Sigurna zaštita osetljive kože

Sadržaj teksta

Koži je neophodna zaštita od štetnih spoljašnjih faktora, kojima je svakodnevno izložena. Zaštita kože se odnosi na sve tipove kože, kao i na svaki uzrast – od nežne, dečije kože  do zrele kože sa primetnim znacima starenja. Osetljiva koža zahteva još jedan faktor opreza, prvenstveno u odabiru proizvoda za negu i zaštitu.

Kozmetički proizvodi za osetljivu kožu sa jedne strane – ne smeju sadržati alergene i iritanse, a sa druge strane – moraju sadržati efikasne i bezbedne aktivne supstance za umirenje iritacija, hidrataciju i zaštitu od sunca i drugih agresivnih faktora.

autor: mr ph spec. kozmetologije Zorana Ivetić


Spoljni faktori u najvećoj meri doprinose procesu formiranja slobodnih radikala, a oni pokreću čitavu kaskadu promena u strukturi i funkciji lipida ćelijske membrane, proteina ekstracelularnog matriksa, DNK, mitohondrijalnoj aktivnosti.

Svest o štetnom dejstvu sunca polako počinje da bude deo naše svakodnevice. Dnevna zaštita kože od štetnog dejstva UV zraka tokom cele godine je deo zdravstvene kulture, jer se radi o prevenciji ozbiljnih oštećenja i bolesti.

Kod hroničnog (višestrukog) izlaganja kože UV zracima, dolazi do fotooštećenja i ubrzanog starenja kože.

Klinički, fotooštećena koža postaje gruba; epidermis inicijalno zadebljava (hiperplazija), a potom se stanjuje (atrofija), javlja se  mlitavost, žutilo, bore, neravnomerna hiperpigmentacija, lentigo. Krvni sudovi postaju dilatirani i izuvijani (teleangiektazija) i na kraju veoma proređeni, dok  njihovi zidovi inicijalno zadebljavaju, a kasnije istanjuju.

Kod hronično izložene kože u regijama lica, ruku i  vrata  postoji tendencija razvoja benignih neoplazmi (seboroične keratoze, fibromi), premalignih lezija (aktinična keratoza, lentigo maligna) i malignih lezija (karcinomi bazalnih i skvamoznih ćelija, maligni melanomi). Dublje promene javljaju se u dermisu, gde dolazi do gubitka kolagena, glikozamin glikana.

KLJUČNI KORACI U ZAŠTITI KOŽE SU:

  • Redovna nega kože, preko cele godine sa kvalitetnom, hidrantnom kremom (sa dnevnim faktorom zaštite SPF 10-30), koja štiti i podržava njene prirodne odbrambene mehanizme, održavajući je lepom, zdravom i mladolikom

  • Dodatna zaštita kože od sunca, tokom letovanja sa odabranim proizvodom za zaštitu od sunca (sa visokim faktorom zaštite SPF 50)

ZAŠTITA DEČJE KOŽE

Najosetljivija je dečija koža, jer je tanja i nežnija u odnosu na kožu odraslih. Takođe, deci do 2 godine preporučuju se prozvodi za zaštitu od sunca sa fizičkim blokatorima tj. neorganskim pigmentima (titanijum dioksid, cink oksid), a izbegavaju se hemijski filteri. Danas je titanijum dioksid obavezan sastojak u prozvodima sa visokim SPF.

Supstance koje podstiču imunitet i štite kožu od oksidativnog stresa, kao što su CM-Glukan, antioksidansi, UVA i UVB filteri sa SPF 10-30 su obavezan deo dnevne zaštite u proizvodima za negu,  a preporučuju se osobama sa osetljivom kožom, koje su izložene stresu i svakodnevnom, gradskom zagađenju.

Najviši faktor zaštite – SPF 50+ preko cele godine se savetuje  osobama svetle puti, jer su naročito osetljive i podložne akutnim neželjenim reakcijama na UV zračenje, odnosno, vrlo lako dobijaju opekotine od sunca. Zatim, pacijenti koji boluju od rozacee i vitiliga, osobe sa kuperoznom kožom, osobe podložne hiperpigmentacijama (pege i fleke) ili nakon kozmetičkih tretmana (mikrodermoabrazija, hemijski piling,…) obavezno moraju koristiti SPF 50+ .

U periodu intenzivnijeg boravka u prirodi (ne samo na plaži), svim tipovima kože i svim uzrastima, preporučuje se najviši faktor zaštite SPF 50+.

Koža je prvi odbrambeni štit od svega što nas okružuje, pomozite joj u toj borbi – koristite proizvode sa SPF!

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)