Aplastična anemija i matične ćelije

Sadržaj teksta

Hematolog-onkolog u bolnici Ali Asgar u Teheranu uspešno je izveo drugu autolognu transplantaciju pedijatrijskom pacijentu sa aplastičnom anemijom.


Dr Golamreza Bahuš, hematolog-onkolog, izjavio je reporterima da je transplantacija krvi iz pupčane vrpce radi lečenja aplastične anemije pre toga izvedena samo jednom u svetu; „aplastična anemija je poremećaj kosti kada ona ne proizvodi dovoljan broj krvnih ćelija; u običnoj anemiji broj crvenih krvnih zrnaca manji je od normalnih vrednosti; međutim, u aplastičnoj anemiji manji je i broj belih krvnih zrnaca te krvnih pločica“, izjavio je, „autologna transplantacija koristi matične ćelije samog pacijenta iz kojih se formiraju krvne ćelije; operacija transplantacije krvi iz pupčane vrpce izvedena na šestogodišnjem dečaku Karainu bila je čudo i veliki uspeh u lečenju ove bolesti pomoću matičnih ćelija iz pupčane vrpce“, potvrdio je Bahuš.

„Nakon bezuspešne potrage za odgovarajućim davaocem otkrili smo da je krv iz Karainove pupčane vrpce sačuvana u banci krvi Instituta Rojan pre šest godina, kada se rodio. Bila je to svetlost u tami“, izjavio je reporterima. „Uobičajen problem kod bilo koje transplantacije je odbacivanje transplantata, međutim, budući da je u Karainovom slučaju u pitanju bio autologni, ta potencijalna prepreka automatski je odbačena“, ocenio je.

„Drugi onkolozi verovali su da je verovatnoća uspeha vrlo mala, a operacija potpuno nemoguća; međutim, nakon šest meseci, proces lečenja je uspeo, ulivši nam veliku nadu u sveukupni uspeh transplantacije koja je nekad smatrana beznadežnom“, dodao je Bahuš. „Karaina je njegov lekar uputio u bolnicu s teškom aplastičnom anemijom i gubitkom funkcije kostne srži; protokol kod transplantacije kostne srži jeste da se iskoristi kostna srž brata ili sestre, što se naziva alogena transplantacija“, izjavio je onkolog.

„Tri sedmice nakon transplantacije broj krvnih pločica vratio se na normalne vrednosti; to je ključno kod svake transplantacije krvi iz pupčane vrpce. Nakon mesec dana rezultati testova bili su normalni“, sa zadovoljstvom je izjavio Bahuš.

TEHERAN, 24. januar (MNA)


 

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048