Manje sunca, zdrava koža

Sadržaj teksta

Dermatolozi upozoravaju: UV zračenje je svake godine sve opasnije! Shvatite ozbiljno ova upozorenja i izaberite svoj način zaštite od sunca. Sada su nam dostupne i kapsule za bezbednije sunčanje.
Sunce je neprijatelj vaše kože, a veoma preplanuo ten znači da ste se izložili suncu više nego što je dobro!

Posledice koje sučanje ostavlja na vašoj koži su fleke i pege, nedostatak vlage i zadebljana, gruba koža, ubrzano stvaranje bora i gubitak elastičnosti, a ako imate masnu kožu, posle leta će akne tek buknuti.

Kakvi vam filteri trebaju?

Kako bi svoju kožu sačuvali od negativnih spoljnih uticaja i usporili proces starenja kože, stručnjaci savetuju što manje izlaganje direktnim sunčevim zracima i redovnu upotrebu proizvoda za zaštitu od sunca.
Dr Ilić podseća da, premda je zaštita od sunca najaktuelnija tokom leta, na nju ne treba zaboraviti i ni tokom cele godine, ona treba da postane naša redovna nega. Sredstva za maksimalnu zaštitu od sunčevih zraka podrazumevaju usavršene hemijske, fizičke i fotobiološke filtere. Njihova je funkcija da odbijaju sunčeve zrake, upijaju ih i sprečavaju da štetno deluju na kožu. Ali je, uz ove funkcije bitno i da pomognu koži da očuva i ojača vlastitu odbrambenu snagu.

Kapsula za zaštitu!

Dr Ilić izdvaja kao izuzetno efikasan u ovom smislu ekstrakt paprati Polypodium leucotomos, koja raste u Centralnoj Americi, koju su indijanci koristili u terapiji raznih kožnih oboljenja. Reč je o biljci koja je evolucijom razvila prirodni mehanizam odbrane od štetnog delovanja UV zraka koji joj je omogućio da opstane van vlažnih i mračnih područja karakterističnih za familiju paprati. Ovaj prirodan fotoprotektor jača imunitet kožnih ćelija i štiti ćelijski DNK, moćni je antioksidans i štiti strukturu kože.

Ekstrakt ove paprati može se naći u kompleksu Fernblock

  • jednom od retkih čija je efikasnost kao UV protektora dokazana relevantnim kliničkim studijama koje su vodili najpoznatiji svetski dermatolozi.
  • U cilju potpune zaštite organizma (spolja i iznutra) pored topikalnih formulacija, preporučuje se svakodnevna primena oralnih preparata za zaštitu od sunca, kapsule sa Fernblock kompleksom mogu se naći u našim apotekama pod imenom Heliocare®“ – kaže dr Ilić.
  • Heliocare® preparati predstavljaju prvi fotoimunoprotektivni sistem, koji savršeno štiti od negativnog uticaja sunca. Ovi proizvodi su jedini koji kroz oralnu upotrebu štite od UVA i UVB zraka posle samo jednog uzimanja“.

Ipak izbegnite podnevno sunce, i između 11 i 15 sati potražite debelu hladovinu i pregledajte promene na koži, i za sve sumnjive promene konsultujte svog dermatologa.

napisala: Mr sc. med. dr Slađana Ilić, dermatovenerolog, Opšta bolnica Ćuprija

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)