Matične ćelije zamena za skalpel

Sadržaj teksta

Matične ćelije su slabo diferencirane ćelije, sposobne da se transformišu, u ćelije drugih tkiva i organa. Zbog te sposobnosti one su u stanju da zaceljuju oštećena tkiva, migrirajući na mesto oštećenja, razmnožavajući se i pretvarajući se u ćelije oštećenog tkiva, popunjavajući defekte zdravim funkcionalnim ćelijama. Matičnih ćelija ima svuda, u embrionalnom tkivu, fetalnom tkivu, kao i u svim tkivima odraslog organizma u većem ili manjem broju.

 


napisala: Dr Neda Dragićević – specijalista genetike

Matične ćelije se kod odraslih osoba u najvećoj koncentraciji nalaze u koštanoj srži ili u masnom tkivu. Oba izvora matičnih ćelija su veoma kvalitetna, s tim da su ove ćelije stare onoliko koliko i osoba kod koje se prikupljaju. Njihova spremnost za reakciju je nešto umanjena, ali su zato veoma kvalitetan resurs za potrebe određenih vrsta terapija. Do sada se pokazalo da masno tkivo, kao izvor ima prednost nad koštanom srži, jer sadrži petsto puta više matičnih ćelija. Sam proces uzimanja uzorka masnog tkiva je neuporedivo lakši, manje invazivan i bezbedniji, može se uraditi u lokalnoj anesteziji. Bol koji se javlja prilikom punkcije grudne kosti, da bi se uzela koštana srž, kao i moguća oštećenja srčane maramice, čine ovaj izvor manje vrednim. Takođe i mali broj matičnih ćelija, za koje je potrebno više nedeljno gajenje i umnožavanje, dodatno govore u prilog korišćenja masnog tkiva kao izvora. Dugo godina su se povrede tetiva i ligamenata tretirale sveže uzetom koštanom srži. Sada znamo da tako aplikovana koštana srž sadrži vrlo malo matičnih ćelija koje plivaju u velikoj količini krvi. Vitalnost ćelija uzetih iz masnog tkiva, pokazala se ogromnom, one su zadržale svoj nedifernciran status, ali su sposobne da se odmah pretvore u ćelije oštećenog tkiva, čak i posle zamrzavanja (krioprezervacije). Uzimanje matičnih ćelija od odrasle osobe ne povlači sa sobom etička pitanja.

Ljudi su oduvek želeli da vrate godine u nazad, da se osveže i podmlade, a da to ipak izgleda prirodno. Danas je u svetu u širokoj upotrebi revolucionarni metod podmlađivanja bez noža pomoću matičnih ćelija dobijenih iz masnog tkiva. Radi se o neinvazivnoj metodi plastične hirurgije FAMI (Facial Autografting Muscule Injection). To je inovativan pristup koji pomaže u vraćanju osnovnih nedostataka izazvanih starenjem, ali i rekonstrukciji ožiljaka posle povreda ili malignih bolesti. Matične ćelije dobijene iz masnog tkiva, takođe učestvuju u fiziološkim i patološkim procesima zarastanja rana. Najbolji izvor masnog tkiva su unutrašnjost butina i stomak. Broj matičnih ćelija se u laboratorijskim uslovima može udvostručiti u roku od 24 časa zbog njihove moći regeneracije. Masno tkivo se centrifugira i prečišćava, zatim se mala količina ubrizgava u mišić uz pomoć šprica i tankih zakrivljenih igala koje su prilagođene samo za ovakve intervencije. Kako je mišić dobro prokrvljeno tkivo, obezbeđen je dotok kiseonika, matična ćelija moše da preživi i traje čitavog života. Prenošenje masti u 27 mimičnih mišića lica omogućava prirodno podmlađivanje bez reza i ožiljaka. Lice ne gubi lako masti, uprkos dijetama i većim gubitku težine, tako da je efekat trajan.Prednosti ove metode su što se izvodi u lokalnoj anesteziji, mali je rizik od komplikacija, nema gubitka krvi, sečenja, ožiljaka, dobija se prirodan izgled, cena je pristupačna, tretmani su krajnje individualni i prilagođeni svakom pacijentu. Ono što ova metoda ne može da ponudi je zatezanje koze vrata, kao i viseći i spušteni kapci.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048