Negovane ruke

Sadržaj teksta
napisala: autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije, tel 063 24 20 30

Leto, voda, sunce… su melem za dušu, ali su tihi neprijatelji lepote ruku, a upravo njihova koža otkriva koliko „životnog iskustva imamo“.
Zaštitite ih, ruke leti brže stare nego u toku zime.

Da bi ruke, ne samo dama, bile ogledalo negovane prefinjenosti, potrebna im je intenzivna nega, posebno tokom izlaganja suncu. Gornji sloj kože ruku vrlo je tanak, prirodni zaštitni sloj se pranjem gubi i sporo se obnavlja. Sunce dodatno isušuje derm ostavljajući tragove u vidu pega i fleka, koje se teško uklanjaju, posebno u zrelijim godinama.

“Čistoća je pola zdravlja”

Naravno ovaj iskaz je potpuno tačan, potreba za pranjem ruku je dobra, mikrobe treba odstraniti, ali nekada je to i desetak puta u toku dana. Ako to vaš posao zahteva, pranje ruku je i mnogo češće. Tada bi trebalo birati neutralne sapune, one namenjene osetljivoj dečijoj koži, i svakako ne sapunjajte ruke minutima. Nakon dobrog ispiranja vodom treba temeljno obrisati ruke, ostaci vlage dodatno isušuju kožu izazivajući gubitak prirodno prisutne masnoće i vlažnosti u koži.

Dobar izbor su sapuni bez koagulanasa, njihov hemiski sastav godi koži, nešto veća kiselost koju imaju ne isušuje je. Perite ruke uvek u mlakoj vodi, ne u vreloj ili previše hladnoj. Vruća voda oštećuje sloj koji je neophodan za održavanje elastičnosti, a hladna dodatno pospeđuje isušivanje kože.

Dama u rukavicama

Naravno da ih nosite na snegu i vetru, ali rukavice su neophodne da bi zaštitile kožu od nepoželjnog spoljnog uticaja i u toku leta. Ono što vam predlažem je par vaših belih, pamučnih rukavica za vožnju automobila. Neka vas čekaju u kolima i naviknite se da ih navučete pre uključivanja motora. Sunčevi zraci, direktno odgovorni za nastanak tamnih fleka, lako prolaze kroz staklo, pa i kroz vetrobran. Otud češće nastanu fleke na levoj ruci.

Rukavice su poželjne i u kućnim poslovima. Ako perete sudove jakim deterdžentima i hemikalijama, negujete cveće ili obavljate neke grublje poslove koristite gumene rukavice. Ruke će vam biti beskrajno zahvalne, a ovu naviku ćete lako steći već posle nekoliko nošenja.

Ruke vole dodir

Kada budete u prilici posetite manikira i priuštite rukama opuštajuću masažu. Ona će vam goditi i odmoriti ruke, ujedno će učiniti da budu mekše, lepše i otpornije na spoljne uticaje. Ako to niste u prilici da uradite nije na odmet napraviti blagi piling ruku u kući (može i pilingom za lice) uz desetominutnu masažu. Potom, nakon dobrog ispiranja vodom, treba naneti hranljivu hidratantnu kremu u debelom sloju i zatim na ruke staviti kesice koje ćete držati koliko vam to obaveze dozvoljavaju.

Antioksidans, unutra i spolja

Svako jutro iscedite sebi limunadu i popijte je bez šećera, naravno. Kapice preostale od ceđenja limuna mogu da vam posluže kao odličan preparat za tretman kože ruku. Utrljate preostale tragove limuna po koži uz malo grublju trominutnu masažu. Ako dodate par kapi maslinovog ulja efekat će biti višestruk.

Koju kremu odabrati

Prvenstveno birajte samo Vama odgovarajuću kremu. Bilo bi poželjno nanositi je posle svakog pranja ruku, ili svakog drugog. Za preporuku su kreme sa sastojcima za omekšavanje, hidrataciju, umirivanje kao što su kamilica, neven, badem, pantenol, urea itd. Neka se kutijica te kreme nalazi i u vašoj torbi. U toku leta, posebno kada ste izloženi suncu, birajte kremu sa visokim zaštitnim UV faktorom koju ćete nanositi na kožu nadlanice u debljem sloju. To važi i za kožu lica, posebno na plaži.

Ostatak tela ne forsirajte previše ovako obilatim mazanjem jer je sunčanje neophodno za stvaranje vitamina D. Trenutno smo svedoci epidemije njegovog nedostatka, dakle ne izbegavajte sunce i vazduh u ranim i kasnim popodnevnim satima. Dopustite koži da ga stvori, vitamin D je zaštitnik dobrog zdravlja.

Dr.sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.Zaposlena u savetovalištu za ishranu Vojnomedicinske akademije. Njeno polje rada je dijetoterapija u prevenciji i lečenju hroničnih nezaraznih bolesti. Autor je više od 100 objavljenih naučnih radova.Konsultacije i prgled kod dr Mraović možete zakazati pozivom na broj: 063 24 20 30
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)