Zašto se trudnicama savetuje da spavaju na levoj strani

Sadržaj teksta

Rečenica koju svaka trudnica najčešće čuje je “Naspavaj se dok još možeš”.

Međutim, to je lakše reći nego uraditi, posebno za one koje vole da spavaju na leđima ili na stomaku. Mnogi lekari savetuju trudnicama da spavaju samo na levoj strani tela. Zbog čega? Šta je toliko loše u spavanju na desnoj strani ili na leđima?


Kako fetus postaje sve veći, raste i pritisak koji vrši na unutrašnje organe i krvne sudove trudnice. Može biti veoma neprijatno ili čak bolno kada beba “bućne” na mokraćnu bešiku mame ili je šutne u tanko crevo.

Međutim, iza preporuke da se ne spava na leđima ne stoji ugodnost trudnice, već ozbiljan medicinski razlog. Prema doktorki Grejs Pien, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Džon Hopkins”, krucijalni deo je donja šuplja vena (IVC), veliki krvni sud koji se proteže duž desne strane kičme i odgovoran je za vraćanje krvi iz donjeg dela tela u srce.

Ako trudnica leži na leđima veća je verovatno da će fetus pritiskati donju šuplju venu smanjujući količinu krvi koja se vraća u srce

kaže dr Pien. “sa druge strane, nema mnogo istraživanja koja porede spavanje na desnoj i levoj strani, ali bar teorijski, pritisak na donju šuplju venu je manji kada se leži na levoj nego kada se leži na desnoj strani.

Zašto pritisak u trudnoći na donju šuplju venu može biti loš

Kada je smanjena količina krvi koja se pumpa u srce smanjuje se i količina krvi koja izlazi iz srca. To dalje dovodi do smanjenja krvnog pritiska i smanjenja količine kiseonika u krvi. Većina zdravih trudnica i fetusa će lako kompenzovati neznatno smanjenje količine krvi koja ulazi u srce, ali kompresija IVC može predstavljati veliki rizik za trudnice koje već imaju problem sa krvnim pritiskom ili disanjem.

Trudnice koje imaju astmu ili sleep apneu (ponavljani zastoji u disanju tokom noći) već imaju problem u isporuci optimalne količine kiseonika svom organizmu i organizmu bebe. Kada se ova stanja udruže sa smanjenim dotokom krvi usled spavanja na leđima, efekti se mogu pojačati i postati veoma opasni.

Brojne studije kažu da spavanje na leđima tokom odmakle trudnoće može povećati rizik od rađanja mrtvorođenčeta

kaže dr Pien. Dokazu za ovu vezu su sve brojniji.

Studija objavljena ranije ove godine u International Jounal of Obstetrics and Gynaecology je pokazala da su žene koje su rodile mrtvorođenče posle 28. gestacione nedelje imale 2,3 puta veću verovatnoću da su noć pre pobačaja spavale na leđima u odnosu na žene sa zdravim ishodom trudnoće.

Druga studija objavljena u časopisu PLOS One 2017. godine je pokazala da je spavanje na leđima povezano sa 3,7 puta većim rizikom od rađanja mrtvorođenčeta.

Međutim, treba imati u vidu jednu stvar kada su u pitanju ovakve studije. Trudnice koje su pretrpele gubitak bebe će mnogo pre nego žene sa zdravim ishodom trudnoće detaljno izanalizirati svoj mozak i setiti se svih bitnih i nebitnih detalja tražeći bilo šta što je moglo da dovede do pobačaja.

A šta je loše sa spavanjem na desnoj strani u trudnoći

To je teško reći obzirom da nema mnogo studija koje porede spavanje na desnoj i na levoj strani tokom trudnoće.

Jedna studija sprovedena na 155 žena i objavljena u časopisu The BMJ 2011. godine je otkrila blago povećanje rizika od rađanja mrtvorođenčadi kod žena koje su spavale na desnoj strani noć pre pobačaja, ali ovi rezultati od tada nisu ponovljeni.

Smatram da ne postoji jasan dokaz da je spavanje na desnoj strani lošije od onog na levoj

kaže dr Pien. “Ako imate zdravu trudnoću i nikako ne možete da spavate na levoj strani, okrenite se na desnu i ne brinite. To je čak i bolje za vas, jer nedostatak sna može lošije uticati na ishod trudnoće nego neznatan rizik od kompresije IVC kada ležite na desnoj strani,” kaže dr Pien.

Trudnice koje spavaju manje od 5-6 sati tokom noći nalaze se u povećanom riziku od razvoja gestacionog dijabetesa i preeklapsije

Dovoljno sna je veoma važno za zdravu trudnoću, pa se zato “naspavajte dok još možete.”

Možda vas interesuje i kako pol bebe može uticati na imunitet majke.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)