Trogodišnji dečak iz Emirata spasao je život starijeg brata svojim matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce sačuvanim u banci CryoSave

Sadržaj teksta

Sedmogodišnji Zajed živeo je sa bolešću beta talasemija major, najozbiljnijim oblikom bolesti krvi opasne po život. Stanje se brzo pogoršavalo, a poslednju nadu porodici pružio je sačuvani uzorak krvi iz pupčane vrpce Zajedovog trogodišnjeg brata Muhameda, budući da je jedini poznati lek za beta talasemiju major transplantacija matičnih ćelija.


Beta talasemija major predstavlja nasledni poremećaj krvi koji nastaje usled oštećenja gena koji regulišu proizvodnju hemoglobina (proteina u crvenim krvnim zrncima koji vezuje kiseonik i raznosi ga po telu). Najčešća terapija je redovno primanje transfuzija krvi koje obnavljaju zalihe zdravih crvenih krvnih zrnaca u telu, ali koje takođe mogu da uzrokuju nenormalno nagomilavanje gvožđa, što može da ošteti srce i druge organe.

Zajedovi i Muhamedovi roditelji doneli su odluku da uskladište krv iz pupčane vrpce svog mlađeg sina u banci matičnih ćelija CryoSave Arabia. Na sreću, detaljna HLA tipizacija (ispitivanje podudarnosti potencijalnog davaoca i pacijenta) pokazala je da su braća dovoljno kompatibilna za obavljanje transplantacije koja je obavljena krajem 2015 godine. Transplantacija je izvedena u Sjedinjenim Državama na Medicinskom fakultetu Univerziteta John Hopkins, u Baltimoru, Merilend, u saradnji sa kompanijom CryoSave Arabia, gde je uzorak bio skladišten i odakle je poslat nakon detaljne analize u skladu sa strogim kriterijumima AABB i FDA. CryoSave Arabia je jedina banka matičnih ćelija akreditovana od strane AABB u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ovo je ujedno i prvo puštanje privatno skladištenih matičnih ćelija krvi pupčane vrpce iz UAE u SAD.

Zajed je podvrgnut kombinovanoj transplantaciji matičnih ćelija iz krvi iz pupčane vrpce svog mlađeg brata i kostne srži radi optimalnijih šansi za uspeh. Nakon transplantacije, porodica se vratila kući u Abu Dabi, gde se Zajed u potpunosti oporavio,  više nema znakova bolesti niti su mu potrebne redovne mesečne transfuzije krvi.cryo save

„Našem sinu je mnogo bolje nakon transplantacije, zadivljujuće je. Skladištenje matičnih ćelija krvi je toliko dragoceno, čak iako je to nešto za šta se nadate da vam nikada neće zatrebati, poput osiguranja. U našem slučaju, bilo nam je potrebno i izuzetno nam je drago što smo doneli odluku da uskladištimo krv iz pupčane vrpce, jer bi u suprotnom budućnost naše porodice bila veoma drugačija“, rekao je Zajedov otac Nouh Alhamadi.

CryoSave je pružio izuzetnu uslugu i uzeo uzorak krvi iz pupčane vrpce odmah nakon porođaja. Obradili su uzorak ovde u UAE i obavestili nas kada je uzorak skladišten, uključujući informaciju o tome kolika je vitalnost ćelija. Obavili su analizu uzorka pre puštanja i transplantacije i kada je došlo vreme za transplantaciju, to su shvatili veoma ozbiljno i blisko su sarađivali sa lekarom koji je vršio transplantaciju kako  bi obezbedili pozitivan ishod“, dodao je.

Dr Kenneth R. Cooke, direktor Programa za pedijatrijsku transplantaciju krvi i kostne srži na Medicinskom fakultetu Univerziteta Johns Hopkins rekao je: Skladištenje matičnih ćelija zaista može da promeni živote i kada vidite tako pozitivan ishod kao što je Zajedov slučaj shvatite šta je sve moguće. Uvek bih preporučio porodicama da skladište krv iz pupčane vrpce svog deteta bilo da znaju za moguće zdravstvene probleme ili ne, jer može da se koristi u budućnosti za dobrobit članova njihovih, a možda i drugih porodica.

Budući da su Muhamedove matične ćelije bile uskladištene izvan SAD, u UAE, bilo je od presudne važnosti da obezbedimo ispunjenost svih neophodnih kriterijuma u pogledu akreditacije i usaglašenosti, kao i bezbednog i pravovremenog transporta uzorka. Naša interakcija sa kompanijom CryoSave Arabia bila je odlična i nema sumnje da je infuzija matičnih ćelija iz ove HLA-identične jedinice krvi iz pupčane vrpce rođaka značajno doprinela uspehu Zajedovog ishoda koji je do sada imao. Radujem se ponovnoj saradnji sa kompanijom CryoSave Arabia u budućnosti na pomaganju drugim porodicama u ovakvim situacijama.“

Mai Ibrahim, direktor laboratorije i kontrole kvaliteta CryoSave Arabia

Direktor laboratorije i direktor kontrole kvaliteta CryoSave Arabia, Mai Ibrahim, takođe je putovala u SAD da pruži podršku porodici i uveri se da je procedura dobro prošla: „Za mene je privilegija i blagoslov što sam mogla da posetim porodicu i budem deo procedure transplantacije. Izuzetna je čast raditi u oblasti koja spasava živote, a objekat u Dubaiju odražava našu želju da u tome budemo najbolji. Porodice nam poveravaju vredne matične ćelije, tako da je apsolutno neophodno da obezbedimo da se svaki uzorak uspešno obradi, skladišti i pusti. Nema prostora za grešku.“

Vodeća evropska kompanija, CryoSave, osnovana je 2000. godine i upravlja laboratorijama u Švajcarskoj, Dubaiju, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Južnoafričkoj Republici i Portugalu.

Do danas, obradili su više od 300.000 uzoraka krvi iz pupčane vrpce, što je najveći broj u Evropi.

<

Kompanija CryoSave Arabia, deo globalne CryoSave mreže, prva je privatna banka matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce u toj regiji. Zvanično je pokrenuta 2006. godine od strane Ministarstva zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata i upravlja najvećim privatnim laboratorijama i objektima za krioprezervaciju u regionu. Ova laboratorija skladišti matične ćelije iz krvi pupčane vrpce i nalazi se u slobodnoj ekonomskoj zoni Dubai Healthcare City (DHCC). Akreditovana je od strane Američke asocijacije banaka krvi (AABB), Američke uprave za hranu i lekove (FDA) i Ministarstva zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048