Dobro se dobrim vraća – matične ćelije spasile rođenog brata

Sadržaj teksta

Pre četiri godine, kada je bio samo beba, Nolana su roditelji doveli u dečju bolnicu u Montrealu, kako bi ga pregledali, jer je imao osip i zapušen nos, ali ispostavilo se da je situacija mnogo ozbiljnija. Nolan je imao akutnu mijeloidnu leukemiju, odnosno agresivan tip raka krvi.

„Imao je male ljubicaste izrasline po celom telu, a kasnije smo saznali da su to ćelije tumora“, rekla je njegova mama Stefani.

Sa samo 9 meseci, Nolan je započeo prvu od četiri runde hemoterapije.

„Nije bilo nikakvog upozorenja. Otišli smo tamo zbog osipa, a nismo izašli 5 meseci. Zadržali su nas tamo preko noći, tako da smo vikend za Dan zahvalnosti proveli u bolnici“, nastavila je Stefani.

Leukemija se često tretira hemioterapijom, ali nije bila efikasna u Nolanovom slučaju. Terapija zračenjem takođe nije uspela, što je ostavilo Nolanu i njegovoj porodici samo jednu opciju – matične ćelije.

Par godina ranije, njegovi roditelji su donirali matične ćelije iz pupčanika kad se rodio Nolanov stariji brat Nejtis i one su bile uskladištene u javnoj banci matičnih ćelija Hema u Kvebeku.

Hema je prva banka ovog tipa u Kanadi i ima preko 10 000 donacija, ali pronalazak donora nije jednostavan.

Laberžeovi su imali sreće, Nejtisove matične ćelije su i dalje bile u banci i savršeno su odgovarale za terapiju.

„Ovo je svakako jedinstven i redak slučaj da matične ćelije koje su donirane javnoj banci, kasnije budu upotrebljene od porodice koja ih je donirala“, rekla je Suzi iz Hema banke matičnih ćelija.

U maju 2012. godine, Nolan je postao prva osoba kojoj su transplantirane matične ćelije iz javne banke u Kanadi.

Smatrali su da je izlečen već od prvog dana transplantacije. Par godina nakon njegovog izlečenja, Nolan je nizak za svoj uzrast i zračenje mu je oštetilo vid, ali je zdrav.

„On je divan dečak, igramo fudbal, divan je!“, rekla je Stefani.

Sledećeg meseca se održava šetnja u parku Jean Drapeau pod nazivom Light the Night, kako bi se razvila svest i prikupila sredstva za otkrivanje leka za razne oblike kancera krvi, kao i za javne banke matičnih ćelija.

Izvor: http://montreal.ctvnews.ca/umbilical-cord-blood-saved-a-boy-s-life-1.2562288
Pogledajte i http://www.lightthenight.org/what/

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048