Ublažite bore filerima

Sadržaj teksta

Fileri su različite supstance kojima se popunjavaju manje i veće bore na licu, vratu, dekolteu, rukama pa čak i regija iznad kolena, a vrlo su popularni i za povećanje volumena usana. Počelo se sa metakrilom različite gustine pa se dešavalo, u početku, da filer „beži“ sa mesta ubrizgavanja. Kako je hemijska industrija napredovala tako su se i fileri usavršavali. Jedno vreme su bili aktuelni fileri od kolagena ali su davali strašne alergijske reakcije pa je njihova upotreba potpuno napuštena.

Danas se najčešće koriste fileri od hijaluronske kiseline, koja je inače normalni sastojak naše kože. Od stepena prečišćenosti hijalurona, zavisi i kvalitet filera. Što čistiji, to bolji i skuplji. U većini država na svetu zabranjeni su silikonski fileri.

Kada se može početi sa upotrebom filera?

Nikada kod osoba mlađih od 18 godina, izuzev ako se popunjavaju defekti tkiva nakon neke nezgode, povrede ili oboljenja koje ostavlja duboke ožiljke. I u tom slučaju, samo uz saglasnost roditelja.

Hijaluronski fileri

Nisu svi fileri isti. U zavisnosti od gustine hijalurona, postoje oni koji se koriste za popunjavanje površnih, srednje dubokih ili dubokih bora. Nisu ni svi preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu fileri već ima i onih koji se koriste u mezoterapijskim procedurama. Ovi preparati se ubrizgavaju na 1 do 1,5 cm razmaka, na većoj površini kože. Fileri se ubrizgavaju samo u željenu regiju (mala je površina). Jedan molekul hijalurona vezuje za sebe 250-500 molekula vode, tako da se udubljenja popunjavaju, koža „bubri“ i zateže se. Efekat se odmah vidi.

Dužina trajanja ovog efekta zavisi od vrste filera. Kod popunjavanja dubokih bora efekat traje 12-15 meseci. Pojedini proizviđači dodaju supstance koje usporavaju razgradnju hijalurona pa njihov efekat traje i do 24 meseca. Naravno, dodavanje ovih supstanci kod nekih pacijenata izaziva alergijsko reagovanje kože. Efekat kod popunjavanja srednje dubokih bora traje od 9 do 12 meseci, a kod površnih bora – 3 meseca. Hijaluron se postepeno razgrađuje (kao i onaj naš prirodni koji se nalazi u koži) tako da nema brzog opuštanja kože nakon njegove razgradnje. Naprotiv, i kada prođe efekat filera, koža izgleda bolje nego pre njihove upotrebe.

Kako se ova procedura izvodi?

Koža se dezinfikuje, ubrizga se lokalni anestetik u fornikse (regija iznad desni na prelazu ka sluznici usana), kao kod zubara. Ova vrsta anestezije potpuno anestezira i komfornija je za pacijenta. Eventualno se može dati anestetik u obliku kreme (EMLA krema) na kožu spolja, ali je ova anestezija slabo efikasna. Filer se ubrizga u željenu regiju i odmah se prstima ta regija izmasira da bi se ravnomerno rasporedio filer. Nije poželjno da ostanu gruvice i linearni tragovi u vidu ispupčenja. Pravilo je da se uvek ubrizga dovoljna količina filera ili čak manje nego što je potrebno.

Jer, da se doda može uvek, ali da se oduzme višak filera- ne može. Efekat anestezije traje još dva sata i u tom periodu pacijent ne treba da pije ništa ekstremno hladno ili vruće. Treba izbegavati primenu više kubika filera u jednoj proceduri. Predlaže se do 2 ccm, a izuzetno do 3ccm filera jer je pacijentu potrebno vreme da se prilagodi svom novom izgledu. Ukoliko se ubrizga više filera, čak i kada to objektivno izgleda mnogo bolje, pacijenti se ne osećaju dobro. Budu nezadovoljni svojim novim izgledom. Tek nakon nekoliko dana pa i nedelja oni prihvate svoj izgled.

U estetskoj dermatologiji se ništa ne radi po modelu, već se isključivo prati fizionomija dotičnog pacijenta. Dobro je ako pacijent donese neku svoju fotografiju snimljenu od pre 10 ili 15 godina ali ne i fotografiju osobe na koju želi da liči.

Šta treba znati pre intervencije

Nakon ubrizgavanja filera moguće je da pacijent ima otok i crvenilo par dana. Tu pomažu umereno hladne obloge. Takođe se može napraviti manji ili veći hematom (modrica). Naravno, kada doktor vidi krvni sud neće ubosti u njega, ali pošto se iglom ulazi u tkivo, ne može se predvideti da li će biti povrede nekog kapilara ili ne. Ukoliko se pojavi hematom, predlaže se Hepathrombin gel ili Arnika gel više puta tokom dana. Ova se intervencija ne predlaže bar pet dana pre nekog važnog društvenog događaja.

Fileri rešavaju brojne nedostatke na licu: popunjavanje bora, modeliranje jagodica, regije duž vilične kosti, punjenje uvučenih ožiljaka, povećanje volumena usana, zatezanje kože lica, vrata, dekoltea i šaka. Sada je u celom svetu trend podmlađivanja metodama estetske dermatologije – filerima, botoksom, hemijskim pilinzima, mezoterapijom, radiotalasima i sl. Kraće traju, mogu se ponavljati, nema postoperativnog toka, manji rizik, nema opšte anestezije i jeftijnije su od operacija. Plastične operacije su rezervisane za neke ozbiljnije zahvate.

napisala: dr Suzana Kostić, dermatovenerolog, kozmetolog i mezoterapeut – ordinacija „Yuta Centar”, (032) 344-575, 060/0345065

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)