Urasla dlaka, prva pomoć i mere prevencije

Sadržaj teksta

Urasla dlaka je dlaka koja raste nazad u kožu. Na tom mestu se često stvara upaljen, crveni čvorić koji može da svrbi ili boli, a može i da se inficira, pa se stvara rana koja liči na bubuljicu. Urastanja dlake su češće kod ljudi sa kovrdžavim dlakama, češće se javljaju kada su dlake veoma kratke usled depilacije voskom, brijanja ili čupanja i češće se javljaju u zonama trenja.

Većina uraslih dlaka na nogama ne stvara nikakve komplikacije i prolaze same od sebe, a postoje i preparati koji mogu ubrzati njihovo izlečenje.

Kako ukloniti uraslu dlaku?

Ukoliko se vrh dlake vidi iznad kože ona se može izvući cela na površinu, što će omogućiti folikulu da se brže zaleči.

Kako bezbedno izvući dlaku?

  1. Oprati zonu dlake blagim sapunom i toplom vodom, a ukoliko nema iritacije kože preporučuje se i blagi piling.
  2. Na dlaku staviti vruću, vlažnu krpu i držati minut-dva, što će pomoći da se folikul otvori.
  3. Nežno izvući celu dlaku na površinu pomoću sterilisane igle ili pincete.
  4. Kada je cela dlaka na površini kože pomoću pincete je isčupati iz baze.
  5. Oprati zonu dlake toplom vodom i sapunom i po potrebi staviti toplu krpu da bi se koža umirila.

Nemojte pokušavati da izvučene napolje dlaku koja je cela ispod kože, jer to može dovesti do infekcije ili je može gurnuti dublje u kožu, što će produžiti izlečenje.

Kako sprečiti urastanje dlaka?

Sledeće metode mogu pomoći u sprečavanju urastanja dlaka:

Piling kože

Prljavština, masnoća i mrtve ćelije kože mogu da zapuše folikule dlaka, pa njihovo redovno uklanjanje može pomoći u sprečavanju urastanja dlaka. Nežan piling je nekada dovoljan da uraslu dlaku izvuče na površinu kože.

Upotreba suve četke

Korišćenje suve četke je način da se oslobodite mrtvih ćelija kože. Četkanje kože kružnim pokretima pomoću tvrde četke sa dugim prirodnim dlakama može nežno da ukloni sloj mrtvih ćelija ostavljajući kožu mekanom. Takoe se čiste i pore i folikuli i sprečava se urastanje.

Upotreba krema i gelova za brijanje

Kremovi za brijanje povećavaju vlažnost kože i smanjuju trenje između kože i brijača. Preveliko trenje može da dovede do iritacije i zapaljenja, a koža postaje hrapava, crvena i bolna. Smanjenjem trenja smanjuje se i rizik od iritacije.

Izbor brijača

Pojava uraslih dlaka na nogama može značiti i da upotrebljavate pogrešan brijač. Dobar brijač treba nežno da klizi preko kože, bez ostavljanja delova neobrijane kože. Ranije su neki dermatolozi preporučivali brijače sa jednim žiletom, međutim studija iz 2013. godine je pokazala da nema razlike po pitanju rizika za kožu između brijača sa jednim i više žileta.

Brijanje u pravcu rasta dlake

U jednoj istoj zoni dlake mogu rasti u više različitih pravaca. Brijanje u pravcu suprotnom od rasta dlake može dovesti do toga da dlake imaju veoma oštre vrhove, što im olakšava da penetriraju u kožu i urastaju.

Pravilno brijanje

Evo još nekih saveta u vezi sa brijanjem koji mogu sprečiti urastanje dlake:

  • Uvek koristite oštar, čist brijač izbegavajući žilete koji pokazuju znake rđanja ili habanja
  • Isperite oštricu posle svakog pokreta
  • Pratite pravac rasta dlake
  • Posle svake upotrebe očistite oštricu alkoholom

Lekovi bez recepta za urasle dlake

Postoje lekovi koji se preporučuju osobama koje često imaju problem urastanja dlaka. Oni obično sadrže sastojke slične onima za lečenje akni, kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina i glikolna kiselina. Ovi lekovi sprečavaju urastanje dlake tako što otklanjaju mrtve ćelije kože i otpušavaju pore. Sredstva koja hidriraju kožu sprečavaju njeno isušivanje, svrab i upalu.

Urasle dlake i depilacija voskom

Mnoge osobe više vole depilaciju voskom nego brijanje. Nakon depilacije potrebno je nešto duže vreme da se dlaka pojavi iznad kože i ona može biti istanjena. Brijanje češće dovodi do urastanja dlaka, ali ga može izazvati i depilacija voskom.

Hidratacija kože je ključna za depilaciju voskom. Ako je koža suva, depilacijom dolazi do stvaranja veoma krte dlake koja se lomi pri korenu, pre nego što u potpunosti izađe na površinu. Do urastanja dlake može doći i usled trenja između odeće i sveže izdepilirane kože, pa se osetljivim osobama preporučuje nošenje široke odeće i do 24 sata od depilacije.

Urasla dlaka u predelu trtice zahteva hirurško lečenje. Više o pilonidalnoj cisti pročitajte u tekstu dr Alekse Đokovića. 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3