Namirnice koje su potencijani okidači migrene

Sadržaj teksta

Uloga hrane u napadima migrene još uvek nije razjašnjena. Postoji dosta naučnih dokaza koji potvrđuju da namirnice kao što su kafa, čokolada, alkohol kod određenih ljudi mogu biti okidači migrene.


Migrena je veoma čest neurovaskularni poremećaj koji pogađa milione ljudi širom sveta. Još uvek nije poznato kako i zašto nastaje, ali se smatra da povećana razdražljivost moždane kore i abnormalna kontrola neurona bola u jezgru moždanog stabla doprinose pojavi migrene. U više od 60% slučajeva migrena je nasledno oboljenje. Međutim, pored genetike, nastanak migrene možemo pripisati i mnogim faktorima životne sredine.

Namirnice- okidači migrene

Uloga hrane u napadima migrene još uvek nije razjašnjena. Postoji dosta naučnih dokaza koji potvrđuju da namirnice kao što su kafa, čokolada, alkohol kod određenih ljudi mogu biti okidač za pojavu migrenoznog napada.

Kafa i migrena

Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Bogata je kofeinom, neurostimulansom koji je prisutan i u čaju, gaziranim i energetskim pićima. Postoji trostruka veza između kofeina i migrene:

  1. Kofein je okidač za migrenu – visok unos kofeina kod nekih ljudi dovodi po pojave migrenoznog napada.
  2. Kofein je deo terapije migrene – u kombinaciji sa paracetamolom i acetilsalicilnom kiselinom koristi se u tretmanu migrene.
  3. Glavobolja kao simptom zavisnosti od kofeina – kod nekih osoba koje svakodnevno unose kofein preskakanje “doze” može izazvati simptome zavisnosti poput glavobolje, mučnine, lošeg raspoloženja i oslabljene koncentracije.

Smatra se da čak 47% redovnih kafopija ima glavobolju ukoliko 12-24 sata ne popije kafu. Verovatnoća pojavljivanja ovih glavobolja se povećava sa povećanjem dnevnog unosa kofeina. Ukoliko imate glavobolju zato što niste popili kafu pokušajte da postepeno smanjujete unos kofeina tokom nekoliko nedelja.

Stari sir i namirnice bogate tiraminom kao okidači migrene

Oko 9-18% ljudi koji pate od migrene prijavljuju osetljivost na stari sir. Naučnici veruju da je uzrok toga visok udeo tiramina, molekula koji nastaje razgradnjom aminokiseline tirozin pod dejstvom bakterija tokom procesa zrenja sira. Naučne studije su potvrdile da je nivo tiramina kod osoba sa hroničnim migrenama viši nego kod zdravih osoba i onih sa drugim vrstama glavobolje. Tiramin se javlja i u crvenom vinu, kvascu, čokoladi i mesnim prerađevinama, ali ga stari sir ima u najvećoj koncentraciji.

Koliko alkoholna pića utiču na pojavu glavobolje

Većini nam je poznata glavobolja koja prati mamurluk. Kod nekih ljudi, alkoholna pića mogu biti okidač za pojavu glavobolje u roku od 3 sata od konzumacije. Oko 29-36% osoba sa migrenama veruje da je alkohol okidač za njihove  napade.

Crveno vino češće izaziva migrenu nego druga alkoholna pića, posebno kod žena.

Istraživači smatraju da je uzrok histamin, koji se može naći i u mesnim prerađevinama, ribi, siru i fermentisanoj hrani. Netolerancija na histamin unet hranom je čest poremećaj. Izazvan je smanjenom aktivnošću diamino oksidaze (DAO), enzima odgovornog za razgradnju histamina u digestivnom traktu. Smanjena aktivnost ovog enzima je prisutna kod osoba koje pate od migrene; jedna studija je otkrila da 87% osoba sa migrenama ima smanjenu aktivnost DAO u odnosu na svega 44% onih bez migrena. Jedna druga studija je pokazala da uzimanje antihistaminika pre pijenja crvenog vina značajno smanjuje učestalost glavobolja kod osoba kod kojih se ona inače javlja posle unosa alkohola.

Mesne prerađevine kao okidači migrene 

Kod oko 5% ljudi sa migrenama glavobolja se javlja nekoliko sati ili čak minuta nakon uzimanja mesnih prerađevina. Istraživači veruju da su uzrok nitriti, konzervansi koji se dodaju kako bi sprečili razvoj štetnih mikroba u ovoj hrani. Mesne prerađevine koje najčešće sadrže nitrite su kobasice, šunka, slanina i neke salame. Neka istraživanja pokazuju da poremećena ravnoteža bakterija u usnoj duplji i crevima, koje inače učestvuju u preradi ovih jedinjenja, može biti uzrok.

Drugi mogući okidači migrene

Mononatrijum glutamat, pojačivač ukusa i veštački zaslađivači poput aspartama i sukraloze se smatraju mogućim izazivačima migrenoznih napada, ali su rezultati sprovedenih studija na tu tema dosta šaroliki.

Oko 11% osoba sa migrenama prijavilo je citrusno voće, a 2-22% čokoladu kao okidač za napad. Gluten takođe može biti okidač kod osoba koje su intolerantne na ovaj sastojak žitarica. Čest uzrok migrenoznog napada je i gladovanje ili preskakanje obroka; između 39-66% osoba sa migrenama povezuje svoje simptome sa gladovanjem.

Ukoliko sumnjate da su neke namirnice koje konzimirate odgovorne za pojavu migrene od pomoći može biti vođenje dnevnika ishrane. Nakon što na ovaj način identifikujete moguće okidače obratite pažnju da li njihova eliminacija iz hrane ili smanjenje unosa pravi neku razliku.

Veza između migrene i creva i moguća uloga probiotika

Kaže se da su creva naš drugi mozak i dugo se već zna da disbalans crevne mikroflore može biti u vezi sa pojavom neuroloških poremećaja, uključujući i migrenu. Migrena je često praćena gastrointestinalnim tegobama, kao što su dijareja, zatvor i dispepsija, a nedavni naučni rezultati pokazuju jasnu povezanost između prevalencije migrene i poremećaja GIT-a, kao što su IBS, IBD, celijakija, gastroezofagealni refluks, bezalkoholna masna bolest jetre.

Disbioza (promena u kvalitetu i/ili kvantitetu bakterija koje žive u crevima) ometa imunološku funkciju crevne mukoze, njenu pokretljivost, integritet ćelijskog epitela i apsorpciju hranljivih materija. Usled povećane crevne propustljivosti dolazi do isticanja nesvarenih čestica hrane i endotoksina u krvotok, što izaziva upalu. Pretpostavlja se da upala i modulacija imunog odgovora koji potiču iz gastrointestinalnog trakta mogu delovati na nociceptore trigeminalnog nerva, izazivajući migrene.

Sa druge strane, probiotici pomažu u održavanju crevnog balansa i poboljšavaju varenje, apsorpciju nutrijenata i detoksikaciju. Pokazano je i da poboljšavaju barijernu funkciju crevnog epitela, čime moduliraju mukozni imuni odgovor i smanjuju zapaljenje.

Naučnici su prepoznali potencijal korisnosti upotrebe probiotika u prevenciji napada migrene pa su se na tržištu pojavili i prvi preparati namenjeni baš ovoj indikaciji. Oni sadrže više specifičnih probiotskih sojeva (14) u kombinaciji sa vitaminom B6 i magnezijumom.

Više o probiotskom preparatu koji se savetuje u prevenciji naparada migrene možete saznati:  https://www.oktal-pharma.rs/sr/zastupstva/bio-kult/bio-kult%C2%AE-migreaMigrena

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1
Biofeminn_300x300px