Osetljiva koža zahteva posebnu negu

Sadržaj teksta

Osetljiva koža je termin, o kojem se često razgovara u apoteci, lekarskoj ordinaciji, kozmetičkoj industriji, među dermatolozima, alergolozima i kozmetolozima… Da li postoji tačna definicija osetljive kože?

autor: mr ph.spec. Zorana Ivetić


Osetljiva koža je hiperreaktivna koža, sklona iritacijama, crvenilu, perutanju, alergijskim reakcijama i najčešće je suva tj. dehidrirana. „Negde između“ vidljivih i nevidljivih simptoma, potrebno je naći granicu između osetljive kože i vidljive dermatoze (seboroični dermatitis, akutna urtikarija, atopijski dermatitis, kontaktni ekcem, rozacea).

Ukoliko je i Vaša koža osetljiva, kozmetika pravljena baš po Vašoj meri pravi je izbor. Zakažite konsultacije sa stručnim timom CrystalDerme koji će nakon pregleda kože predložiti i napraviti preparate prlagođene Vama. Radnim danima od 9-15h pozivom na: +381 (0) 11 243 35 85 ili +381 (0) 69 243 35 85.

Pacijenti sa osetljivom kožom se nekada žale na subjektivne parametre, koji se teško mogu izmeriti tj. kvantifikovati pomoću objektivnih metoda ili su u neskladu sa kliničkom slikom. Pred stručnjake je postavljen izazov, kako definisati i tretirati ovako specifično stanje kože.

Skup svih simptoma osetljive kože opisan je kao „Sindrom osetljive kože“ (Sensitive Skin Syndrome – SSS) i predstavlja stanje hiperreaktivnosti na spoljašnje faktore, koje se prikazuje kao jasna klinička slika i nastaje kao posledica jednog ili više patoloških mehanizama.

Pojam „osetljiva koža“ se uobičajeno koristi da opiše skup neprijatnih senzacija različitog intenziteta, koje su  prolaznog karaktera.

Godinama su vođene polemike oko postojanja i definicije  osetljive kože, dok se danas većina slaže da se osetljiva koža može klinički definisati kao pojava abnormalnog osećaja bockanja, žarenja i peckanja (ponekad i kao bol ili svrab), koji su uzrokovani raznim faktorima:

 • Fizički (UV, toplota, hladnoća, vetar)
 • Hemijski (kozmetički proizvodi, sapuni, voda, zagađivači)
 • Psihološki (stres)
 • Hormonski (menstrualni ciklus, trudnoća)
 • Eritem (crvenilo) je često prisutan

Tri tipa osetljive kože

Na osnovu fizioloških parametara, predložena su tri različita tipa osetljive kože:

Tip 1: Grupa sa niskom barijernom funkcijom, sa visokim transepidermalnim gubitkom vlage (transepidermal water loss – TEWL) i abnormalnom deskvamacijom

Tip 2: Grupa sa inflamacijom, sa normalnom barijernom funkcijom  i zapaljenskim promenama

Tip 3: Grupa sa neurosenzitivnim promenama, sa normalnom barijernom funkcijom i bez zapaljenskih promena, ali sa prenaglašenim nervnim odgovorom u koži.

Najčešći alergeni i iritansi kože:

45% parfemi

21% konzervansi

18% boje

10% emulgatori

6% sup. životinjskog porekla

Da bi pomogli osetljivoj koži, izuzetno je važno koristiti kozmetičke proizvode, koji:

 • Ne sadrže alergene i iritanse, tj. supstance koje najčešće izazivaju neželjene reakcije na koži
 • Sadrže supstance, koje štite kožu od uticaja spoljašnjih agresora i podstiču očuvanje prirodne barijerne funkcije kože.

Primena Glukana datira još od 1941. godine. Zbog snažnog efekta regeneracije kože, švajcarski plastični hirurzi i dermatolozi već godinama uspešno koriste Glukan u terapiji opekotina i oštećenja kože. Vremenom se primena Glukana proširila i na polje kozmetičkih proizvoda za negu osetljive kože.

Kvasac je izvor β-Glukana, prirodnog polisaharida, koji stimuliše imuni sistem kože. Njegova biološka aktivnost zavisi od porekla, a β-glukan iz kvasca ima najjaču sposobnost povećanja imuniteta. Danas se prednost daje Karboksi Metil Glukanu (CM – Glukan), koji je hidrofilan, prečišćen i hipoalergen. Čak i osobe, koje su alergične na kvasac, nisu osetljive na CM-Glukan, jer CM-Glukan inhibira oslobađanje medijatora stresa i štiti od TEWL.

Rezultati korišćenja CM-Glukana:

 • Umanjuje alergijski kontaktni dermatitis
 • Ubrzava oporavak oštećenog tkiva
 • Umiruje iritiranu kožu
 • Poboljšava čvstoću i elastičnost kože
 • Štiti od agenasa koji iritiraju kožu
 • Smanjuje fine linije i duboke bore
 • Povećava glatkoću, naročito grube kože.

Zakažite svoj termin za izradu personalizovane kozmetike radnim danima od 9-15h pozivom na: +381 (0) 11 243 35 85 ili +381 (0) 69 243 35 85.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)