Antisolarni preparati za svakodnevnu negu kože

Sadržaj teksta

Jedna od posledica prekomernog sunčevog zračenja je prevremeno starenje kože. Fotostarenje je danas posebno izraženo, zbog povećane količine UV zračenja, ali i zbog mode preplanulog tena. Ono se smatra odgovornim za čak 90% problema vezanih za starenje kože. Ostali spoljašnji uzročnici starenja kože su faktori koji dovode do oštećenja organizma uopšte: pušenje, alkohol, aerozagađenje, nepravilna ishrana… Paradoksalno, u vremenu koje pridaje veliki značaj spoljašnjem izgledu i nameće kult mladosti, mi smo sve više izloženi negativnim uticajima spoljašnje sredine, te naša koža sve brže stari. S druge strane, efekti podmlađivanja se očekuju odmah, zbog čega se često bavimo posledicama, a zaboravljamo na uzroke.

Fotoostarela koža je: suva (zbog smanjenog sadržaja vode), zadebljala, nezdravo žućkaste boje, neravnomerno pigmentisana (solarne staračke pege), sa dubokim borama i proširenim površinskim kapilarima, ali i podložnija nastanku karcinoma.

Zbog složenosti ovih promena kozmetički anti-age preparati, različiti tretmani, pa i hirurški zahvati, mogu da umanje neke znakove fotostarenja (pege, bore), ali ne mogu da vrate narušenu strukturu kože.
UV zaštita je jedino rešenje za niz negativnih posledica prekomernog sunčevog zračenja, među kojima je i prevremeno starenje kože.

Značaj antisolarnih preparata za svakodnevnu negu kože jeste u njihovoj preventivnoj ulozi i sprečavanju daljeg fotostarenja. Ovakvi preparati obezbeđuju hidrataciju i UV zaštitu kao osnovu nege kože lica, vrata i ruku. Preporučuje se da faktor zaštite od sunca (SPF) u ovim proizvodima bude najmanje 15. Ovaj broj ukazuje prevashodno na stepen UVB zaštite. Tako, primera radi, sa SPF 20 preparatom na suncu može da se ostane bez pojave opekotina 20 puta duže nego bez njega. UVA zračenje nema tako lako merljive i uočljive posledice, pa se zbog toga ne kvantifikuje, ali treba obratiti pažnju da li je UVA zaštita deklarisana na proizvodu, obzirom da UVA zraci svojim kumulativnim efektom najvise doprinose hroničnom oštećenju i fotostarenju kože.

Antisolarni preparati se posebno preporučuju u periodu od proleća do kasne jeseni, kao i tokom sunčanih zimskih dana. Važno je nanositi ih na sve suncu izložene delove tela. Koža u predelu oko očiju, kao i koža vrata je tanja i zbog toga podložnija nastanku bora.

Dakle, hidrantne, zaštitne kreme, sa SPF faktorom 15 ili 20 nisu ni preparati za zaštitu od sunca koje koristimo na moru ili planini niti anti-age preparati koji će nas podmladiti. Zbog okruženja u kojem živimo, ovakvi preparati su postali deo svakodnevne nege osobe koja nastoji da održi zdrav, svež i mladalački izgled svoje kože.
Ne treba zaboraviti da je UV zračenje prisutno tokom cele godine, čak i tokom oblačnih dana. Na njegovo delovanje su posebno osetljive osobe svetle puti i kose, kao i osobe sa pegama ili drugim pigmentacijama.

Antisolarni preparati su posebno pogodni kod osoba koje su alergične na sunce, kao i kod osoba na terapiji lekovima koji mogu izazvati fotosenzitivne reakcije na koži (sprečavanjem interakcija UV zraka sa lekom zaštićeni smo od potencijalnih reakcija preosetljivosti na sunce).

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)