Nega kože nakon leta

Sadržaj teksta
autor: dr. Maja Velimirov, Esthelligence – smart beauty

Pod uticajem UV zraka na koži nastaju brojne promene a njihov karakter zavisi od tipa kože, mesta i dužine izlaganja suncu kao i od sprovedenih mera fotozaštite. Od sunca koža se štiti sopstvenim mehanizmima, stvaranjem melanina, antioksidansima koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala, enzimima koji obnavljaju oštećene delove DNK i na kraju, zadebljanjem površinskog sloja odnosno epiderma.

Prilikom izlaganja suncu nastaju promene u strukturi kože koje se ogledaju u gubitku vezivnog tkiva i vlažnosti odnosno dehidratacijom pa je koža manje elastična, ispucala, ima više bora, komedoma i sitnih kapilara. Isto tako, česte su i promene u pigmentaciji pa se javljaju tamne mrlje (fleke) na licu i ostalim delovima tela koja su bila izložena suncu.
 
Klima uređaji, pesak, vetar ili solarijum dodatno isušuju kožu i doprinose njenom starenju. Ovo je samo početak jer vremenom raste broj mutacija gena u ćelijama, koje vode ka razvoju prekanceroznih promena ali i karcinoma kože. Dakle, iako odmor, sunce i morska voda blagotvorno deluju na organizam, koža je nakon leta iscrpljena i zahteva pojačanu negu.
 
Piling, prvi korak u regeneraciji kože nakon leta
 
Prvi korak u regeneraciji kože nakon letnjeg perioda je piling kojim se odstranjuje zadebljali površinski sloj kože i stimulišu dublje strukture na ponovnu i bržu sintezu vezivnog tkiva, u prvom redu kolagena i elastina. U kožu koja je na ovaj način pripremljena brže prodiru sastojci preparata koji se na nju nanose. Pilinzi se dele na mehaničke, hemijske i laserske, a mogu se primenjivati u kućnim uslovima, u salonima ili dermatološkim ordinacijama.
 
Mehanički piling je trljanje kože abrazivom – preporučuje se za tretman masne kože i može se raditi nekoliko puta nedeljno dok u slučaju suve i osetljive kože, mehanički piling kožu može dodatno oštetiti pa se ne preporučuje češće od dva puta mesečno. Poseban oblik mehaničkog pilinga je dijamantna mikrodermoabrazija kojim se odstranjuju odumrle ćelije i bazalni sloj podstiče na proizvodnju novih ćelija.
 
Hemijski piling je primena različitih preparata kojima se postiže kontrolisano ljuštenje nekoliko slojeva oštećene kože. Nakon hemijskog pilinga koža je glatka, blistava, pore su sužene, bore i ožiljci od akni plići, ten je ujednačen a podstiče se i stvaranje novog kolagena. U
praksi se primenjuje veliki broj sofisticiranih preparata , a izbor je individualan i zavisi od tipa kože, doba pacijentkinje kao i stanja kože.
 
Mendeleična kiselina se preporučuje za tretman osetljive kože sklone iritacijama, odgovara svim fototipovima kože i može se upotrebljavati tokom cele godine. Salicilna kiselina pogodna je za tretman masne kože sa aknama, zatvorenim i otvorenim komedomima, kod keratoza itd.
 
Glikolnom kiselinom u zavisnosti od primenjene koncentracije može se raditi površinski ali i srednje dubok piling itd. Koji će se preparat glikolne kiseline upotrebiti i u kojoj jačini odlučuje dermatolog.
 
 
 Koži nedostaje vlaga 
 
Posle leta, koža je dehidrirana i treba joj vratiti vlagu upotrebom hidratantnih krema, seruma i maski. Glavni sastojci ovih preparata su supstance koje vrlo brzo nadoknađuju vodu, obnavljaju oštećene ćelijske membrane i sprečavaju dalji gubitak vode: hijaluronska kiselina, fosfolipidi, sceramidi, sfingolipidi. Pored hidratacije, kožu treba i nahraniti i vitaminizirati.
 
To je najbolje uraditi preparatima na bazi esencijalnih masnih kiselina, vitamina E, vitamina C, kao i drugih sastojaka koji su deficitarni u koži. Mezoterapija je metoda kojom baš te, neophodne materije, ubrizgavamo u određeni sloj kože čime se postiže optimalan učinak. Mezoterapija se radi u dermatološkim ordinacijama a njena uspešnost umnogome zavisi od edukovanosti mezoterapeuta i kvaliteta upotrebljenih preparata.
 
Šta drugi čitaju?
 
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)