Matične ćelije se razvijaju kako starimo

Sadržaj teksta

Matične ćelije se svrstavaju u nekoliko kategorija u zavisnosti od porekla i po tome koje ćelije mogu od njih nastati.


Embrionalne matične ćelije

One se koriste u laboratorijama kao sredstvo za istraživanje i bolje razumevanje prirode razvoja ćelija, ali se ne koriste u terapijske svrhe. Od njih može postati većina ćelija ljudskog tela, međutim, kad se završi njihovo sakupljanje, embrioni moraju biti uništeni. To postavlja veoma teška i bitna etička pitanja.

Odrasle matične ćelije

Kao što i samo njihovo ime kaže, one se nalaze kod odraslih osoba, ali i kod dece. Odrasle matične ćelije se takođe nazivaju i „određene” matične ćelije, jer imaju ograničeniji spektar specijalizovanih ćelija koje mogu od njih da nastanu. Tokom vremena, one, takođe, gube svoju vitalnost. Jedna vrsta odraslih matičnih ćelija su svakako i hematopoezne (krvne) matične ćelije (HSC). Ove ćelije proizvode svu našu krv i ćelije imunog sistema (na primer bela i crvena krvna zrnca/ćelije).

Kod odraslih osoba, HSC se najviše mogu naći u koštanoj srži i, u nešto manjim količinama, u samoj krvi. Mezenhimalne matične ćelije (MSC), s druge strane, se nalaze u koštanoj srži, mišićima, kostima, masnoći i drugim organima, i pokazalo se da imaju sposobnost izgradnje mnogih različitih tipova tkiva, kao što je nervno tkivo ili ćelije za proizvodnju insulina. Kod potpuno odrasle osobe, MSC se takođe smatraju važnim u procesu obnavljanja organa.

Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce

To su „neonatalne matične ćelije” i takođe se smatraju prethodnicama „adultnih matičnih ćelija”. One nisu toliko zrele (manje su „određene”) kao matične ćelije koje nalazimo u koštanoj srži ili organima odraslih osoba ili dece. Iako su najvećim delom matične ćelije hematopoezne matične ćelije, krv iz pupčane vrpce takođe sadrži i rane mezenhimalne i druge rane matične ćelije u manjim količinama. Ono što je jedinstveno, za matične ćelije koje dobijamo iz krvi pupčane vrpce, to je da ih po pravilu odlikuje veći spektar sposobnosti proizvođenja različitih ljudskih tkiva. Ovo fascinirajuće otkriće se sada primenjuje u razvijanju terapija za ozbiljna ljudska oboljenja. Upravo iz tog razloga polažu se velike nade u upotrebu matičnih ćelija dobijenih iz krvi pupčane vrpce u terapijske svrhe.

Cryo-Save i LIFE R. F. doo Beograd, www.cryo-save.com

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048