Značaj unosa omega-3 suplemenata u trudnoći

Sadržaj teksta

Svakodnevno uzimanje dodataka na bazi ribljeg ulja tokom trudnoće može da smanji verovatnoću prevremenog porođaja za 42%, pokazao je pregled čak 70 naučnih studija.


Buduće majke su dugo upozoravane da ograniče unos masne ribe kao i da određene vrste riba izbegavaju, pre svega zbog njihove prirodne izloženosti raznim zagađivačima i delovanju žive.

Najnoviji naučni rezultati pokazuju da žene koje unose veće količine omega-3 masnih kiselina imaju manju šansu da se porode pre vremena.

Ovi rezultati su tako ozbiljni da se trudnicama preporučuje uzimanje omega-3 masti već od 12. nedelje trudnoće.

Pregled čak 70 naučnih studija je pokazao da povećanje nivoa jedne vrste masnih kiselina nađene u ulju lososa i skuše snižava rizik od porođaja pre 37. gestacione nedelje za 11%, rizik od porođaja pre 34. nedelje se smanjuje za 42%, a verovatnoća da težina bebe na rođenju bude ispod 2,5 kg pada za 10%.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece starosti do 5 godina u čitavom svetu, a deca koja prežive suočavaju se sa brojnim posledicama poput poremećaja vida, usporenog rasta i razvoja i poteškoća sa učenjem.

Danas na raspolaganju imamo malo opcija za sprečavanje prevremenog porođaja, pa naučnici preporučuju dnevno unošenje 500-1000 mg omega-3 masti dugog lanca od 12. nedelje trudnoće koje može da pomogne u smanjenju rizika.

Šta su omega-3?

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline dugogo lanca pod imenom EPA (eikozapentainska) i DHA (dokozaheksainska) masne kiseline.

Šta je ulje jetre bakalara?

Riblja ulja su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, ali i izvrstan prirodni izvor vitamina A i D. Kako previše vitamina A može biti štetno za plod, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ulja jetre bakalara.

Šta je krill ulje?

Krill ulje se dobija iz antarktičkih račića koji liče na škampe. Ovo ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, a sadrži i dva snažna antioksidansa, astaksantin i kantaksantin, koji mu daju privlačnu crvenu boju. Ovi pigmenti potiču od alge kojom se račići hrane i to si isti pigmenti koji flamingosima daju karakterističnu ružičastu boju. Kombinacija omega-3 masti i antioksidanasa čini ulje račića veoma popularnim “super-dodatkom” koji pomaže u smanjuju upale i održavanju nivo holesterola.

Više o ishrani u trudnoći možete pronaći u tekstu: Vitka iz porodilišta.

Ne zna se na koji način omega-3 masne kiseline sprečavaju prevremeni porođaj.

Profesor Filipa Midleton sa Univerziteta u Adelaidu kaže:

“Još uvek u potpunosti ne razumemo uzroke prevremenog porođaja, tako da je njegovo predviđanje i sprečavanje oduvek bilo izazov. To je i jedan od razloga zašto je omega-3 suplementacija u trudnoći od tako velikog značaja za istraživače širom sveta.”

Ona napominje da je pre unošenja važno proveriti doziranje suplementa.

Optimalna dnevna doza iznosi 500-1000 mg omega-3 masti dugog lanca, od čega najmanje 500 mg DHA i to od 12. nedelje trudnoće.

izvor:

https://theconversation.com/omega-3-supplements-in-pregnancy-reduce-the-risk-of-premature-birth-106777

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001