Epilacija laserom

Sadržaj teksta
napisali: Dr Marta Terzić i Dr Dejan Terzić

Epilacija laserom povlači sa sobom mnoga pitanja a odgovore šta je istina a šta predrasuda potražili smo u ordinaciji dr Marte i dr Dejana Terzića, dermatovenerologa. Bračni par, dr Marta i dr Dejan Terzić, su prvi specijalisti koji su počeli da rade diodnim, visokosnažnim, pulsnim laserom za trajnu epilaciju kod nas i mogu se smatrati pionirima i ekspertima u ovoj oblasti.

Epilacija je metoda kojom se dlake uklanjaju u korenu, čime se sprečava njihov ponovni rast. Izvodi se elektrokoagulacijom i/ili laserom. Koja će se metoda koristiti zavisi od boje dlake kao i površine područja koje se tretira. Za uklanjanje jako svetlih dlaka preporučuje se elektrokoagulacija. Tankom iglicom koja električnu struju provodi samo na vrhu uništava se koren u folikulu dlake. Svaka dlaka se posebno tretira a pošto je metoda donekle neprijatna i bolna ne preporučuje se za tretman većih površina.

Laserom se dlačice odstranjuju postepeno ali trajno. Pogodna je metoda i za veće površine tela ali ima i neke nedostatke. Efikasnost zavisi od životnog ciklusa u kome se dlaka nalazi. Samo dlačice koje su u vreme tretmana u stadijumu rasta a to je oko 30%, osetljive su na delovanje svetlosne energije koju laser emituje.

Nemoguće je znati koja je dlačica u kom stadijumu pa je teško predvideti tačno koliko će tretmana biti potrebno za konačno odstranjivanje svih dlačica. Rezultat je vidljiv odmah, dlačice pogođene laserskim zrakom otpadaju a one koje nisu bile zahvaćene ili na koje laser nije delovao biće uništene na narednom tretmanu koji se preporučuje nakon 3-4 nedelje. Laser se vrlo efikasno primenjuje i za uklanjanje uraslih dlačica.

Metodom trajne epilacije vrlo uspešno se može tretirati koža svih delova tela (sem predela oko samih očiju) a najbolji rezultati postižu se na nogama, preponama i pazusima. Često naše klijentkinje pitaju da li je bezbedno tretirati regiju oko areola dojki zbog blizine žlezdi. Treba znati da svetlost lasera na prodire u tkiva i strukture ispod površine kože te im i ne može naškoditi. U rukama iskusnih dermatologa laseri su bezbedni.

Laser za trajnu epilaciju emituje svetlost određene talasne užine koja prodire samo par milimetara u kožu i deluje po principu ciljanja tamne boje. Laserom se uništava folikul pigmentisane dlačice odnosno one koja sadrži melanin (okolno tkivo se samo blago zagreva). Upravo zato je i najbolje raditi ovaj tip epilacije kada je koža osnovnog tena odnosno nije osunčana.

Takođe, često nam se javljaju i osobe koje imaju hormonski disbalans interesujući se da li je to kontraindikacija za tretman. Ovi pacijenti jako dobro reaguju na tretmane, njima se uvek pristupa multidisciplinarno odnosno lečenje se sprovodi u saradnji sa endokrinologom i ginekologom. Više od 60% pacijenata su oni koji zbog hormonskih disbalanasa imaju prekomernu maljavost.

Razlika između medicinskih lasera i kozmetičkih aparata kojima se pruža usluga trajne epilacije je ogromna. Medicinski triholaseri imaju dokazanu efikasnost. U pitanju je „ozbiljan“ aparat kojim mora da radi ili čiju primenu treba da nadzire specijalista za kožu – dermatolog. Dermatolog zna da prema tipu kože, gustini i jačini dlačica kao i očekivanoj reakciji kože nakon samog tretmana odabere optimalne parametre na laseru i time tretman učini maksimalno efikasnim i potpuno bezbednim.

Danas je u ponudi puno aparata čiji su efekti ograničeni bilo potrebnim brojem tretmana, konačnim efektom ili dužinom trajanja istog pa postoji i predrasuda da efekat epilacije laserom traje dve godine. Nakon 6 godina rada i više hiljada tretiranih pacijenata, sa sigurnošću možemo tvrditi da su efekti trajne epilacije diodnim „Light Sheer“ triholaserom minimum šestogodišnji u više od 90 % slučajeva a sigurno će biti i duži jer stručnjaci u svetu tvrde da su višedecenijski.

Odabir mesta potencijalnom pacijentu može predstavljati veliku poteškoću. Naše uverenje je da je preporuka najbolji način da dođete do željenog cilja.
Brigu o vašoj koži i problemima iste poverite stručnjaku, specijalisti, osobi koja je zadobila Vaše puno poverenje ili poverenje Vama bliskih ljudi: pristupom pacijentu, znanjem, iskustvom i postignutim rezultatima.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)