Lakovi za nokte

Sadržaj teksta

Lak za nokte postao je jedan od najpopularnijih proizvoda za ulepšavanje. Po prodaji skoro da je nadmašio maskaru, čija je prodaja oko 500 miliona komada godišnje. Samo u SAD-u prodaja lakova za nokte za samo godinu dana, od 2010 do 2011. porasla je za 63% dok je u Evropi ovaj porast niži, 25%. Na porast prodaje zasigurno ima uticaja moda ali i postojanje svesti o značaju izgleda ruku.

Istorija lakova za nokte

Negovanje ruku i ukrašavanje noktiju nisu trenutna moda. Prvi podaci o manikiru, datiraju iz perioda 5000 BC. Prema zapisima iz ovog perioda, žene u Indiji negovale su i ulepšavale nokte kanom. Bojenje kanom prisutno je i danas i sastavni je deo različitih rituala. Hindusi koriste kanu za menhdi. Šake i stopala se iscrtavaju tradicionalnim šarama čime se priziva dobra sreća i teraju zli duhovi. Kana nije jaka, i crveno smeđa prebojenost traje oko tri nedelje.

Prvi manikir set pronađen je iskopavanjem u kraljevskim grobnicama iz drevne Vavilonije i bio je napravljen od čistog zlata. Vavilonski muškarci svih staleža bojili su nokte. U tu svrhu najverovatnije su koristili ugalj. Boja noktiju je zavisila od klase. Crnu su nosili pripadnici viših, a zelenu nižih klasa.

Proizvod najsličniji današnjem laku za nokte napravili su Kinezi i to, otprilike 3000 BC. Lak je sadržao arapsku gumu, belace, želatinu, pčelinji med kao i mešavinu koja se dobijala od latica cveća i stipse. Ovu smesu su nanosili na nokte i ostavljali je na njima nekoliko sati ili celu noć. Rezultat su bili ružičasto crveni nokti. Obojene i dugačke nokte smeli su da imaju samo pripadnici visokog staleža. Teško je i zamisliti ali, dužina noktiju dostizala i 10-13 cm pa se moralo voditi računa o lomljenju.

Da bi se izbeglo, koristili su zlatne trake ili trake od bambusa koje su često bile ukrašene dragim kamenjem.

Začeci kulture lakiranja noktiju

Skoro u isto vreme, žene u Egiptu su počele bojenja svojih noktiju kanom. Međutim, za razliku od Kineza, ljudima svih društvenih slojeva je bilo dozvoljeno da ukrašavaju nokte. Pripadnici nižih društvenih slojeva smeli su da koriste blede nijanse dok su jarke boje bile rezervisane za pripadnike višeg staleža. Kraljica Nefertiti bojila je nokte na rukama i nogama, rubin tonovima dok je omiljena bolja čuvene Kleopatre bila boja krvi. Žene Inka nokte su ukrašavale crtežima orlova.

Početkom 19. veka žene su nokte bojile mirisnim uljima a polirale mekim životinjskim kožicama. Ovaj trend poliranja noktiju održao se tokom čitavog 19. veka. Iz tog perioda poznat je i prvi proizvod za bojenje i poliranje noktiju nazvan Graf's Hyglo kao i kistovi od devine dlake kojima se lak nanosio. Blistavi nokti i danas su u modi ali se umesto kožica koriste specijalni preparati čijim nanošenjem, nokti dobijaju blistavi sjaj.

Savremeni trendovi

Dvadesetih godina prošlog veka nastaju prvi automobilski lakovi što je poslužilo kao inspiracija francuskoj majstorici šminke Michelle Minard za osmišljavanje sličnog proizvoda za ulepšavanje noktiju. Njen proizvod nije se mogao pohvaliti kvalitetom i ubrzo je istisnut sa tržišta proizvodom koji je napravio kanađanin Charls Revlson koji je sa hemičarem Charles Lachman-om utemeljio kozmetičku kuću Revlon.

Njihov izum bio je povezan sa novih tehnologijama u izradi boja za slikarstvo ali i sa vekim zalihama praha za topove koje su ostale nakon Prvog svetskog rata. Nastali su prvi celulozni lakovi, a jedna od varijanti bili su lakovi za nokte. To su prvi lakovi koji su na noktima stvarali sjajan i otporan sloj boje.

Pronails, najveći specijalizovani proizviđačPronails, najveći specijalizovani proizviđač

Ubrzo su lakovi postali jako moderni a njihove boje usklađivane su sa bojom ruža. Koncept usklađivanja prihvatile su holivudske zvezde. Revlon je prva kozmetička kuća koja je na američko tržište lansirala lak za nokte a sledili su je Cutex i to 50.tih godina prošlog veka. U Evropi lakovi za nokte postaju popularni nakon završetka Drugog svetskog rata. Godine 1962. kuća Dior je lansirala prve lakove za nokte.

Već sedamdesetih godina prošlog veka sve velike kozmetičke kuće lansiraju svoje kolekcije tako da danas nema proizvođača kozmetike koji u svom asortimanu nema bar jednu kolekciju lakova za nokte. Takođe, postoje i proizvođači koji su se specijalizovali baš za izradu lakova za nokte i drugih proizvoda za negu ruku i stopala. Najveći specijalizovani proizvođač je i belgijska kompanija ProNails koja je prisutna i na našem tržištu.

Misija ove kompanije je da svim profesionalcima koji se bave negom noktiju pruži kvalitetne i bezbedne proizvode ali i podršku u razvoju posla, kroz reazličite tipove edukacija.

Formule i sastav današnjih lakova za nokte neznatno se razlikuju od prvih lakova. Glavni sastojak je nitroceluloza koja osigurava prozirnost, prijanjanje i poluokluzivnost. Pored nitroceluloze lakovi za nokte uglavnom sardže i toluen, formaldehid i dibutil ftalat (DBP).

Ove supstance čine takozvani “toksični trio”. Istraživanja su pokazala da je izloženost većim količinama ovih hemikalija povezana sa poremećajima u razvoju, astmom i drugim bolestima. Upravo zato, velike kuće, poput ProNailsa, izbacile su ove sastojke iz svojih lakova za nokte, čineći ih time potpuno bezbednom za upotrebu. U izradi lakova za nokte, boje gotovo da se uopšte ne koriste, ako ih ima one čine 1-2% proizvoda, najviše 5%. Umesto boja koriste se pigmenti organskog i mineralnog porekla kojima se poslednjih godina dodaju svetlucave ljuskice sedefa koje su dobijene od riba i školjki.

ProNails lakovi za nokte savršen spoj modernog i praktičnog:

  • Bez toluena, formaldehida i dibutilftalata
  • Brzo se suši i ima dug vek trajanja
  • Prestižan izgled bočice laka
  • Duga, ravna četkica – jednostavna za upotrebu
  • Uzmite samo najbolje za sebe!

Proizvodi za negu noktiju iz linije Doživljaj prirode su bogati revitalizujućim, antioksidantnim, hranjivim i umirujućim svojstvima biljaka i voća. Naprodavaniji proizvod iz ove linije je Vitamina, tretman obnavljanja za zanoktice.

Sadrži mešavinu prirodnih ulja, uključujući ulje pšeničnih klica koje je poznato po visokom sastavu vitamina E. Koristi se za obanvljanje suve i oštećene kože. Bademovo ulje, ublažava iritaciju i upalni proces dok ulje lovora deluje antibakterijski i protiv gljivica. Ulje makadamije opušta i štiti kožu.
Potražite u ProNails-u!

Kraljica Nefertiti bojila je nokte na rukama i nogama, rubin tonovima dok je omiljena bolja čuvene Kleopatre bila boja krvi.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)