Immunotrofina d u tretmanu adenoidnih vegetacija

Sadržaj teksta

Sva deca imaju adenoidne vegetacije tj. treći krajnik, i one imaju ulogu u razvoju imuniteta. Uklanjanje trećeg krajnika je opravdano kada je upala poprimila hronični tok i uvećanje predstavlja otežavajuću okolnost u svakodnevnim aktivnostima deteta.

autor: Doc. Dr Ivan Baljošević


Koje su najčešće infekcije disajnih puteva kod dece?

Sve infekcije disajnih puteva kod dece počinju kao infekcije nosa.  Sve počinje kao obična kijavica i prvi simptomi su zapušenost i curenje vodenastog sekreta iz nosa. Sekret je u početku bezbojan, ali posle tri do 5 dana menja boju i prelazi u gnojni, žuto-zeleni sekret. Infekcija iz nosa može da se zahvati okolne strukture, kao što su sinusne šupljine ili adenoidne vegetacije, tzv.’’treći krajnik’’.

U koje doba godine su najčešće?

Infekcije disajnih puteva su sezonskog karaktera, i javljaju se najčešće u jesen i zimu, od oktobra do aprila. Smatra se da zdravo dete, godišnje ima 3 do 5 virusnih infekcija. Povezane su sa boravkom deteta u kolektivu i sa slabijim unošenjem hrane.

Šta se podrazumeva pod pojmom treći krajnik?

Adenoidne vegetacije ili tzv.’’treći krajnik’’ predstavljaju nakupine limfnog tkiva koje se nalaze iza nosne šupljine i iznad mekog nepca u području koje se naziva epifarinks. Sva deca imaju adenoidne vegetacije i one imaju ulogu u razvoju imuniteta. Adenoidne vegetacije su najrazvijenije kod dece do 5 godine života, a zatim njihova veličina polako opada, atrofiraju i nestaju u dvanaestoj godini života.

Koje su komplikacije upale trećeg krajnika?

U toku infekcija dolazi do bujanja i povećanja veličine adenoidnih vegetacija.To je pokušaj organizma da zaustavi i ograniči dalje širenje infekcije. Posle ozdravljenja od infekcije adenoidne vegetacije se smanjuju. Međutim, ukoliko su te infekcije česte, onda se razvija trajno uvećanje ili hipertrofija adenoidnih vegetacija. Tako uvećane adenoidne vegetacije dovode do otežanog disanja na nos, hrkanja pri spavanju i nazalnog govora.

Kako se leči upala trećeg krajnika?

Ukoliko se proceni da se radi o virusnoj infekciji daju se antipiretici u obliku sirupa i rastvori morske vode za toaletu nosne šupljine. Nekada se simptomi bolesti pojačavaju i posle dva dana dolazi do pogoršanja i poremećaja opšteg stanja. Javlja se malaksalost, gubitak apetita, telesna temperature raste sa žuto zelenim sekretom iz nosa. U tim slučajevima primenjujemo antibiotike u obliku sirupa, najčešće penicilinske preparate.

Kada treba hirurški odstraniti treći krajnik?

Hronično  povećanje adenoidnih vegetacija nastaje kao posledica čestih infekcija (više od pet puta godišnje) ili kao posledica alergijskih procesa u nosu. Takva deca su sklona čestim upalama srednjeg uva, a ponekad imaju i oslabljen sluh. Skoro neprekidno dišu na usta, noću hrču sa povremenim prekidima u disanju. Imaju bled, umoran izgled lica sa izraženim podočnjacima. U takvim slučajevima treba odstraniti adenoidne vegetacije.

Da li oslabljen imunitet utiče na česte infekcije ‘’ trećeg krajnika’’?

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od infekcije. Preležane upale adenoidnih vegetacija i uopšte gornjih disajnih puteva ne ostavljaju nikakav imunitet. Naprotiv, ako su deca često bolesna sa istim simptomima to dovodi do posledičnog slabljenja njihovog imuniteta, češće i brže se razboljevaju i teže i sporije se oporavljaju. Ona su bleda, mršava i oslabljenog apetita.

Da li postoje neka sredstva kojima se može poboljšati imunitet?

Danas na tržištu postoje efikasni preparati za pojačavanje imuniteta. Svakako, značajno mesto zauzima Immunotrofina. Predstavlja prirodni preparat sa aktivnim sastojcima za pojačavanje imuniteta, kao što su beta glukan, arginin, jod i vitamini B5, B6 i B12.  Oni poboljšavaju metabolizam limfnog tkiva adenoidnih vegetacija i tonzila i sprečavaju njihovo uvećanje. Takođe, jačaju lokalne mehanizme odbrane i ublažavaju simptome bolesti.

Koliko su ti preparati efikasni?

Immunotrofina je klinički ispitan preparat. Dokazana je njegova efikasnost u sprečavanju razvoja učestalih respiratornih infekcija i pri čemu se kod više od polovine pacijenata smanjuje potreba za eventualnim hirurškim intervencijama u području tonzila i adenoidnih vegetacija. Takođe se preporučuje pre i posle hirurških intervencija, jer je tada imunitet oslabljen i deca su prijemčiva za virusne i bakterijske infekcije.

Kako se dozira?

Immuntrofina se treba uzimati najmanje 3 meseca, najbolje je početi već u početkom septembra. Immunotrofina nema neželjenih efekata i organizam je odlično toleriše. Uzima se jedanput dnevno i to deca do 3 godine jednu kafenu kašiku, tj 5 ml, a starija deca jedanput dnevno 10 ml. Posle 3 meseca treba napraviti pauzu u trajanju od mesec dana, a zatim ponovo nastaviti sa terapijom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001