Zdravi intimni delovi tela

Sadržaj teksta

Da li ste ikada primetili crvenilo ili osetili iritaciju, svrab i peckanje intimnih delova tela? Nažalost, ovaj osećaj dobro je poznat skoro svakoj ženi, a mnoge konstantno imaju poneku od tih smetnji. Jedini način rešavanja ovog problema je informisanost i razgovor sa ginekologom.

Otvoreno postavljajte „intimna“ pitanja jer vrlo često i sami možete da učinite nešto u cilju sprečavanja smetnji, odnosno njihovog ublažavanja.

RAVNOTEŽA

Bakterijska vaginoza se razvija kada dođe do smanjenja broja Laktobacila (korisnih bakterija) i povećanog broja anaerobnih bakterija (štetne). Laktobacili održavaju zdravlje vagine proizvodnjom mlečne kiseline, čime se postiže normalna kiselost vagine ispod pH 4,5.

Ukoliko se smanji kiselost, tj. poveća pH iznad 4,5, stvaraju se povoljni uslovi za porast broja štetnih bakterija i pojave bakterijske vaginoze.
Preparati na bazi mlečne kiseline, u vidu vaginaleta ili krema, mogu da ponovo uspostave normalnu vaginalnu kiselost, čime pomažu Laktobacilima da uspostave raznotežu vaginalne flore i spreče razmnožavanje patogenih bakterija.

INTIMNA HIGIJENA

Koža spoljnih intimnih delova tela takođe može da izgubi svoju uravnoteženost, što je posledica upotrebe supstanci za pranje koje razaraju zaštitnu kiselinsku oblogu. Smetnje u spoljnom intimnom predelu mogu da utiču na vaginu i obrnuto.

Važno je da se kiselinski zaštitni omotač što manje ometa, što znači da se koži ne sme oduzimati masnoća i da treba zadržati pH vrednost od oko 5,0. Nedovoljna ili preterana higijena, korišćenje alkalnih sapuna, krema za otklanjanje dlačica kao i tesna odeća mogu biti štetni za sveukupno intimno područje.

Savetuje se primena losiona za intimno pranje koji normalizuju zaštitni kiseli sloj kože na intimnim delovima tela i doprinose izbegavanju iritacija ili infekcija kože u tom predelu.

SUVOĆA VAGINE

Mnoge žene pate od simptoma vaginale suvoće (osećaj suvoće, peckanja, svrab i bol prilikom seksualnog odnosa) koji se do sada uglavnom rešavao hormonskim preparatima. Sada postoji novo rešenje: hidrantni krem sa mlečnom kiselinom, bez hormona, za sve žene koje ne žele ili ne mogu da koriste kreme sa hormonima.

Hidrantni krem povećava vlažnost vagine, a zbog prisustva lipida održava je glatkom i elastičnom, time ispoljavajući dvostruki efekat. Zbog toga predstavlja dobru alternativu običnim vodenim lubrikantima, jer ne mora da se nanosi neposredno pre seksualnog odnosa.

Nedovoljna ili preterana higijena, korišćenje alkalnih sapuna, krema za otklanjanje dlačica kao i tesna odeća mogu biti štetni za sveukupno intimno područje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)