Ćelije krvi iz pupčanika brže ubijaju ćelije raka nego adultne ćelije

Sadržaj teksta

Nezrele, ali smrtonosne.

Imunske ćelije iz krvi pupčane vrpce bolje ubijaju leukemijske ćelije nego što to rade adultne ćelije, sugerišu ispitivanja na miševima.

Ovi rezultati su iznenađujući, budući da imunske ćelije fetusa nisu „trenirale“ tokom čitavog života kao adultne imunske ćelije, ali se ipak čini da prepoznaju i uništavaju abnormalne ćelije.


Osobe s malignitetima krvi poput leukemije moraju da primaju hemioterapiju kako bi uništili ćelije krvi koje uzrokuju njihov rak. Kolateralna šteta je to što bude uništena i većina njihovih zdravih krvnih ćelija, ako ne i sve. Matične ćelije iz transplantata kostne srži koriste se za obnovu njihovih zdravih krvnih ćelija u krvotoku. Transplantat nosi i dodatnu korist: nove imunske ćelije u krvi mogu da pomognu da se dokrajče zaostale maligne ćelije koje su preživele hemioterapiju.

Donirana krv iz pupčanika – koja sadrži fetalne matične ćelije – sve više se koristi umesto transplantata kostne srži, jer je rizik od odbacivanja manji kod nezrelih ćelija. Međutim, lekari su smatrali da to ima svoju cenu – ako su imunske ćelije u pupčaniku manje agresivne prema primaocu, verovatno su manje agresivne i prema zaostalim leukemijskim ćelijama.

Ipak ne toliko neiskusne

No, eksperiment na miševima pokazao je upravo suprotno. „Mislili smo da su ćelije beba mnogo mirnije“, kaže član tima Pol Vejz iz dečje bolnice Great Ormond Street Hospital u Londonu. „Pretpostavljali smo da se neće boriti, međutim potpuno je obrnuto“, kaže on.

Vejz i njegove kolege poredili su uticaj ubrizgavanja imunskih ćelija iz krvi odraslih i iz krvi pupčanika u miševe sa vrstom maligniteta ljudske krvi zvanom B-ćelijski limfom. Tumori su brzo nestali kod miševa koji su primili fetalne imunske ćelije, ali su nastavili da rastu kod onih koji su primili adultne ćelije.

Kada su istraživači pregledali uzorke tumora iz životinja pre nego što su ih uništili, otkrili su da su fetalne ćelije pokrenule brzu proizvodnju CD4 ćelija, belih krvnih zrnaca koja upravljaju odgovorom imunološkog sistema na tumore i viruse. Štaviše, tumori su se brzo ispunili CD8 ćelijama, ćelijama-ubicama koje zapravo ubijaju maligno tkivo.

Rezultat je predstavljao iznenađenje, budući da se oduvek pretpostavljalo da bi, u poređenju sa „iskusnim“ adultnim ćelijama, imunske ćelije u pupčaniku bile previše neiskusne da prepoznaju i ubiju abnormalne ćelije. „Umesto toga, izgleda da mogu da prionu na posao bez vežbanja“, kaže Vejz. On spekuliše da bi ove ćelije mogle imati posebne imunološke sposobnosti koje pružaju neposrednu zaštitu rastućem fetusu. „Drugim rečima, upotreba krvi iz pupčanika mogla bi biti bolji izbor da se dokrajči leukemija“, kaže on.

Izvor: http://www.newscientist.com/article/2076576-umbilical-blood-cells-kill-cancer-quicker-than-adult-cells/

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048