Trenutni efekti hijalurona

Sadržaj teksta

Kako odložiti efekat starenja?

  • Procedura jednostavna i bezbedna
  • Željeni efekti odmah vidljivi
  • Invazivne hirurške metode nepotrebne
  • Rehabilitacija potpuna
  • Zadovoljstvo zagarantovano

Hijaluronska kiselina je glikozaminoglikan i čini sastavni deo vezivnog tkiva dermisa ispunjavajući prostor između kolagenih i elastičnih vlakana, koji poput sunđera vezuje vodu i daje mladoj koži napet i sjajan izgled bez bora. Vremenom ova sposobnost slabi i postajemo svedoci pojave neželjenih znakova starenja, prvobitno na licu. Proces starenja može biti podstaknut dejstvom različitih faktora:
genetska predispozicija, izlaganje suncu, solarijum, nezdrava ishrana, pušenje, alkohol, svakodnevno opterećivanje lica dekorativnom kozmetikom, nedostatak sna, brz i stresan život.

Činjenica je da svega postajemo svesni kada godine već ostave trag, ali era u kojoj živimo daje mogućnost da borba s vremenom danas bude u našu korist.

Vratiti hijaluron tamo gde mu je mesto, ne ugroziti prirodan izgled lica i sačuvati mimiku. Da li je koža jedina kojoj bi ovo prijalo? Osmehu pri pogledu u ogledalo zasigurno možemo obezbediti kontinuitet.
Zahtevi pacijenata su vrlo često nerealni, očekivanja i želje u neskladu sa anatomskim mogućnostima, zato je važno pristupiti multidisciplinarno, jer zdravlje nije samo odsustvo bolesti već fizička i mentalna harmonija koja nas čini zadovoljnim i potvrđeno odlaže dokaze starosti.

Poslednjih 30 godina razvijale su se različite forme sintetske hijaluronske kiseline u svrhu lečenja reumatoloških i oftalmoloških indikacija, danas ipak najveću pažnju javnosti privlače preparati hijaluronske kiseline koji se koriste u korektivnoj i estetskoj medicini.

Budući da nema toksične metabolite preparat hijaluronske kiseline je našao primenu jer je bezbedan, biokompatibilan a time hipoalergijski, za razliku od brojnih neresorptivnih materijala koji se danas više ne koriste, pre svega jer nisu bezbedni za pacijenta.

Opšti trend u okviru estetske medicine je minimalno invazivna metoda, što praktično znači da su mnogobrojne hirurške metode iz oblasti estetske hirurgije zamenjene jednostavnim, vrlo komfornim procedurama.

Postupak podrazumeva davanje lokalnog anestetika neposredno pre aplikacije, koristeći veoma tanku iglu, materijal (preparat hijaluronske kiseline), se ubrizgava sasvim plitko za korekciju finih bora i nešto dublje za korekciju brazdi i kožnih depresija. Laganim masiranjem tretiranih regija postupak se završava, a željeni rezultat je vidljiv odmah.

Količina i mesto ubrizgavanja hijaluronske kiseline određeni su prema indikacijama i u skladu sa željama pacijenata. Razlika u tretiranju mlade kože u cilju prevencije i kože sa već formiranim borama je svakako u količini materijala, a sam proces zahteva izuzetnu veštinu i preciznost u radu jer se greške lako uočavaju, naročito na koži lica, bilo mladoj ili zreloj.

Postavlja se pitanje kada se ne sme sprovoditi metoda ubrizgavanja filera:
Kada u regijama koje želimo popuniti postoje infekcije, kožne bolesti, dobroćudni tumori , kada je opšte stanje imuno kompromitovano i kada se proceni da su očekivanja pacijenta nerealna.

Prednosti ovakvog tretmana ogledaju se u:

  • Mogućnost eliminacije različitih tipova bora na licu
  • Oblikovanje konture usana i povećanje volumena usana
  • Efekat nastupa odmah po ubrizgavanju i traje od 6 do 12 meseci

Najbolji rezultat se postiže ukoliko se sa tretmanom počne kada su bore u začetku čime se sprečava njihovo produbljivanje.

Nakon tretmana hijaluronskom kiselinom pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima zbog čega spada u najfrekventnije i najkomfornije estetske procedure.
Svest o načinu života, stav, motivisanost i sveobuhvatni pristup zdravlju su već dovoljni da koža odgovori svojim blistavim izgledom, a lekar je tu da svojom sugestijom i jednostavnom metodom podstakne i nagradi taj trud s malo finog hijalurona.

napisala: Dr Jelena Đuknić – www.stomatologijapetrovic.rs

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)