specifičan za uzrast za koji je namenjena ispitujući nutritivni sastav, cenu i raznovrsnost gotove hrane za bebe dostupne na tržištu Velike Britanije u poređenju sa domaće pripremljenom hranom za bebe iz tradicionalnih kuvara koji se koriste u Velikoj Britaniji.
Analiza je pokazala da se:
-
16% domaće odnosno 27% gotove hrane bazira na piletini
-
19% domaće odnosno 7% gotove hrane bazira na ribi
-
21% domaće odnosno 35% gotove hrane bazira na mesu
-
44% domaće odnosno 31% gotove hrane bazira na povrću.