Botoks

Sadržaj teksta

Botoks se u estetske svrhe vrlo uspešno koristi već nekoliko desetina godina. Deluje tako što razgrađuje proteine koji ulaze u sastav tzv. SNARE kompleksa, bez kog nema stvaranja acetilholina, pa samim tim ni kontrakcije mišića. Kada se blokira mišić, nema previjanja kože iznad mišića, pa ni stvaranja bora.

Botoks je neprikosnoven za gornju trećinu lica, odnosno za čelo i bore oko očiju. Sve druge metode mogu delimično da isprave bore u toj zoni, ali botoks je jedini koji ih ispravlja potpuno.
Botoks mogu primenjivati na pacijentima samo doktori koji su prošli posebnu edukaciju za to. Takve edukacije se održavaju kod nas i u inostranstvu. Samo iskusan lekar može da ispravno proceni da li postoje prave indikacije za primenu, koja je doza dovoljna i na koliko ubodnih mesta. Da li će se davati u mišić ili u pojedinim slučajevima i subkutano. Ja lično smatram da je uvek bolje dati subdozu znači, manju od preporučene, da bi se očuvala mimika, a da se uklone bore. Potpuno blokirana mimika deluje veštački i daje pomalo zastrašujući izgled lica, dobija se kontra efekat.

Ova procedura se može izvoditi u bilo koje godišnje doba. Može se kombinovati sa ostalim procedurama za podmlađivanje. Ukoliko se radi hemijski piling, treba sačekati 7- 10 dana, jer bi kiselina koja se primenjuje u hemijskom pilingu, mogla da razgradi botoks i da njegov efekat ne bude očekivano dobar.

Prilikom ubrizgavanja oseća se ubod iglom i potom veoma jako pečenje koje traje 30-60 sekundi. Nije prijatno, ali je veoma efikasno. Efekat se uočava nakon 5-7 dana, a traje 9-12 meseci. Nakon ovog perioda pacijent izgubi stečenu naviku mrštenja čela pa se efekat botoksa produžava.

Poslednjih godina botoks se primenjuje i za donje regije lica- oko usana, na bradi, vratu i dekolteu. Ove intervencije su pomalo rizične ukoliko se ne poznaje anatomija dovoljno dobro. Može se dogoditi da padne ugao usne, da se pri smejanju ne podiže gornja usna, pa se pacijentu pri smejanju vide samo donji zubi a gornji su prekriveni usnom. U svetu je zabeleženo par slučajeva sa smrtnim ishodom kod primene botoksa na vratu i dekolteu. To je zbog paralize međurebarnih mišića. Kada se regija vrata i dekoltea rešava botoksom to se obavezno radi na klinici koja ima set za reanimaciju.

Veliki broj pacijenata primaju doživotno botoks zbog neuro-mišićnih bolesti. Kod tortikolisa, na primer, botoks se daje u mišić vrata koji je u grču, da bi se opustio i da bi pacijent držao glavu uspravno a ne na strani. Ovo sam navela jer postoje brojne polemike u vezi toksičnosti botoksa. Reč je o toksinu i tu nema dileme. Ali, u terapijskim i estetskim dozama, ako se pravilno primenjuje, ne smeta nikome. Zar i svi ostali lekovi, neki manje a neki više, nisu toksični za naš organizam? Najvažnije je pravilo- uvek početi sa manjom dozom i nakon 5-7 dana dodati ako je potrebno.

Prošle jeseni je u Beogradu održan kongres na kome je Prof. Kacambas, eminentan profesor iz Grčke, govorio o tome da nije zapaženo da nakon prestanka primene botoksa dolazi do drastičnog boranja kože. Naveo je primer dve bliznakinje od kojih je jedna bila bogato udata i 30 godina primenjivala botoks, a druga nikada. Kada je iz nekih razloga prestala da se botoksira, njeno lice je izgledalo i dalje bolje od lica njene sestre bliznakinje.

Ukoliko se pacijent plaši botoksa ili iz bilo kog drugog razloga ne želi da ga primi, može se primenjivati mezoterapija sa preparatom argirelinom. Argirelin ne razgrađuje proteine iz SNARE kompleksa već imitira jedan od četiri proteina, pa tako inaktivira kompleks. On ne deluje na mimične mišiće već samo na površna vlakna koja se vezuju za kožu. Njegov efekat je daleko slabiji i mora se ponavljati 6-7 puta, jednom nedeljno.

I napokon – nije svaki botoks istog kvaliteta. Kod nas se regularno uvozi Dysport i može se naći u apotekama. Taj preparat je ispitan i atestiran i samo takve preparate treba primenjivati. To daje veliku sigurnost i pacijentu i doktoru.

napisala: Dr Suzana Kostić spec. dermatovenerologije „Yuta Centar”, ordinacija 032/345065 i 060/0345065

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)